Strefa Bydło

Kurczęta rzeźne charakteryzują się szybkim tempem wzrostu i bardzo dobrym wykorzystaniem paszy. Odchów brojlerów kurzych z założenia ma charakter intensywny, lecz, co ciekawe, coraz powszechniej praktykowany jest chów tych ptaków w warunkach rolnictwa ekologicznego. Do ekologicznej produkcji kurcząt mięsnych nadają się rodzime rasy kur w typie ogólnoużytkowym, takie jak zielononóżka i żółtonóżka kuropatwiana, również karmazyn (Rhode Island Red) i Sussex oraz mieszańce typu Astra, a także zagraniczne towarowe krzyżówki typu brojler, szczególnie wolniej rosnące mieszańce przeznaczone do chowu ekologicznego [Leroch 2007].

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.