• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

Hodowca Drobiu

Fotolia 55823932 Subscription Monthly L 320x200Bangladesz jest kolejnym państwem, które zakazało importu, sprzedaży oraz karmienia drobiu mączkami mięsno-kostnymi.

Władze weterynaryjne tego kraju w uzasadnieniu do wprowadzenia zakazu stwierdziły, że mączki stanową zagrożenie zarówno dla drobiu, jak i dla ludzi.

 

Powołując się na doniesienia naukowe instytucje nadzorujące produkcję drobiu i jaj w Bangladeszu ogłosiły, że maczki mięsno-kostne mogą być nośnikami wąglika, antybiotykooporności, a nawet powodować raka. W kontekście powyższego zakazu coraz mniej prawdopodobne wydaje się przywrócenie możliwości stosowania mączek w krajach unijnych. Jeśli tak się rzeczywiście stanie, to z perspektywy polskiego rolnictwa niemal nierealne będzie wyeliminowanie stosowania modyfikowanych genetycznie białkowych komponentów pasz dla drobiu.

Źródło: kipdip

Fotolia 125912072 Subscription Monthly XXL 800x600W Niemczech, na fali mody ekologicznej oraz dobrostanowej wymyślono sposób jak zapobiec utylizacji  wyklutych piskląt płci męskiej od kur ras przeznaczonych do produkcji jaj konsumpcyjnych.

Uznano, że kogutki  zamiast zostać poddane likwidacji mogą być przeznaczone do chowu na mięso. Problemem było jednak  to, że  kogutki ras niemięsnych musiałyby kosztować znacznie więcej niż typowe brojlery. Aby rozwiązać ten problem  zintegrowano produkcję jaj z produkcją mięsa. Każde jajo z takiej zintegrowanej produkcji jest droższe niż z  produkcji tradycyjnej. Różnica w cenie jest niejako „dotacją” do mięsa produkowanego z kogutków, które nie  zostały poddane likwidacji. Jaja posiadają specjalne oznaczenia.

To rozwiązanie jest  działaniem niszowym,  niemniej producenci pracujący w nowatorskim systemie nie narzekają na problemy ze zbytem. Tymczasem  – według ostatnich informacji  – bardzo bliski ogłoszenia technologii rozpoznawania płci zarodków  kurzych jest holenderski start - up, firma In Ovo. Według doniesień prasowych założone w 2013 roku  przedsiębiorstwo pozyskało ostatnio kilku znanych inwestorów (wśród nich największe firmy chemiczne na  świecie).

Źródło: KIPDIP

Fotolia 37035977 Subscription Monthly XL 320x200Najnowsze statystyki celne potwierdziły „plotkarskie” doniesienia z rynku o  dużym popycie eksportowym na  jaja konsumpcyjne z Polski ze strony Arabii Saudyjskiej.

Okazuje się, że faktycznie polskie jaja kurze świeże w skorupkach trafiają do klientów z tego rejonu świata.  

Polsko – saudyjska współpraca handlowa trwa od sierpnia 2018 roku. Dostawy były również kontynuowane we wrześniu i w październiku. W sumie, w okresie sierpień – październik roku 2018 Saudyjczycy zaimportowali z Polski 236 ton jaj o wartości 212 124 euro.  W poprzednich latach  polskim  firmom udawało się do tego państwa wysyłać jedynie produkty przetwórstwa jaj.

Źródło: KIPDiP 

Fotolia 225054247 Subscription Monthly XXL 320x200Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Jaj z Wolnego Wybiegu (BFREPA) stwierdziło, że zwiększenie liczby kur w chowach wolnowybiegowych o ponad milion sztuk między październikiem a listopadem bieżącego roku to „szalone” działanie. Stowarzyszenie przewiduje, że kolejny milion kur na wolnym wybiegu pojawi się w najbliższych kilku miesiącach ponieważ inwestycje, które poczyniono pozwalają na zwiększenie produkcji. Producenci twierdzą, że dynamiczny wzrost produkcji już obecnie powoduje niemałe problemy dla branży ponieważ popyt konsumencki na jaja z wolnego wybiegu rośnie znacząco wolniej niż produkcja. BFREPA alarmuje swoich członków o nadprodukcji już od dwóch lat. Hodowcy pozostają jednak głusi na te ostrzeżenia. Nadprodukcja jaj z wolnego wybiegu doprowadziła już do istotnych obniżek cen jaj (spadła nadwyżka jaką konsumenci płacą za jaja wolnowybiegowe w stosunku do jaj klatkowych). Produkcja jaj z wolnych wybiegów – według BFREPA - rośnie w Wielkiej Brytanii o 10% rocznie podczas gdy popyt na takie jaja zwiększa się co roku jedynie o 3-4%. Producenci jaj z wolnego wybiegu w Wielkiej Brytanii twierdzą, że przestali być już rynkową niszą, a stali się „mainstreamem”.

