• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

Według nieostatecznych danych, w 2018 roku wytworzono ok. 2930 tys. ton mięsa drobiowego w wadze produktu, tj. o 4,3% więcej niż w roku poprzednim. Uboje ze skupu stanowiły 91,4% tej produkcji, a uboje gospodarcze 8,6%. Rok wcześniej proporcje te wynosiły odpowiednio: 95,1% i 4,9%. Sprzedaż zagraniczna mięsa drobiowego wyniosła w 2018 roku ok. 1311 tys. ton, tzn. o ponad 13% przewyższała poziom z roku poprzedniego. Utrzymała się więc znacząca różnica dynamik wzrostu produkcji i eksportu, powodująca presję na rynku wewnętrznym. Mimo zwiększenia importu o 19 tys. ton, na zużycie w kraju pozostało o ok. 1% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Przy stabilizacji samozaopatrzenia i więcej niż podwojeniu obrotów targowiskowych, do kanałów handlu detalicznego trafiło o ponad 8% mniej mięsa drobiowego niż w 2017 roku. Roczny przyrost podaży mięsa drobiu, wynoszący ok. 139 tys. ton, w całości zagospodarowany został na pokrycie większej sprzedaży zagranicznej, której wzrost stanowił ok. 112% tego przyrostu. Zużycie w kraju zmniejszyło się o ok. 16 tys. ton.

 

Mięso drobiowe, tys. ton

Okres

Produkcja

Import

Podaż

Eksport

Zużycie w kraju

2010

1570

33

1603

412

1191

2011

1689

33

1722

442

1280

2012

1901

44

1945

528

1417

2013

1996

40

2036

587

1449

2014

2190

38

2228

714

1514

2015

2440

36

2476

850

1626

2016

2720

47

2767

1025

1742

2017

2810

59

2869

1156

1713

2018

2930

78

3008

1311

1697

2019

3180

80

3260

1440

1820

f t g