• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

Hodowca Drobiu

Tylko na naszym portalu zdobędziesz aktualną informację na temat ubojni żywca indyczego w Polsce. Kliknij tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że w 2016 r. brazylijska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 5% w skali roku do 13,5 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny pasz i rosnący eksport na skutek deprecjacji krajowej waluty o 30% i pojawienie się nowych rynków zbytu. Koszty żywienia drobiu pozostaną niskie, dzięki spodziewanym w tym roku rekordowym zbiorom soi i kukurydzy. W największym brazylijskim stanie dla produkcji brojlerów – Parana, przeciętne koszty wytwarzania powinny zmniejszyć się o 3-4%. Największe koszty produkcji generuje energia, zatrudnienie i transport, natomiast wydatki na żywienie i zakup piskląt maleją. Popyt na brazylijskie mięso kurcząt wzrośnie w przyszłym roku ze względu na epidemię ptasiej grypy w wielu innych krajach, m. in. w USA. Rząd Brazylii ostatnio wynegocjował otwarcie nowych rynków zbytu dla krajowych brojlerów m.in. w Pakistanie, Malezji, Birmie i Meksyku (ponowne zatwierdzenie wysyłek do 2016 r.). Według przewidywań USDA, brazylijski eksport mięsa kurcząt wzrośnie w 2016 r. o 5% do 3,9 mln ton, osiągając kolejny rekordowy poziom. Brazylia może obecnie eksportować mięso kurcząt do 158 krajów, jednak 70% wysyłek koncentruje się w 10 krajach. W przyszłym roku są również szanse na wzrost wywozu do Chin. Wolniejsze tempo wzrostu krajowego spożycia (2% w 2016 r. do 9,6 mln ton) będzie spowodowane recesją gospodarczą i zmniejszoną siłą nabywczą konsumentów ze względu na wysoki stopień zadłużenia Brazylijczyków, rosnącą inflację i bezrobocie. Mięso kurcząt pozostaje na brazylijskim rynku najtańszym źródłem białka zwierzęcego.

Za: Fammu/Fapa

Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że w 2016 r. brazylijska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wzrośnie o 5% w skali roku do 13,5 mln ton. Producentom będą sprzyjały stabilne ceny pasz i rosnący eksport na skutek deprecjacji krajowej waluty o 30% i pojawienie się nowych rynków zbytu. Koszty żywienia drobiu pozostaną niskie, dzięki spodziewanym w tym roku rekordowym zbiorom soi i kukurydzy. W największym brazylijskim stanie dla produkcji brojlerów – Parana, przeciętne koszty wytwarzania powinny zmniejszyć się o 3-4%. Największe koszty produkcji generuje energia, zatrudnienie i transport, natomiast wydatki na żywienie i zakup piskląt maleją. Popyt na brazylijskie mięso kurcząt wzrośnie w przyszłym roku ze względu na epidemię ptasiej grypy w wielu innych krajach, m. in. w USA. Rząd Brazylii ostatnio wynegocjował otwarcie nowych rynków zbytu dla krajowych brojlerów m.in. w Pakistanie, Malezji, Birmie i Meksyku (ponowne zatwierdzenie wysyłek do 2016 r.). Według przewidywań USDA, brazylijski eksport mięsa kurcząt wzrośnie w 2016 r. o 5% do 3,9 mln ton, osiągając kolejny rekordowy poziom. Brazylia może obecnie eksportować mięso kurcząt do 158 krajów, jednak 70% wysyłek koncentruje się w 10 krajach. W przyszłym roku są również szanse na wzrost wywozu do Chin. Wolniejsze tempo wzrostu krajowego spożycia (2% w 2016 r. do 9,6 mln ton) będzie spowodowane recesją gospodarczą i zmniejszoną siłą nabywczą konsumentów ze względu na wysoki stopień zadłużenia Brazylijczyków, rosnącą inflację i bezrobocie. Mięso kurcząt pozostaje na brazylijskim rynku najtańszym źródłem białka zwierzęcego.