Źródło: KIPDIP

Fotolia 159145652 Subscription Monthly XXL 320x200Światowa produkcja jaj w br. powinna osiągnąć 74 miliony ton. Jak policzył portal wattagnet.com będzie to aż o 18% więcej niż 10 lat temu. Trzech największych producentów w tym roku to – podobnie jak w poprzednich latach Chiny, Stany Zjednoczone oraz Indie.

Produkcja mięsa drobiowego w 2018 roku wyniesie globalnie 123 miliony ton. Trzech największych producentów to Stany Zjednoczone, Chiny oraz Brazylia. Roczny wzrost produkcji mięsa drobiowego na świecie wyniesie tylko około 1,6%. Zdaniem ekspertów przemysł drobiarski wzrost produkcji zawdzięcza zmieniającej się modzie żywieniowej w krajach rozwijających się oraz wzrostowi gospodarczemu na świecie. Hamująco na drobiarstwo działa natomiast spadająca dynamika wzrostu ludności na świecie.

Źródło: KIPDIP

Fotolia 70283210 Subscription Monthly XXL 800x600W minionym tygodniu, po raz pierwszy od wielu lat potwierdzono przypadek BSE w Szkocji. Jeśli występowanie choroby w Szkocji nie będzie odosobnione to „choroba szalonych krów” może zaszkodzić drobiarstwu.

Chodzi o to, że branża oczekuje, że Komisja Europejska lada dzień wyda zgodę na używanie w karmieniu drobiu mączek mięsno-kostnych. Wydaje się, że pojawienie się BSE może tę decyzję brukselskich urzędników wstrzymać lub w najlepszym razie opóźnić. Taki obrót sprawy może także zdecydować o tym, że kampania na rzecz zwiększenia wykorzystania rodzimego białka w paszach w Polsce może się nie powieść. Wielu analityków sądzi bowiem, że zmniejszenie importu modyfikowanych genetycznie składników paszowych jest możliwe jedynie z równoczesnym wprowadzeniem możliwości skarmiania ptaków mączkami pochodzenia zwierzęcego.

Źródło: KIPDiP

Fotolia 88943694 Subscription Monthly XL 320x200

Generalna Administracja Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) poinformowała o przywróceniu prawa do eksportu pięciu polskim zakładom mięsa drobiowego oraz jednej chłodni.

 

 

Do Chin może być wysyłane jedynie polskie mięso drobiowe, wyprodukowane wyłącznie po 19 lipca br. Wysyłkom mięsa drobiowego musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej.

Wzór świadectwa oraz chińskie wymagania importowe zostały określone w Protokole zwartym pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej i Generalną Administracją Celną Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie Inspekcji, Kwarantanny i Weterynaryjnych Wymogów Sanitarnych dla Mrożonego Mięsa Drobiowego Eksportowanego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej.

Szczegółowe informacje i wzory dokumentów zostały zamieszczone na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/chiny .

Możliwość eksportu drobiu do Chin ma oprócz Polski obecnie tylko pięć krajów świata. Polska jest jedynym krajem europejskim dopuszczonym do tego eksportu.

Źródło: gov.pl

Fotolia 48757715 Subscription Monthly L 320x200Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD-IG) została przyjęta w poczet międzynarodowego stowarzyszenia Międzynarodowej Rady Drobiarstwa (IPC) - organizacji zrzeszającej kraje będące światowymi liderami w produkcji mięsa drobiowego.

 

Zjazd organizacji odbył się 15-17.09 br. w chińskim mieście Nankin. Międzynarodowa Rada Drobiarstwa (IPC) zrzesza kraje będące światowymi liderami w produkcji mięsa drobiowego. Jej celem jest rozwijanie i zacieśnianie relacji między czołowymi producentami oraz stowarzyszeniami drobiarskimi z całego świata, a także reprezentuje globalne interesy branży w kontaktach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE), Organizacją Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO).

