Copyright 2019

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 3,3% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.  W strukturze towarowej wywozu dominowały produkty z kurcząt (87% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 4,4% do 185 tys. ton. Zwiększył się również wywóz mięsa indyczego (+1,8% do 20,2 tys. ton), żywca drobiu (+5% do 1,9 tys. ton) i mięsa kaczek (+47% do 1,1 tys. ton). Niższa była natomiast sprzedaż gęsiny (-18% do 320 ton) i pozostałych produktów: podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-30% do 4,3 tys. ton). Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 14%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 12%. Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.  Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Benin i Filipiny. Wzrosły znacznie dostawy do RPA, Hongkongu, na Filipiny, Ukrainę, do Ghany i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Niższa niż rok wcześniej była natomiast sprzedaż do Beninu, Wietnamu, Chin i Jemenu. Wysyłki do Rosji były niewielkie ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego. Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł ok. 135 tys. ton i był o 5,7% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (53% całkowitego przywozu), przy wzroście wysyłek o 7,4% w skali roku do 72 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły o 4,7% do 50 tys. ton. Zwiększyły się również dostawy drobiu z Chile (+28% do 4 tys. ton), Ukrainy (+2% do 3,7 tys. ton) i Argentyny (+3,7% do 1 tys. ton).

Źródło: FAMMU/FAPA 25.04.16