Copyright 2020

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Dzisiejsi konsumenci mają świadomość, iż stan ich zdrowia w znacznej stopniu zależy od diety. Jakość produktów spożywczych stanowi kluczowy aspekt przy podejmowaniu decyzji o zakupie produktu. Producenci często mierzą się z trudnym zadaniem stworzenia nie tylko dobrych jakościowo produktów zawierających dodatek substancji funkcjonalnych. Substancje te powinny wzbogacać produkt o składniki prozdrowotne cieszące się ogromnym zainteresowaniem potencjalnych klientów.

Popularność mięsa drobiowego wzrasta z każdym rokiem. Jednakże konsumenci coraz częściej poszukują produktów o zwiększonej ilości składników prozdrowotnych. Wśród przedsięwzięć służących poprawie zdrowia jest obniżenie udziału tłuszczu zwierzęcego na rzecz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla hodowców oraz producentów stwarza to nie lada wyzwanie.

Dodatek substancji bioaktywnych

Najprostszym sposobem osiągnięcia tego celu jest odpowiednia dieta zwierząt. Niewątpliwie na kondycję zdrowotną wpływa dostarczenie do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Najważniejszymi są kwas linolowy oraz kwas linolenowy. Zmniejszanie udziału kwasów nasyconych na rzecz nienasyconych jest skuteczną metodą zwalczania cholesterolu we krwi gdyż wpływają na jego utlenianie. Spożywanie kwasów NNKT wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Dużym zainteresowaniem cieszy się kwas linolowy ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wiele publikacji donosi, iż wpływa on na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów. Ponadto wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.
f t g