Copyright 2019

W numerze:

  1. Czy polskiemu drobiarstwu zagraża FARMAGEDON? Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  2. COLItin – wspomaganie organizmu podczas infekcji opornymi szczepami coli Albert Nakielski, Andrzej Juszczuk
  3. Włókno pokarmowe w żywieniu drobiu Joanna Kucharska-Gaca, Emilia Kowalska, Marek Adamski
  4. Znaczenie probiotyków w produkcji drobiarskiej Bartosz Korytkowski
  5. Zasady wychowu i żywienia towarowych kurek nieśnych Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Karol Kaszperuk
  6. Możliwości zwiększenia efektywności produkcji kurcząt brojlerów Alina Rachwał
  7. Otwarcie nowoczesnej fermy w Babiętach Wielkich GERCZAK Nord Pol-Hatchery
  8. Akademia WIPASZ Piotr Lisiecki
  9. Zakaźne zapalenie oskrzeli kur Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  10. Choroby ptactwa łownego Oliwia Duszyńska-Stolarska
  11. Mięso drobiowe w polskiej kuchni Anna Wilkanowska
  12. Ograniczenie kosztów paszy poprzez optymalizację trawienia tłuszczy przez brojlery Manu De Laet, Dawid Kołacz
  13. Dobra wróżba dla drobiarstwa Cargill, Res-Drob

„Razem w przyszłość” to nowy program przygotowany dla Hodowców drobiu mięsnego. Podczas balu andrzejkowego Hodowcy dowiedzieli się, jakie korzyści płyną ze współpracy między Cargill i Res–Droob.

Manu De Laet
 Product Manager, Nuscience, Gent, Belgia
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dawid Kołacz
Sales Manager Poland
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Celem produkcji kurcząt brojlerów jest szybki i wydajny wzrost ptaków, co może być osiągnięte w wyniku zastosowania wysoko energetycznych i bogatych w białko dawek paszy. Pasza dla rosnących kurczątmoże zawierać do 10% tłuszczu, tak aby mogła być dostarczona wymagana ilość energii.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Mięso i jego przetwory stanowią jeden z podstawowych składników polskiej diety i podstawę polskiej kuchni. Mięso w różnych odmianach smakowych jest głównym elementem codziennych posiłków Polaków, począwszy od śniadania, gdzie wędliny to niezbędny składnik kanapek, poprzez obiady oparte na daniach mięsnych lub półmięsnych, przekąski lunchowe, aż po kolacje, z udziałem lżejszych wędlin, sałatek czy galaret. Tradycyjna polska kuchnia świąteczna to cała gama potraw, których podstawowym składnikiem jest mięso. Smak i zapach mięsa, kiełbas i wędzonek przyciągają do składników polskiej kuchni uwagę wielu konsumentów, niezależnie od wieku czy statusu ekonomicznego. Mięso to także główna kategoria, będąca przedmiotem codziennych zakupów w tradycyjnych sklepach i nowoczesnych kanałach dystrybucji.

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Ptaki łowne nie cieszą się tak wielkim zainteresowaniem jak drób hodowlany. Nie mniej jednak z roku na rok odnotowuje się zwiększoną liczbę bażantów oraz kuropatw importowanych do krajów Europy Zachodniej. Ptaki łowne podobnie jak gatunki udomowione są wrażliwe na wiele chorób. Przyczynami ich powstawania są często niewłaściwe warunki wychowu, których eliminacja prowadziłaby do ograniczenia problemu.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło; Lublin


Zakaźne zapalenie oskrzeli (ang. IB – infectious bronchitis) uznawane jest za wysoce zakaźną chorobę dróg oddechowych kur wywoływaną przez wirusy Coronavirus. Pomimo tego, że nazwa wyraźnie wskazuje na drogi oddechowe, wirus może również powodować zmiany w obrębie dróg moczowo-płciowych i przewodu pokarmowego ptaków.

Piotr Lisiecki


Sprawdzona recepta na udane spotkanie szkoleniowe:

  • zaproś kontrahentów,
  • zapewnij wygodną salę,
  • poproś współpracowników o udział,
  • zapewnij ciekawych wykładowców,
  • zaproponuj tematykę, która naprawdę interesuje gości,
  • zapewnij obiad i możliwość swobodnych rozmów uczestników przy kawie.


    Wszystkie powyższe punkty zrealizowano organizując kolejne spotkanie szkoleniowe z cyklu Akademia WIPASZ, które odbyło się 22 października 2015 w Radzanowie.

Wiemy, że energia dostarczana ptakom w paszy podtrzymuje wszystkie procesy metaboliczne w organizmie, pomaga w syntezie białek, krążeniu krwi, oddychaniu i utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała.

Alina Rachwał; Poznań


Producenci drobiu i jaj w niewielkim stopniu decydują o cenach swoich produktów na rynku. Zyski mogą jednak powiększać na drodze uzyskiwania coraz lepszych wyników produkcyjnych.

Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Karol Kaszperuk; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Uzyskanie zadawalających wyników produkcyjnych niosek zależy zarówno od ich potencjału genetycznego, ale również warunków środowiskowych oraz odpowiedniego żywienia. Ważny w tym kontekście jest okres odchowu młodych kurek.