• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

Hodowca Drobiu

Według propozycji ministerstwa rolnictwa rolnicy będą mogli sprzedawać wytworzoną przez siebie żywność w swoim gospodarstwie rolnym, a także we wszelkich miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu, bez wyłączania budynków lub ich części. Zgodnie z projektem w wytworzonym produkcie, co najmniej 50 proc. surowców roślinnych lub zwierzęcych powinno pochodzić z własnego gospodarstwa. Dodatkowym warunkiem zwolnienia z podatku dochodowego będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży. Po uzyskaniu ze sprzedaży przerobionej żywności przychodów w wysokości 40 tys. zł można będzie wybrać opodatkowanie przychodów powyżej 40 tys. zł na podstawie 2-proc. stawki podatku zryczałtowanego.

Autorzy propozycji szacują, że zwolnienie z podatku dochodowego sprzedaży przerobionych przez rolnika produktów zmniejszy wpływy do budżetu państwa o 8 mln zł, przy założeniu, że 10 tys. gospodarstw rolnych będzie przerabiało produkty rolne i każde gospodarstwo rolne dokona sprzedaży tych produktów w kwocie 40 tys. zł.

Projektowane zwolnienie z podatku dochodowego będzie stanowiło pomoc de minimis. Limity ograniczające ilość żywności, która może być zbywana w ramach rolniczego handlu detalicznego minister rolnictwa ma określić w rozporządzeniu.

Przepisy projektowanej noweli mają stworzyć polskim rolnikom możliwości rozwoju produkcji żywności jak i jej sprzedaży bezpośrednio konsumentom.

Za: Serwisu Kurier PAP, 21.04

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała do krajów trzecich 212,8 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 3,3% więcej niż w tym samym okresie 2015 r.  W strukturze towarowej wywozu dominowały produkty z kurcząt (87% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 4,4% do 185 tys. ton. Zwiększył się również wywóz mięsa indyczego (+1,8% do 20,2 tys. ton), żywca drobiu (+5% do 1,9 tys. ton) i mięsa kaczek (+47% do 1,1 tys. ton). Niższa była natomiast sprzedaż gęsiny (-18% do 320 ton) i pozostałych produktów: podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-30% do 4,3 tys. ton). Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 14%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 12%. Wysyłki z Francji zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy.  Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były RPA, Arabia Saudyjska, Hongkong, Benin i Filipiny. Wzrosły znacznie dostawy do RPA, Hongkongu, na Filipiny, Ukrainę, do Ghany i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Niższa niż rok wcześniej była natomiast sprzedaż do Beninu, Wietnamu, Chin i Jemenu. Wysyłki do Rosji były niewielkie ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego. Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w omawianym okresie br. wyniósł ok. 135 tys. ton i był o 5,7% wyższy niż rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (53% całkowitego przywozu), przy wzroście wysyłek o 7,4% w skali roku do 72 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły o 4,7% do 50 tys. ton. Zwiększyły się również dostawy drobiu z Chile (+28% do 4 tys. ton), Ukrainy (+2% do 3,7 tys. ton) i Argentyny (+3,7% do 1 tys. ton).

Źródło: FAMMU/FAPA 25.04.16 

Ceny pasz w Rosji wzrosły prawie o 20% osiągając rekordowo wysoki poziom. W 2016 r. spodziewany jest dalszy wzrost notowań. Ceny mięsa drobiu i jaj na rynku rosyjskim znajdują się natomiast obecnie pod presją nadpodaży. Powyższe tendencje znacznie osłabiły opłacalność produkcji drobiarskiej. W lutym br. średnie ceny tuszek kurcząt w Rosji wynosiły 118 RUB/kg (1,79 USD/kg) i były o 5% niższe niż przed rokiem. W tym samym czasie ceny pasz dla drobiu wzrosły o 11%. Według raportu Banku Centralnego Rosji, ewentualne problemy ze zbiorami w 2016 r. mogą spowodować dalszy wzrost cen pasz. Spodziewane są zatem bankructwa mniejszych gospodarstw produkcyjnych. Ceny pasz stanowią obecnie niemal 70% kosztów produkcji drobiarskiej w Rosji. Na początku tego roku do wyprodukowania 1 kg mięsa drobiu potrzeba było 2,4 kg paszy, a do produkcji 10 szt. jaj – 1,24 kg paszy. Poza tym, rosną również ceny importowanych dodatków paszowych i premiksów z uwagi na dewaluację rubla. Według danych rosyjskich służb statystycznych, w 2015 r. w kraju wyprodukowano 13 mln ton pasz dla drobiu, a bieżące zapotrzebowanie szacowane jest na 16-17 mln ton. W ubiegłym roku Rosja prawie nie importowała pasz, wiec znaczny udział w rynku pasz dla drobiu nie jest wykazany w oficjalnych statystykach. Pasze pochodzące z produkcji nierejestrowanej mogą być nawet o 20% tańsze, ponieważ ich producenci nie płacą podatków i innych należności. Podobna sytuacja obserwowana jest również w segmencie pasz dla trzody chlewnej i bydła mlecznego.         

