Najnowsze wydanie
Światowy Dzień Jaja to niepowtarzalna okazja do promowania jaj - napisała w tym roku na swojej stronie internetowej Międzynarodowa Komisja ds. Jaj ( IEC ).
Światowy Dzień Jaja został ustanowiony w 1996 roku w Wiedniu podczas konferencji IEC, gdzie zdecydowano, że każdego roku święto to przypadać będzie na drugi piątek października. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami i dotrzeć w ten sposób do konsumentów, zachęcając ich do zwiększenia spożycia jaj.
Polscy producenci jaj już od 2009 roku mają do dyspozycji logo Światowego Dnia Jaja w Polsce. Jego projekt graficzny zaproponowała firma Hartmann Polska Sp. z o.o. Logo to zostało oficjalnie zatwierdzone podczas Walnego Zgromadzenia Izby 2009'.
Jaja z roku na rok mają coraz lepszy PR.
Dobre wiadomości z okazji Światowego Dnia Jaja 2015`
Potwierdzamy, na podstawie całorocznego monitoringu mediów, że dziennikarze naukowi i dietetycy śledzą najnowsze publikacje ekspertów zajmujących się badaniami nad wpływem jaj na nasze zdrowie i rozpowszechniają informacje dotyczące wartości odżywczej i walorów zdrowotnych jaj. Wykazują w ten sposób, że jaja są niezbędne w codziennej diecie.
Na tej podstawie, Prezes Izby – Rafał Ratajczak może z optymizmem prognozować wzrost konsumpcji jaj w wypowiedzi dla Pulsu Biznesu ( art. red. Michaliny Szczepańskiej pt. „Żywnościowe wzloty i upadki pięciolecia.” 7.09.2105 r. ) : - Opinia o jajach mocno się zmienia. Przez ostatnie lata cierpiały z powodu wielu niesłusznych doniesień – dziś są zalecane i przez lekarzy i dietetyków. Sprzyja im tez rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym co jedzą. Rynek rośnie tez wraz z rozwojem przemysłu przetwórczego, który zużywa jaja do swoich produktów.
Ustanowiona przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz w 2015 r. Fundacja Jedzmy Jaja.pl jest wyposażona w niepodważalne argumenty naukowe do upowszechniania w społeczeństwie wiedzy o cennych właściwościach jaj oraz ich promocji w celu zwiększenia spożycia.
Jaja mają utrwaloną już w wielu mediach pozycję jednego z najbardziej wartościowych, prozdrowotnych produktów żywnościowych, między innymi, w „Gazecie Wyborczej” oraz w jej stałych dodatkach do wydania głównego, takich jak : „Nauka” ; „Tylko Zdrowie” i „Palce Lizać.”
Znana i ceniona dziennikarka naukowa – Irena Cieślińska od kilku lat dociera do najnowszych badań naukowych i przekazuje je czytelnikom. W artykule pt. „11 powodów dla których warto jeść jajka” ( „Tylko zdrowie”,” Gazeta Wyborcza” 1.04.2015 r. ) http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,17685418,11_powodow__dla_ktorych_warto_jesc_jajka.html powołała się na „ dziesiątki wykonanych badań, które nie wykazały żadnej zależności między liczbą pałaszowanych jajek a problemami z sercem.”
„ Metanaliza 17 badań opracowana przez prof. Franka Hu * z Harvard T.H. Chan School of Public Healt , wykazała, że jedzenie jajek nie podwyższa ryzyka zawału ani udaru. Wprawdzie zawierają sporo cholesterolu, ale większość to tzw. dobry cholesterol , który nie tylko nie szkodzi, ale też poprawia profil lipidowy.”
Red. Irena Cieślińska docieka „Co się stało, że dziś jaja odzyskały dobre imię ? Dietetycy zmienili zdanie ? Też. Ale same jajka również się zmieniły. Poprawiły się . Dzisiejsze jajka mają o 70 % wyższą zawartość witaminy D niż te, które kury znosiły ćwierć wieku temu. Zawierają także o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych, 13 % mniej kalorii o jedną dziesiątą mniej cholesterolu. Jakim cudem ? Jesteś tym co jesz – głosi stara mądrość. To samo tyczy się kur i w następstwie- jajek. Karmione bardziej zbilansowaną paszą i zwitaminizowaną karmą ptaki znoszą bogatsze w składniki odżywcze jajka. Dziś już nie ma żadnych wątpliwości, że jaja jeść należy z następujących powodów :
- Wspomagają odchudzanie,
- Zapobiegają anemii.
- Wzmacniają system odpornościowy.
- Poprawiają pamięć.
- Zmniejszają ryzyko chorób serca.
- Chronią wzrok.
- Wzmacniają mięśnie.
- Wzmacniają kości i zęby.
- Zwalczają zapalenia.
- Wspomagają prawidłowy rozwój płodu.
- Upiększają.
A w dodatku nie podnoszą poziomu cholesterolu.
*Prof. Frank Hu z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego zajmuje się problematyką żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w szczególności cukrzycy i chorób krążenia.
Hasło – „Jedzmy Jajka. Nawet codziennie.” autorstwa Prof. Tadeusza Trziszki, obecnie jest powszechnie wykorzystywane przez dietetyków i dziennikarzy. Przykładem jest artykuł Joanny Bosakowskiej - dziennikarki piszącej w ramach projektu „Rakoodporni” realizowanego przez ” Gazetę Wyborczą”( GW, 14-16 sierpnia 2015 r. ). http://poznan.wyborcza.pl/poznan/1,36037,18554113,joanna-bosakowska-jedzmy-jajka-nawet-codziennie-felieton.html
O jajach napisała : „Nie tylko żywią, ale i leczą. Związki, które naukowcy odkryli w kurzych jajach, mogą stać się bazą do produkcji leków na raka czy chorobę Alzheimera. Jaja, po latach pobytu na czarnej liście, oskarżone – niesłusznie o wpływ na wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie – miażdżycę i choroby serca oraz układu krążenia, wracają do łask naukowców, dietetyków i konsumentów.”
Przypomniała także, jakim hasłem w latach pięćdziesiątych w Wielkiej Brytanii namawiano do spożywania jaj : „W połowie ubiegłego wieku Brytyjczycy, zanim wyruszyli do pracy, zjadali na śniadanie jajko. Zachęcał ich do tego slogan reklamowy : „Go to work on an egg” – Idź do pracy na jajku. To hasło znów powinno być popularne.”
Nie tylko red. Joanna Bosakowska, ale także wielu innych dziennikarzy, pisząc w ostatnim czasie na temat jaj, powołuje się na wyniki badań fińskich naukowców z University of Eastern Finland opublikowanych w tym roku w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition*.
Ich zdaniem, jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. o ponad jedną trzecią.
Na stronie http://www.rmf24.pl , 3 kwietnia 2015 r. w artykule pt. „Jajka mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.” przeczytaliśmy o wynikach fińskich badań:
„ Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą.
Najnowsze fińskie badania zwyczajów żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi.
U mężczyzn, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porównaniu do tych, którzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.”
*American Journal of Clinical Nutrition jest profesjonalnym, najwyżej ocenianym czasopismem zajmującym się problematyką żywienia i dietetyką. Czasopismo to publikuje najnowsze światowe badania podstawowe i kliniczne dotyczące żywienia człowieka w zakresie następujących zagadnień : otyłość, witaminy i minerały, odżywianie a choroby, energia i metabolizm.
Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz