Copyright 2018

Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Małgorzata Bednarczyk; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Stale rosnący popyt na mięso drobiowe spowodował intensyfikację produkcji i hodowli drobiu. W ramach ciągle rosnącego postępu hodowlanego prowadzona jest intensywna selekcja hodowlana mająca na celu poprawę wyników produkcyjnych utworzonych mieszańców. Jej efektem jest skrócony okres odchowu kurcząt, lepsze wykorzystanie przez nie paszy oraz coraz szybszy przyrost mięśni piersiowych oraz nóg.

Dobra izolacja cieplna w budynkach inwentarskich to uregulowany przepływ powietrza i wyeliminowanie skraplania pary wodnej, z którym możemy mieć do czynienia w przypadku, gdy izolacja została wykonana nieprawidłowo. To także oszczędność energii, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w kontekście stale rosnących cen ciepła. Na co zwrócić uwagę izolując kurniki, obory i tuczarnie? Jaki materiał wybrać? Poniżej kilka wskazówek, które pozwolą nam odpowiednio zadbać o nasz inwentarz.

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Nowoczesna hodowla drobiu kładąca nacisk na szybki wzrost ptaków silnie obarcza układ mięśniowo-szkieletowy. Najczęstszym objawem chorób układu mięśniowo-szkieletowego jest kulawizna. Przyczyną powstania tego schorzenia jest dysfunkcja biochemiczna układu nerwowego powstała w wyniku zaburzeń dobrostanu zwierząt. Jednakże przyczyn powstania chorób układu mięśniowo-szkieletowego jest znacznie więcej. Czynniki wywołujące schorzenia mogą wynikać z nieprawidłowego żywienia lub genetycznych uwarunkowań.

Alina Rachwał; Poznań


Kury typu mięsnego mają genetycznie uwarunkowaną skłonność do pobierania dużej ilości karmy, co wpływa na nadmierne odkładanie tłuszczu. Doprowadza to w rezultacie do zmniejszenia nieśności, obniżenia liczby zapładnianych jaj oraz pogorszenia ich wylęgowości. Utrzymywanie stad rodzicielskich jest bardzo kosztowne ze względu na to, że kury spożywają duże ilości paszy przy stosunkowo niskiej nieśności. Wprawdzie cena jaja wylęgowego jest dość wysoka, ale mimo tego można narazić się na straty finansowe nawet przy minimalnych błędach popełnianych w trakcie chowu tych stad. Należy więc już od pierwszych dni chowu stosować ściśle określone dla każdego stada programy żywieniowe, programy świetlne oraz właściwą pro filaktykę.

­­­­­­­­­­­­Bartosz Korytkowski


Zbyt duży poziom zapylenia w pomieszczeniach dla drobiu wywiera negatywny wpływ zarówno na zdrowie ptaków jak i na zdrowie człowieka. Pyły oddziaływują przede wszystkim na układ oddechowy, na narząd wzroku drobiu oraz obsługi. Stanowią one także duże niebezpieczeństwo mikrobiologiczne dla otoczenia.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Enterococcus cecorum jest bakterią coraz częściej izolowaną ze stanów zapalnych stawów oraz szpiku kostnego u drobiu. Zmiany te, które najczęściej wiążą się z kalectwem ptaków i w konsekwencji jego upadkami lub też brakowaniem ze stada, wzbudzają coraz większe zainteresowanie naukowców, lekarzy weterynarii, ale i samych hodowców. Co ciekawe, choroba jest stosunkowo „świeża” – pierwsze jej przypadki zaczęto bowiem opisywać dopiero w 2002 roku, najpierw w Szkocji, a następnie Holandii, Stanach Zjednoczonych, Belgii, Kanadzie i na Węgrzech (2011).

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


W  produkcji zwierzęcej wydajność to jedna z najistotniejszych aspektów decydujących o opłacalności hodowli. Głównym czynnikiem ograniczającym produkcję jest oddziaływanie chorób. Pomimo dostępu nowoczesnych technologii stanowią one nieodłączny aspekt hodowli. Rozwój przemysłu drobiarskiego stworzył konieczność powstania dziedziny pozwalającej zapobiegać lub ograniczać występowanie chorób. Program biobezpieczeństwa pozwala na niwelowanie tych ograniczeń.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Witaminy to związki wchodzące w skład koenzymów i będące składnikami niebiałkowymi enzymów. Dzięki nim możliwe jest życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witaminy dostarczane są wraz z pożywieniem, bowiem sam organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Pomimo tego, zawartość witamin w paszach, przez długi czasu postrzegana była jako drugorzędna w żywieniu zwierząt. Jak wykazały liczne badania, szczególne znaczenie wśród witamin mają te o działaniu antyoksydacyjnym, ponieważ poza pozytywnym wpływem na zdrowie zwierząt, oddziałują korzystnie na cechy jakościowe uzyskiwanych od nich produktów (tj. jaj i mięsa w przypadku drobiu).

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn


Granat właściwy, granatowiec właściwy (Punica granatum L.) jest to gatunek rośliny należący do rodziny krwawnicowatych (Lythraceae). Jest uprawiany w wielu krajach świata. Spotykany jest głównie na obszarze Azji Zachodniej, Kaukazu i Półwyspu Indyjskiego głównie: Afganistan, Iran, Irak, Turcja, Dagestan, Tadżykistan, Turkiestan, Indie