Źródło: FAMMU/FAPA z dn. 25.04.16 

W 2015 roku w porównaniu do roku 2014 w całej Unii Europejskiej ubito o 3,8% drobiu więcej. Najbardziej dynamiczną zmianę zanotowano w Polsce, gdzie różnica ta wynosiła +11,5%. Na drugim miejscu znajdują się Węgry z przyrostem 11,3%, a na trzecim Cypr +10%. Kolejno Rumunia (+8,5%), Szwecja (+7,9%) i Chorwacja (+7,3%). Redukcja liczby ubitego drobiu nastąpiła w Danii (-5,7%), Słowenii (-1,8%) i Niemiec (-1%).

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

Według prognoz Komisji Europejskiej prognoza produkcji mięsa drobiowego w całej UE wyniesie 14 373 tys. Ton. Będzie to wzrost o ok. 0,4%. Produkcja brojlerów kurzych wyniesie 11 504 tys. ton (80 % udział w całej produkcji ), co będzie stanowiło wzrost o ok. + 1,7 % w porównaniu do roku 2015. Produkcja mięsa indyczego wyniesie  1 977 tys. ton (13,8 % udział w produkcji ) i będzie wyższa od tej z 2015 roku o + 0,6 %. Produkcja kaczek wyniesie 497 tys. ton ( 3,5 % udział w produkcji ) i będzie niższa o 1,1 % w porównaniu z rokiem 2015.  

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

Od 2014 r. Polska osiąga największą w UE dynamikę wzrostu produkcji mięsa drobiu. W 2015 roku był to wzrost o + 9,7 %, a w 2016 przewiduje się kolejny progres, tym razem o +4,7%.

 

2015

2016

Polska

2212

2316

Francja

1867

1881

Niemcy

1800

1760

Wlk. Brytania

1625,3

1649,1

Hiszpania

1435

1433

Włochy

1307

1308

Holandia

1057

969

Węgry

567,2

582

Rumunia

352,5

362

Portugalia

334

335

Belgia

250

250

Grecja

190

192

Czechy

169,3

172,8

Dania

162,7

171,3

Litwa

129,5

135

Irlandia

132,4

134,3

Finlandia

117,1

119,6

Austria

118,7

118,7

Belgia

102

102

Słowacja

86

86

Szwecja

86

86

Chorwacja

76,9

75,7

Słowenia

60,1

63

Cypr

29,3

29,3

Łotwa

21

21

Estonia

15

15

Malta

6

6

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

 

Europejska produkcja kaczek wyniosła w 2015 roku 502,9 tys. ton. Największym producentem tego gatunku drobiu jest Francja, która wyprodukowała 231 tys. ton. Na drugim miejscu znajdują się Węgry z 80 tys. ton, a na trzecim Niemcy z 49,9 tys. ton. Czwarte miejsce zajmuje Polska która wyprodukowała 29 tys. ton mięsa kaczego.

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

 

W 2015 roku UE sprowadziła 872 274 tys. ton mięsa drobiowego – najwięcej z Brazylii 498 827 tys. ton (57,2%) oraz Tajlandii 274 495 tys. ton (31,5%). Prawie 5% mięsa drobiowego sprowadzonego do UE pochodziło z Ukrainy (42 384 tys. ton). Mięso pochodziło także z Chile, Chin, Argentyny, Szwajcarii i Izraela.

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

 

Według prognoz Komisji Europejskiej prognoza produkcji mięsa drobiowego w całej UE wyniesie 14 373 tys. Ton. Będzie to wzrost o ok. 0,4%. Produkcja brojlerów kurzych wyniesie 11 504 tys. ton (80 % udział w całej produkcji ), co będzie stanowiło wzrost o ok. + 1,7 % w porównaniu do roku 2015. Produkcja mięsa indyczego wyniesie  1 977 tys. ton (13,8 % udział w produkcji ) i będzie wyższa od tej z 2015 roku o + 0,6 %. Produkcja kaczek wyniesie 497 tys. ton ( 3,5 % udział w produkcji ) i będzie niższa o 1,1 % w porównaniu z rokiem 2015.  

na podst. EU Market Situation for Poultry, Comittee for the Common Organisation of the Agricultural Markets, 17 March 2016

POMORSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W GDAŃSKU zaprasza producentów drobiu oraz wszystkich zainteresowanych na IV Pomorskie Forum Drobiarskie. Forum odbędzie się w dniach 20-21 czerwca w Chmielnie, Wichrowe Wzgórze - Oaza Zdrowia na Kaszubach, ul. Wichrowe Wzgórze 13.

Główny wykład wygłosi Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - prof. dr hab. Andrzej Koncicki

Szczegółowe informacje: www.podr.pl, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tel. (58) 326  39  11/12

Koszt uczestnictwa: producenci drobiu  - 40 zł/os. (uczestnictwo w panelach tematycznych, materiały konferencyjne, wyżywienie),  - 80 zł/os. (nocleg, uczestnictwo w panelach tematycznych, materiały konferencyjne, wyżywienie); pozostali uczetsnicy - 250 zł/os. (uczestnictwo w panelach tematycznych, materiały konferencyjne, wyżywienie),  - 350 zł/os. (nocleg, uczestnictwo w panelach tematycznych, materiały konferencyjne, wyżywienie).

Karta zgłoszenia dostępna jest na stronie www.podr.pl

 

 

f t g