Za: Fammu/Fapa

Według danych Eurostatu, w 2014 r. unijna produkcja ekologiczna drobiu wyniosła 28,5 mln szt. i była niższa o ok. 4% w skali roku. Liderem na tym rynku była Francja, która utrzymywała w systemie ekologicznym 12,75 mln szt. drobiu – prawie o 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy z produkcją 4,9 mln szt. (bez zmian w ciągu roku), a na kolejnych Wielka Brytania (2,4 mln szt., -3,6%) i Holandia (2,3 mln szt., +8,5%). Produkcja ekologiczna drobiu wzrosła również m.in. w Belgii (+10,5% do 2,1 mln szt.), Szwecji (+3,8% do 929,6 tys. szt.) i Polsce (+5,6% do 257,5 tys. szt.). Największy spadek zanotowano w Rumunii (-22,1% do 57,8 tys. szt.). Produkcja obniżyła się również na Łotwie (-10,3% do 24,7 tys. szt.), Cyprze (-9,8% do 8,6 tys. szt.), w Estonii (-6% do 21 tys. szt.), na Słowacji (-5,3% do 8,3 tys. szt.) i Litwie (-1,2% do 6,2 tys. szt.). Eurostat gromadzi dane dotyczące unijnej produkcji ekologicznej drobiu od 2013 r. W spisie uczestniczy 27 państw członkowskich UE (oprócz Luksemburga).

Źródło: FAMMU/FAPA

Według danych Eurostatu, w 2014 r. unijna produkcja ekologiczna drobiu wyniosła 28,5 mln szt. i była niższa o ok. 4% w skali roku. Liderem na tym rynku była Francja, która utrzymywała w systemie ekologicznym 12,75 mln szt. drobiu – prawie o 9% więcej niż rok wcześniej. Na drugim miejscu uplasowały się Niemcy z produkcją 4,9 mln szt. (bez zmian w ciągu roku), a na kolejnych Wielka Brytania (2,4 mln szt., -3,6%) i Holandia (2,3 mln szt., +8,5%). Produkcja ekologiczna drobiu wzrosła również m.in. w Belgii (+10,5% do 2,1 mln szt.), Szwecji (+3,8% do 929,6 tys. szt.) i Polsce (+5,6% do 257,5 tys. szt.). Największy spadek zanotowano w Rumunii (-22,1% do 57,8 tys. szt.). Produkcja obniżyła się również na Łotwie (-10,3% do 24,7 tys. szt.), Cyprze (-9,8% do 8,6 tys. szt.), w Estonii (-6% do 21 tys. szt.), na Słowacji (-5,3% do 8,3 tys. szt.) i Litwie (-1,2% do 6,2 tys. szt.). Eurostat gromadzi dane dotyczące unijnej produkcji ekologicznej drobiu od 2013 r. W spisie uczestniczy 27 państw członkowskich UE (oprócz Luksemburga).

Źródło: FAMMU/FAPA

Rosja nie chce importować mięsa z UE i USA. Jest to zgodne z rosyjskimi dążeniami do uzyskania samowystarczalności w zakresie podaży mięsa. Import większości produktów mięsnych już obniżył się, wzrósł natomiast eksport. Dostawy z UE do Rosji zostały zastąpione zakupami m.in. w Chinach, Peru, Ekwadorze, Chile i Argentynie. Od wprowadzenia embarga w sierpniu 2014 r. Białoruś zwiększyła wysyłki mięsa na rynek rosyjski prawie dwukrotnie. Przywóz wieprzowiny do Rosji spadł o połowę, a największymi dostawcami były Brazylia i Ukraina. Rosyjscy eksporterzy wieprzowiny, drobiu i zbóż obecnie skupiają się na rynku chińskim, wietnamskim oraz krajów arabskich. Ceny mięsa w Rosji wzrosły w ciągu roku o 35%.

