Strefa Bydło

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Enterococcus cecorum jest bakterią coraz częściej izolowaną ze stanów zapalnych stawów oraz szpiku kostnego u drobiu. Zmiany te, które najczęściej wiążą się z kalectwem ptaków i w konsekwencji jego upadkami lub też brakowaniem ze stada, wzbudzają coraz większe zainteresowanie naukowców, lekarzy weterynarii, ale i samych hodowców. Co ciekawe, choroba jest stosunkowo „świeża” – pierwsze jej przypadki zaczęto bowiem opisywać dopiero w 2002 roku, najpierw w Szkocji, a następnie Holandii, Stanach Zjednoczonych, Belgii, Kanadzie i na Węgrzech (2011).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.