Drukuj

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise, Włochy

 

W drugiej połowie ubiegłego wieku w drobiarstwie zaczęto kłaść coraz większy nacisk na intensyfikację produkcji jaj oraz mięsa. Wynikało to ze znacznej zmiany warunków utrzymania drobiu, generującą szereg czynników stresotwórczych, do których można zaliczyć chociażby nieprawidłowe parametry termiczno-wilgotnościowe. Intensyfikacji produkcji drobiarskiej coraz częściej towarzyszyła problematyka dobrostanu, który stanowi wieloaspektowy wymiar pod względem naukowym, technicznym, etycznym, ekonomicznym i prawnym.

Miarą oceny dobrostanu zwierząt są różne wskaźniki: zdrowie i parametry fizjologiczne, behawior oraz wyniki produkcyjne. W 1992 r. Rada Dobrostanu Zwierząt Gospodarskich opublikowała listę tzw. pięciu wolności, charakteryzujących dobrostan zwierząt, wraz z podaniem warunków niezbędnych do spełnienia podstawowych wymogów dobrostanu:

             Wolne od głodu i pragnienia – poprzez zapewnienie świeżej wody i paszy niezbędnej dla utrzymania zdrowotności i żywotności,

             Wolne od dyskomfortu – zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych, możliwości schronienia i wygodnego wypoczynku,

             Wolne od bólu, urazów i chorób – zapewnienie właściwej opieki, profilaktyki, szybkiej diagnostyki i leczenia,

             Wolne od strachu i stresu – eliminacja stresorów i zbędnego cierpienia,

             Wolne w wyrażaniu normalnego zachowania – zapewnienie odpowiedniej przestrzeni życiowej i możliwości kontaktów socjalnych.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.