Copyright 2019

W numerze:

  1. Znaczenie jakości tłuszczu w paszy Joanna Marć-Pieńkowska
  2. Skutki zanieczyszczeń mikrobiologicznych pasz Oliwia Duszyńska-Stolarska
  3. Alternatywne źródła białka w paszy dla drobiu Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
  4. Proszek jajowy z wylewek jako składnik mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów Alina Rachwał
  5. Wpływ rozdrabniania nasion rzepaku na poziom energii w paszy Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska, Małgorzata Bednarczyk
  6. Rozwój produkcji indyka na Mazowszu i Podlasiu – szanse i zagrożenia Golpasz S.A.
  7. O czym należy pamiętać podając antybiotyki wraz z wodą do picia? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  8. Europejskie organizacje drobiarskie łączą siły Hubbard
  9. Plany na dziś, plany na jutro – spotkanie zespołów Hubbard i Novogen we Francji Hubbard
  10. POLAGRA-PREMIERY – światowe premiery na polskim rynku! Polagra
  11. Propolis jako składnik diety u drobiu Teresa Skiba, Magdalena Dymek
  12. Jak zapewnić sukces w pierwszym okresie odchowu niosek? Farhad Mozafar
  13. Wpływ czynników środowiskowych na odczyn pH mięsa drobiowego Anna Wilkanowska
  14. Bakterie rodzaju Enterococcus – kiedy przyjaciel staje się wrogiem Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  15. Pleśniakowiec – etiologia i zwalczanie Bartosz Korytkowski
  16. Drób utrzymywany w systemie ekologicznym coraz bardziej popularny Tomasz Kodłubański
  17. Zastosowanie technik biologii molekularnej w diagnostyce chorób zakaźnych u drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Diagnostyka chorób w ostatnich latach uległa niezwykłemu rozwojowi dzięki zastosowaniu metod biologii molekularnej. Pod wieloma względami górują one nad metodami tradycyjnymi ciesząc się coraz większym uznaniem. Z uwagi na ich ogromną czułość oraz powtarzalność stanowią cenne źródło informacji pozwalające przyspieszyć diagnostykę chorób oraz co najważniejsze znacznie skrócić ich leczenie.

Tomasz Kodłubański


Adam Ostrowski od ponad dekady prowadzi w mazowieckiej wsi Kunki jedyną w Polsce środkowej hodowlę drobiu ekologicznego. Wyjątkowość tej hodowli polega nie tylko na fakcie iż, takie gospodarstwa można policzyć w naszym kraju na palcach jednej ręki, ale także na tym, że drób wyhodowany w Kunkach jest z powodzeniem sprzedawany na eko-bazarach oraz w sklepach prawie całej Polski.

Bartosz Korytkowski


Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus), nazywany także chrząszczem ściółkowym jest typowym przedstawicielem rodziny czarnuchowatych (Tenerbrionidae). Lekko spłaszczone ciało tego chrząszcza ma kształt łódkowaty i jest koloru czarnego lub kasztanowego – lśniącego. Spodnia część ciała bordowego koloru jest jaśniejsza. Nieduża głowa chrząszcza pozostaje wciągnięta w tułów.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; UP Lublin


Bakterie rodzaju Enterococcus (tzw. enterokoki) to Gram dodatnie, względnie beztlenowe ziarniaki stanowiące naturalną florę przewodu pokarmowego – głównie w zakresie jelit – zwierząt i ludzi. Ze względu na fakt, że enterokoki wchodzą w skład autochtonicznej (naturalnej) mikroflory przewodu pokarmowego często określane są również mianem paciorkowców kałowych. Poza przewodem pokarmowym, obecność tych bakterii odnotowuje się również w obrębie układu moczowo-płciowego i na skórze. Bakterie rodzaju Enterococcus stwierdza się także w wodzie, ściekach, w glebie i żywności, a ich ilość traktowana jest jako rodzaj wskaźnika sanitarnego w zakresie czystości wody i jakości produktów spożywczych.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Mięso drobiowe jest zróżnicowane pod względem cech fizykochemicznych: (1) kształtujących się pod wpływem różnej szybkości glikolizy poubojowej (kwasowość, barwa), (2) ocenianych sensorycznie (tekstura) oraz (3) zawartości barwników hemowych. Nie można jednak jednoznacznie określić wpływów, którym cechy te podlegają. Dodatkowo, zmienne warunki środowiskowe istotnie umniejszają ujawnianie się stopnia odziedziczalności cech jakościowych mięsa ptaków utrzymywanych w warunkach chowu intensywnego.

Farhad Mozafar
Tłumaczenie: Agata Piecuch


W celu uzyskania optymalnej produkcji jaj, musimy obserwować kurki w trakcie odchowu i reagować na ich zachowanie.


Współczesne stada kur żyją ok. 90 tygodni. Faza odchowu stanowi bardzo niewielki odsetek tego okresu, ale odgrywa niezwykle istotną rolę dla produkcji jaj.

Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


W ostatnich latach odnotowuje się wzrost zainteresowania poszukiwaniem oraz zastosowaniem dodatków paszowych pochodzenia naturalnego w żywieniu zwierząt gospodarskich, w tym drobiu. Wzrasta zainteresowanie m.in. produktami pochodzenia roślinnego, które są źródłem wielu substancji czynnych. Wykorzystanie tego typu biododatków jest szczególnie uzasadnione w przypadku intensywnej produkcji drobiarskiej. Warunki środowiskowe na fermach wielkotowarowych często powodują obniżenie dobrostanu ptaków, co w efekcie może się odbijać niekorzystnie na ich zdrowiu oraz jakości produktów od nich pozyskiwanych. Jednymi z suplementów diety o dużym znaczeniu żywieniowym są produkty pochodzenia pszczelego. Propolis oraz pyłek kwiatowy są wytwarzane na bazie surowca roślinnego, dlatego w dobie „ekologizacji” produkcji zwierzęcej, wydają się być bardzo atrakcyjne pod względem posiadanych właściwości.

Przed nami szósta edycja Międzynarodowych Targów Rolniczych POLAGRA-PREMIERY. Dzięki doświadczeniu w organizacji imprez dla branży rolniczej połączonemu z bogatym zapleczem logistycznym, wydarzenie, które odbędzie się w Poznaniu w dniach 21-24 stycznia 2016 roku, zapisze się w pamięci jako miejsce podjęcia kluczowych decyzji inwestycyjnych w obszarze profesjonalnej obsługi technicznej działalności rolniczej.

W ostatnich dniach czerwca pracownicy i przedstawiciele firm Hubbard i Novogen przyjechali na tydzień do Nantes we Francji. Ponad 100 techników i przedstawicieli handlowych z pięciu kontynentów wymieniało się swoją wiedzą i doświadczeniem na spotkaniach tematycznych. Skupiano się głównie na kampaniach: Hubbarda –„Mniej paszy, więcej mięsa” („Less feed, more meet”) i Novogena – „Geny dla lepszych jaj konsumpcyjnych”.