- Cieszymy się, że współpraca została ostatecznie sformalizowana i że członkowie IPC jednogłośnie przyjęli nas do swojego grona. Ta decyzja świadczy o tym, że działania polskiej branży drobiarskiej są dostrzegane i doceniane na arenie międzynarodowej a polscy eksperci postrzegani są jako kompetentni specjaliści, zdolni służyć radą w kwestiach dotyczących funkcjonowania światowego rynku drobiarskiego. Można powiedzieć, że przyjęcie KRD-IG do IPC to dla rodzimej branży wejście na wyższy, globalny poziom stosunków międzynarodowych. Jestem przekonany, że ten sukces przyczyni się do nawiązania kolejnych cennych relacji i będzie miał realny wpływ m.in. na zwiększenie eksportu polskiego drobiu na zagraniczne rynki - skomentował Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG reprezentujący organizację podczas Zjazdu Ogólnego IPC.

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza działa już od 27 lat i zrzesza ponad 80 członków. Podmioty zrzeszone w KRD-IG posiadają łącznie blisko 70% udziału w rynku krajowym oraz około 90% udziału w eksporcie.

 

Źródło: PAP

Fotolia 99009163 Subscription Monthly XXL 320x200Użytkownicy portalu wykop.pl zebrali prawie 3 tys. zł, aby sprawdzić, co tak naprawdę kryje się w polskich kurczakach. Wszystkie badania zostały przeprowadzone w laboratorium w Hanoverze, a otrzymane wyniki przełamują niektóre stereotypy i rozprawiają się z marketingowymi sztuczkami.

 

Na początku wybrano 4 kurczaki z różnych miejsc:

  • kurczak z Lidla, prawdopodobnie z masowego chowu klatkowego, w cenie 6,99 zł/kg
  • kurczak z Biedronki, pochodzący z chowu wybiegowego - droższy o 5zł/kg niż kurczak z Lidla
  • kurczak od gospodarza - "hodowany jak dla siebie" (nie podano ceny)
  • kurczak z chowu ekologicznego - 36 zł/kg

Zakupione mięso poddano badaniu na obecność inhibitorów wzrostu (antybiotyki) i salmonelli, liczbę drobnoustrojów tlenowych, enterobacteriaceae i preudomonas spp. (wskazują ona na zanieczyszcenie mikrobiologiczne) oraz zawartość tłuszczu, wody i azotu wraz z przeliczeniem na białko.

VI Pomorskie Forum Drobiarskie jest największym w Polsce północnej spotkaniem poświęconym branży drobiarskiej. Cyklicznie już od sześciu lat hodowcy i producenci drobiu spotykają się, aby omówić i przedyskutować nurtujące ich problemy, zapoznać się z innowacjami branży drobiarskiej oraz nawiązać nowe kontakty biznesowe.

PROGRAM FORUM:
18 czerwca 2018 r.
11.30 – 12.00 – Rejestracja uczestników
12.00 – przywitanie gości
12.30 – 18.30 – Wykłady i dyskusje

  • Rola bioasekuracji na fermach drobiu w profilaktyce grypy ptaków –  prof. dr hab. Andrzej Koncicki, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Obowiązek sporządzania umów na sprzedaż drobiu – elementy obowiązkowe, zagrożenia i praktyczne rady – Karolina Reńska, prawnik KZGPR-IG
  • Praktycznie o IB – lek. wet. Mariusz Potopowicz
  • Aktualna sytuacja na rynku drobiu – Wojciech Tram
  • Cargill – globalna technologia. Jak wyżywić 9 mld ludzi? – Mariusz Filipionek
  • Nanotechnologia – nowoczesna bioasekuracja – lek. wet. Tomasz Jaskólski
  • Korzyści z integracji w łańcuchu dostaw – Piotr Fornal
  • Dergall. Fizyczna metoda zwalczania ptaszyńca (Dermanyssus galline) – dr Ryszard Sebesta

19.00 – Uroczysta kolacja

19 czerwca 2018 r.
10.00 – Podsumowanie VI Pomorskiego Forum Drobiarskiego,
VII edycja Forum – plany i oczekiwania

Miesjce imprezy: Wichrowe Wzgórze 13, 83-333 Chmielno

Wpłaty należy dokonać:

– na konto PODR w Lubaniu – Bank Gospodarstwa Krajowego nr 20 1130 1121 0006 5580 9920 0001
z dopiskiem w tytule: FORUM DROBIARSKIE, imię i nazwisko, telefon kontaktowy oraz przesłać kartę zgłoszenia
– u doradców PODR – w każdym Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego

Partnerzy: KFHDiPJ oraz Pomorskie Zrzeszenie Hodowcow Drobiu i Producentów Jaj

f t g