Źródło: FAMMU/FAPA

W I półroczu 2015 r. wyeksportowano z Polski łącznie 110 203 ton jaj o wartości 114 648 tys. EUR.
Średnia wartość jednej tony wyrażona w Euro to 1040,03 (w 2014 r. – 996,5 EUR/tonę)
Eksport jaj w skorupkach w całym I półroczu 2015 r. był niższy o 6,8 tys. ton (-7 %) w porównaniu z takim samym okresem ubiegłego roku, jednak od kwietnia notowana jest tendencja wzrostowa.  Polska sprzedawała jaja do większości państw członkowskich UE - eksport do 20 krajów w tym okresie wyniósł łącznie 107 407 ton i stanowił 97,5 % całego polskiego eksportu jaj w skorupkach. Największymi  unijnymi odbiorcami polskich jaj w okresie I półrocza 2015 r. byli Niemcy - 23 328 ton (21%), Holandia  - 22 154 tony (20,1%), Włochy - 19 342 tony (17,6%), Czechy - 7 938 ton (6,7 %).

Import jaj do Polski w I półroczu 2015 r. wyniósł – 10 664 tony, co w porównaniu z takim samym okresem 2014 r., stanowi wzrost o 1081 ton, tj. o 11,3 %. Największymi dostawcami na polski rynek pozostają Niemcy (2726 ton), Holandia (2 362 tony) oraz Litwa (1086 ton ).

Dane obejmują również jaja wylęgowe. W całym polskim eksporcie jaj w skorupkach, jaja wylęgowe mają średnio około 3% udział.

ZA: Komisja Europejska, Poultry Market Situation Presentation

W 36 tygodniu 2015 roku średnia cena sprzedaży jaj spożywczych w UE wynosiła 134,27 euro/100 kg. Ponad 170 euro płacono w Szwecji, we Włoszech, na Cyprze oraz w Danii. W Polsce płacono 142,57 euro za 100 kg jaj, przy czym poziom tych cen plasował nasz kraj na 12 miejscu w całej Unii pod względem cen jaj. Najtaniej jaja można kupić na Łotwie, w Czechach i Słowacji – poniżej 110 euro.

Za: minrol.gov.pl

Światowy dzień Jaja obchodzony jest na świecie od 1996 roku. Odbywa się tradycyjnie w drugi piątek października. Święto to już więc 20-letnią historię. W związku z tym dniem na całym świecie organizowane są festiwale, imprezy charytatywne i uroczystości miejskie, które mają na celu podkreślenie roli jaj w żywieniu człowieka. Jaja są źródłem życia i symbolem płodności. Życie w społeczeństwie ograniczonych zasobów światowych, rosnącej populacji i ludzkiej każe skłaniać do poszukiwania taniej żywności i wyjątkowych walorach odżywczych, co w połączeniu ze sztuką kulinarną może dać zdecydowanie udane przedsięwzięcie. W krajach rozwijających się, gdzie wzrost liczby ludności gwałtownie rośnie, korzyści płynące z wartości odżywcze jajek są daleko idące. Do tej pory w krajach rozwijających się dostępność jaj jest ograniczona, ale świadomość społeczeństwa o ich właściwościach jest już bardzo duża – postrzegane są jako trwałe źródło wysokiej jakości białka, minerałów i witamin.

Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący produkcji drobiu w Unii Europejskiej za okres styczeń-lipiec 2015. Ogólny wzrost w całej UE za ten okres wyniósł 3,3%. Największy wzrost zanotowano w Polsce +12,7%, Rumunii +9,4%, Szwecji +8,8% oraz na Węgrzech +8,0%. W Wielkiej Brytanii i we Francji, naszych największych konkurentów wzrost ten wyniósł 2,2%. Produkcja drobiu w omawianym okresie zmniejszyła się w Niemczech -0,4%, Finlandii, Słowenii, Grecji oraz na Malcie. Największy spadek obserwowany był w przypadku Danii -7,7%.

f t g