Strefa Bydło

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

Przy niskiej opłacalności tuczu świń (zysk rzędu 35-40 zł/sztukę), każda zaoszczędzona złotówka nie jest bez znaczenia. W takiej sytuacji poszukiwanie rozwiązań zwiększających efektywność produkcji i ograniczających koszty jest nieuniknione.

Najważniejszymi wskaźnikami decydującymi o opłacalności produkcji tuczników są średni dobowy przyrost masy ciała oraz zużycie paszy na 1 kg przyrostu. Ten pierwszy decyduje o długości trwania tuczu, drugi z kolei przekłada się na koszty związane z żywieniem zwierząt. Wyniki osiągane w tych dwóch obszarach w dużej mierze zależą od genotypu zwierząt, ich zdrowia i żywienia. Nie bez znaczenia są również organizacja produkcji, systemy zadawania pasz oraz warunki klimatyczne w chlewni.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.