Reklama

giełda online

Zboża paszowe
cena netto zł/t
pszenica610-660
kukurydza700-710
owiesbrak ofert
jęczmień520-710
Śruty
rzepakowabrak ofert
sojowa1610
żródło:www.rolpetrol.com.pl
Reklama
Portal Hodowcy - Chów i Hodowla Bydła Mlecznego i Rzeźnego


Z wizytą u starostów dożynek PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Grzegorz Roczek Urząd Gminy Inowrocław   

    Ceremonii Święta Plonów przewodniczą Starosta i Starościna. Najpierw wnoszone są wieńce wykonane z kłosów zbóż, owoców, warzyw oraz polnych kwiatów. Gospodarzowi dożynek wręczają oboje bochen chleba upieczony z mąki ostatnich zbiorów, dalej zaś inne symbole, typu przetwory mięsne, kwiaty, warzywa i owoce. Zaszczytna funkcja Starosty jak i Starościny powierzana bywa przede wszystkim wyróżniającym się gospodarzom. Gmina Inowrocław, województwa kujawsko-pomorskie, ma takich wielu.

Starostowie wręczają dary księdzu celebrantowi

 

Tags: publicystyka , reportaż

 
Wymię bez mastitis PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Robert Szulc IBMER Warszawa – Oddział w Poznaniu   

    Krowa tak jak człowiek choruje, przechodzi stany zapalne i ma dolegliwości poszczególnych narządów i części ciała. Jedną z chorób – nazywanych „najdroższą” chorobą bydła mlecznego jest zapalenie wymienia – mastitis. Mimo, iż cały organizm i wszystkie narządy są niezwykle ważne (dotyczy to zarówno pozostałych zwierząt, jak i człowieka) dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania, to zapalenie wymion jest szczególnie dokuczliwe. Kondycja tej części ciała wpływa bowiem w sposób bezpośredni na ostateczną sytuację ekonomiczną gospodarstwa. Poniższy artykuł dotyczy tego zagadnienia – rozważymy co jest przyczyną mastitis i jak można temu zapobiec.

Tags: bydło mleczne , choroby bydła , mleczność

 
Melasowanie pasz dla bydła PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Barbara Niwińska, Aleksandrowice Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Instytut Zootechniki – PIB w Balicach   

    Melasa buraczana jest produktem ubocznym powstającym w procesie produkcji cukru spożywczego. Według danych GUS produkcja za rok 2007 wynosiła 427,8 tysięcy ton. Wykorzystywana jest głównie w produkcji alkoholu i drożdży piekarniczych a wykorzystanie jako paszy w żywieniu zwierząt nie przekracza 10%.

Tags: dodatki paszowe , pasze , żywienie bydła

 
Metody synchronizacji rui w stadzie bydła mięsnego PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Gołębiewski M., Majchrzak B.   

    Synchronizacja rui jest narzędziem służącym do zminimalizowania nakładów pracy podczas sezonu rozrodczego oraz pozwalającym na efektywne wykorzystanie inseminacji do maksymalizacji postępu hodowlanego w stadzie. Sterowanie cyklem rujowym poprzez synchronizację rui umożliwia uzyskanie sezonowości ocieleń oraz kryć. Oprócz tego hodowcy, którzy stosują synchronizację w stadzie bydła mięsnego mogą również liczyć na poprawę wskaźników ekonomicznych.

Tags: bydło , bydło mięsne , bydło opasowe , bydło rzeźne , hodowla bydła

 
Porażenie poporodowe - metaboliczne zaburzenia u krów mlecznych PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez mgr inż. Ewelina Pakuła F.H.U. OVER   

Porażenie poporodowe to schorzenie, które występuje u krów w okresie poporodowym, jest ono wynikiem błędów żywieniowych, niedoboru energii i minerałów w ostatnim okresie ciąży. Podstawową przyczyną porażenia poporodowego jest zachwianie równowagi mineralnej w organizmie czyli zachwianie gospodarki wapniowo-fosforowo-magnezowej. Na to schorzenie najbardziej podatne są krowy wysokomleczne, o genetycznie zaprogramowanej wysokiej wydajności (Jersey, HF) szczególnie w trzeciej i następnych laktacjach (czyli powyżej 5 roku życia).

Tags: bydło , choroby bydła , hodowla bydła , zdrowie , zdrowie bydła

 
Oddziaływanie na środowisko intensywnej produkcji mleka PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Ewa Januś Wydział Nauk Rolniczych w Zamościu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie   

    Produkcja zwierzęca, obok przemysłu i gospodarki komunalnej jest jednym z głównych źródeł zanieczyszczeń środowiska naturalnego. Jednocześnie stanowi ona zdecydowanie większe zagrożenie niż produkcja roślinna, obciąża bowiem wszystkie jego podstawowe elementy.

Tags: bydło , ekologia , środowisko

 
Żubronie - czy wzrośnie zainteresowanie ich hodowlą? PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Anna Rokicka SGGW, Warszawa   

    Człowiek od wieków prowadził badania mające na celu stworzenie mieszańców międzygatunkowych. Miało to miejsce przede wszystkim w świecie roślin. Jednak ciekawość ludzka stworzyła bastardy, czyli mieszańce między gatunkowe zwierząt, do których zaliczamy między innymi muła (mieszaniec samicy konia domowego z ogierem osła), osłomuła (mieszaniec samicy osła z ogierem konia domowego), czy żubronia.

Tags: bydło , bydło mięsne , bydło opasowe , bydło rzeźne , ciekawostki , hodowla bydła , krzyżowanie , krzyżowanie bydła

 
Oddziaływanie czynników stresogennych na stan zdrowotny i produkcyjny zwierząt PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Henryk Maciołek, Dorota Łukomska Akademia Świętokrzyska im. Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim   

    Każdy żywy organizm świata zwierzęcego w warunkach zmieniającego się środowiska lub nagłego, silnego oddziaływania czynników zewnątrz- i wewnątrzpochodnych, wytwarza zespół specyficznych procesów i zachodzących przemian endogennych, które mają na celu przystosowanie się lub ochronę przed powstawaniem pewnych zakłóceń w organizmie.

Tags: chów bydła , dobrostan bydła , stres , zdrowie bydła

 
Biegunka wirusowa bydła i choroba błon śluzowych PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie   

    Biegunka wirusowa bydła i choroba błon śluzowych należą do chorób, które nadal stanowią problem zdrowotny i ekonomiczny w wieku krajach. Biegunka wirusowa bydła (BVD, Bovine Viral Diarrhea) jest często uważana za jedną z najbardziej dewastujących stado chorób bydła, której likwidacja wymaga dużego wysiłku. Straty ekonomiczne są spowodowane spadkiem mleczności i niepłodnością, ronieniami, mumifikacją i zaburzeniami rozwojowymi płodów, rodzeniem osłabionego potomstwa oraz zwiększoną śmiertelnością cieląt.

Tags: bydło , choroby bydła , zdrowie , zdrowie bydła

 
Zielone światło dla biogazu PDF Drukuj Email
Hodowca Bydła
Wpisany przez Adam Kupczyk Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Inżynierii Produkcji   

    Polskie rolnictwo przeżywało niejedno „zielone światło” i jest odporne na tego typu chwyty promocyjne. W roku naszego wejścia do UE mówiło się o ogromnych szansach dla polskiego rolnictwa wynikających z produkcji i wykorzystania biopaliw transportowych takich jak bioetnol i biodiesel. Miała też rozkwitnąć produkcja estrów na własne potrzeby, czy sprzedaży surowców na potrzeby biopaliwowe (zboża, rzepak) aż wreszcie na przełomie lat 2007/2008 zabłysła „gwiazda” biogazu rolniczego, najlepiej produkowanego z odpadów rolniczych, przetwórstwa rolno-spożywczego, bo do produkcji substratów, nie potrzeba areału upraw.

Tags: biogaz , ekologia , energia , publicystyka , środowisko

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 2