giełda online

Zboża paszowe
cena netto zł/t
pszenica535-580
kukurydza310-520
owies430-480
jęczmień540-560
Śruty
rzepakowa840
sojowa1660
żródło:www.rolpetrol.com.pl
przejdź


Hodowca Drobiu 9/2014 PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   


 

 

Adres redakcji:
Pro Agricola Sp. z o.o.
11-036 Gietrzwałd

Naglady, ul. Wiejska 3

Redakcja czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.oo - 16.oo
tel. (89) 512 35 13, -14
tel/fax (89) 512 35 15


Dostęp do artykułów na portalu 6 miesięcy po publikacji wersji papierowej.

Tymczasem zapraszamy do zakupu prenumeraty. 

Prenumeratorzy otrzymują kolejne numery wysyłkowo, za pośrednictwem Poczty Polskiej. Prenumeratę można rozpocząć w dowolnym momencie. Dopiero po wpłacie na konto wydawcy rozpocznie się realizacja zamówienia.
Wpłaty należy dokonywać na rachunek:

Pro Agricola Sp. z o.o.
Warmiński Bank Spółdzielczy Jonkowo o/Gietrzwałd

10 8857 1067 3001 0009 8179 0001

 



Artykuł
HD
Prenumerata miesięcznika Hodowca Drobiu + prezent dla nowych prenumeratorów: Segregator
Cena jednostkowa
95.00 zł
Ilość
Rabat
Nie jestem studentem Jestem studentem 50% rabat

 

 

 

 

 

 


 

 

 
Vademecum chorób drobiu rzeźnego PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

 

Artykuł
Vademecum
Vademecum chorób drobiu rzeźnego
Cena jednostkowa
30.00 zł
Ilość

 
Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015 PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015

 

 

 



Katalog zawiera pełną informację o rynku drobiarskim w Polsce. Zbiera podstawowe informacje dotyczące działalności 1400 firm z branży: jaja wylęgowe i pisklęta, wyposażenie, agrobudownictwo, pasze, urządzenia do przygotowywania i przechowywania pasz, ściółka, higiena, weterynaria, surowce drobiarskie, ubój, opakowania, transport, utylizacja, ocena jakości, energia, nisze drobiarskie. Oprócz podstawowych danych teleadresowych czytelnik znajdzie w nim pełny asortyment firmy, skalę produkcji, obroty, dodatkowe warunki sprzedaży.

Objętość: 520 stron
Cena: 50 zł, dla prenumeratorów Hodowcy Drobiu oraz Indyka Polskiego bezpłatnie
Koszt pakowania i przesyłki: 5 zł

 

 

Artykuł
Katalog
Katalog Firm Drobiarskich 2014/2015
Cena jednostkowa
50.00 zł
Ilość

 
Wyposażenie ferm drobiarskich PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Wyposażenie ferm drobiarskich

 

 
Producenci pasz dla drobiu PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Producenci pasz dla drobiu

 

 
Zasady żywienia kur reprodukcyjnych PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Podstawowe założenia dotyczące żywienia kur stad reprodukcyjnych są częściowo zbliżone do zasad żywienia kur produkujących jaja konsumpcyjne. Jednakże należy na pewno uwzględnić liczne uwarunkowania wynikające z produkcji jaj wylęgowych i konieczności uzyskiwania zdrowych, żywotnych piskląt. Wszelkie błędy popełnione w żywieniu stada podstawowego wpływają następnie na jakość potomstwa.

 

Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz

 
Zdrowe nogi kurcząt do końca tuczu PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Zmiany chorobowe w zakresie kończyn i całego układu ruchu prowadzące do kalectwa są cechą charakterystyczną dla szybko rosnących kurcząt ras mięsnych (tzw. brojlerów). Oszacowano, że silnie wyrażone zmiany – objawy kliniczne w kończynach brojlerów (tj. kalectwo, brak możliwości ruchu) mogą dotyczyć nawet 2 -3% stada. Zmiany o charakterze podklinicznym (tj. nieprawidłowy chód, kulawizny, zaburzony wzrost) odnotowuje się jednak nawet u 80-90% kurcząt.

 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Lublin

 
Możliwość wzbogacania jaj w bioaktywne składniki PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

W ostatnich latach prowadzi się wiele badań nad nowym obliczem zastosowania jaj (jaj projektowanych), które mają posłużyć jako surowiec wyjściowy do produkcji suplementów diety, nutraceutyków i preparatów biomedycznych.

 

Teresa Skiba, Magdalena Dymek
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 
System chowu kur a poziom nieśności PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Od 1996 r. z inicjatywy Międzynarodowej Komisji ds. Jaj, w każdy 2 piątek października (w tym roku 10 października) obchodzony jest Światowy Dzień Jaja, którego głównym celem jest promowanie spożywania jaj, jako jednego z najlepszych produktów żywnościowych znanych ludziom od tysięcy lat. Związane z tym wydarzeniem obchody, celebrowane są na wszystkich kontynentach poprzez Australię, Chiny, Mongolię i całą Europę. Każdy kraj na swój sposób święci Światowy Dzień jaja poprzez np. organizowanie festiwali, zawodów w przyrządzaniu potraw z jaj, zabaw dziecięcych oraz audycji i wystąpień w mediach promujących spożywanie jaj.

 

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
AVICONS – Warszawa

 
Koncepcja poprawy ekonomiki hodowli drobiu przez energetyczne wykorzystanie pomiotu drobiowego PDF Drukuj Email
Hodowca Drobiu
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

W związku z pojawieniem się Rozporządzenia Komisji (UE) Nr 592/2014 z dnia 03.06.2014, które dopuszcza spalanie pomiotu drobiowego jako paliwo (nie jako odpad, jak było dotychczas), otwiera się możliwość zastąpienia gazu, oleju opałowego lub innego paliwa konwencjonalnego do wytwarzania energii cieplnej do ogrzewania pomieszczeń inwentarskich, ciepłem wytwarzanym z pomiotu. Artykuł zawiera opis koncepcji instalacji zgazowania pomiotu drobiowego, która jednocześnie rozwiąże problem utylizacji pomiotu, obniży koszty ogrzewania oraz rozwiąże problem emisji odorów i amoniaku w fermach drobiowych.

 

Wiesław Jodkowski, Politechnika Wrocławska
Andrzej Sitka, Politechnika Wrocławska
Bogusław Szumiło, Apliterm S.C. Wrocław

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 110