Reklama

giełda online

Zboża paszowe
cena netto zł/t
pszenica600-630
kukurydza780
owiesbrak ofert
jęczmień520-550
Śruty
rzepakowabrak ofert
sojowa1610
żródło:www.rolpetrol.com.pl
przejdź


Hodowca Drobiu 5/2014 PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   



 

 

Adres redakcji:
Pro Agricola Sp. z o.o.
11-036 Gietrzwałd

Naglady, ul. Wiejska 3

Redakcja czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.oo - 16.oo
tel. (89) 512 35 13, -14
tel/fax (89) 512 35 15


Dostęp do artykułów na portalu 6 miesięcy po publikacji wersji papierowej.

Tymczasem zapraszamy do zakupu prenumeraty. 

Prenumeratorzy otrzymują kolejne numery wysyłkowo, za pośrednictwem Poczty Polskiej. Prenumeratę można rozpocząć w dowolnym momencie. Dopiero po wpłacie na konto wydawcy rozpocznie się realizacja zamówienia.
Wpłaty należy dokonywać na rachunek:

Pro Agricola Sp. z o.o.
Warmiński Bank Spółdzielczy Jonkowo o/Gietrzwałd

10 8857 1067 3001 0009 8179 0001

 



Artykuł
HD
Prenumerata miesięcznika Hodowca Drobiu + prezent dla nowych prenumeratorów: Segregator
Cena jednostkowa
95.00 zł
Ilość
Rabat
Nie jestem studentem Jestem studentem 50% rabat

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Efektywne zwalczanie much w kurniku PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Tam, gdzie utrzymywane są zwierzęta hodowlane, prawie zawsze można spotkać również Muchę domową (Musca domestica). Obecności zwierząt towarzyszy zazwyczaj duża ilość substancji organicznej (resztki paszy, odchody zwierząt, substancje organiczne obecne w ściółce), a to właśnie na niej żerują larwy muchy domowej.

 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Lublin

Tags: muchy

 
Vademecum chorób drobiu rzeźnego PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

 

Artykuł
Vademecum
Vademecum chorób drobiu rzeźnego
Cena jednostkowa
30.00 zł
Ilość

 
Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015 PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015

 

 

 



Katalog zawiera pełną informację o rynku drobiarskim w Polsce. Zbiera podstawowe informacje dotyczące działalności 1400 firm z branży: jaja wylęgowe i pisklęta, wyposażenie, agrobudownictwo, pasze, urządzenia do przygotowywania i przechowywania pasz, ściółka, higiena, weterynaria, surowce drobiarskie, ubój, opakowania, transport, utylizacja, ocena jakości, energia, nisze drobiarskie. Oprócz podstawowych danych teleadresowych czytelnik znajdzie w nim pełny asortyment firmy, skalę produkcji, obroty, dodatkowe warunki sprzedaży.

Objętość: 520 stron
Cena: 50 zł, dla prenumeratorów Hodowcy Drobiu oraz Indyka Polskiego bezpłatnie
Koszt pakowania i przesyłki: 5 zł

 

 

Artykuł
Katalog
Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015
Cena jednostkowa
50.00 zł
Ilość

 
Wyposażenie ferm drobiarskich PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Wyposażenie ferm drobiarskich

 

 
Producenci pasz dla drobiu PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Producenci pasz dla drobiu

 

 
Dobra jakość wody dla drobiu PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Warunkiem prawidłowego chowu drobiu jest dobre gospodarowanie wodą. Hodowca obserwując stado może wnioskować o właściwym działaniu systemu pojenia i o dostępności wody. Prawidłowe zaopatrzenie drobiu w wodę pitną pomaga utrzymać stado w dobrej kondycji i zapobiec występowaniu chorób. Woda w procesie żywieniowym drobiu jest równie ważna jak i pasza. Powinniśmy posiadać zawsze pewność, że tak jak i pasza jest ona najwyższej jakości.

 

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

 
Zasady użytkowania drobiu rzeźnego w systemie ekologicznym PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Kurczęta brojlery to ptaki użytkowane na mięso. W Unii Europejskiej każdego roku produkuje się miliony sztuk kurcząt rzeźnych, a hodowcom zależy głównie na utrzymaniu rentowności. Choć brzmi to prawie jak oksymoron, produkcja kurcząt brojlerów metodami ekologicznymi jest coraz częściej praktykowana i powoli staje się alternatywą dla nastawionej na zysk intensywnej produkcji kurcząt rzeźnych. Ekologiczny chów brojlerów obwarowany jest jednak pewnymi zakazami i warunkami, o których należy pamiętać, planując rozpoczęcie chowu ptaków w warunkach rolnictwa organicznego.

 

Joanna Marć-Pieńkowska
UTP Bydgoszcz

 
Nowe rozwiązania pozyskiwania energii w gospodarstwie PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Systematyczny wzrost cen energii elektrycznej powoduje, że społeczeństwo coraz częściej sięga do dużo tańszych, odnawialnych źródeł energii. Słońce, wiatr, woda, gleba – to naturalna energia, którą można z powodzeniem wykorzystać w domu lub gospodarstwie. Poniższy artykuł poświęcony został kolektorom fotowoltaicznym oraz możliwościom jakie dają instalacje wykorzystujące ten rodzaj urządzeń energetycznych.

 

Robert Szulc
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Oddział w Poznaniu

 
Choroby drobiu a jakość jaj PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Choroby drobiu są obok żywienia, systemu chowu, warunków środowiskowych, wartości genetycznej i wieku niosek najważniejszymi czynnikami wpływającymi na jakość jaj. Z badań wynika, że straty na fermach wywołane złą jakością jaj wynoszą średnio 8% ogólnej ich produkcji, ale notuje się także przypadki, gdzie wynoszą one 25-30%. Natomiast obniżenie nieśności wskutek chorób niosek kształtuje się na poziomie 10-40%.

 

Alina Rachwał
Poznań

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 102