Copyright 2019

W numerze:

  1. Skaza moczanowa drobiu Joanna Marć-Pieńkowska
  2. Rozdrabnianie nasion rzepaku na pasze dla drobiu Agnieszka Misiura, Tomasz Misiura
  3. Preparaty warzywne, owocowe i ziołowe w produkcji drobiarskiej Agnieszka Misiura, Tomasz Misiura
  4. Wiedza z terenu - kluczem do rozwiązania problemów fermowych Łukasz Pączkowski
  5. Mechanizm odpowiedzi immunologicznej u ptaków Oliwia Duszyńska-Stolarska
  6. Jodowane jaja Alina Rachwał
  7. W trosce o polskich hodowców indyków, czyli Akademia Indyka coraz bliżej www.akademiaindyka.deheus.pl 
  8. Dzień otwarty na fermie drobiu - Borów, 18 września 2014 Dariusz Krawczyk
  9. Wylęgarnia Cobb Germany Wiesenena wyprodukowała swoje 100 milionowe pisklę Cobb Germany
  10. Otwarcie kolejnej Woliery Fienhage Techeuromont 
  11. Włókno - zapomniany składnik paszy w produkcji drobiu Katarzyna Sartowska
  12. Istota oświetlenia w kurnikach Bartosz Korytkowski
  13. Choroby układu oddechowego. Można im zapobiec? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  14. Jaka powinna być barwa mięsa drobiowego? Anna Wilkanowska
  15. Wpływ pochodzenia kurcząt brojlerów na skład tuszki Aleksandra Dymarkowska
  16. XXVI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce" Katarzyna Markowska
  17. Edukacyjne zamierzenia Bioinżynierii Zwierząt. Inauguracja roku akademickiego 2014/2015 na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt w Olsztynie Katarzyna Markowska, Dariusz S. Minakowski
  18. Odpady z ferm i opłaty za korzystanie ze środowiska Emilia Chojnowska

Katarzyna Markowska

 

 

    W dniach 8-10.09.2014 w Kazimierzu Dolnym odbyło się XXVI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”. W tym roku organizatorem konferencji była Katedra Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego był prof. dr hab. Antoni Brodacki.

Aleksandra Dymarkowska, UTP Bydgoszcz

 

 

    W dobie szybkiego tempa życia, stale nęcących reklam związanych z różnego rodzajami diet, aby uzyskać upragnioną sylwetkę, nie sposób nie zauważyć w tym wszystkim roli, jaką odgrywa mięso drobiowe.

Katarzyna Sartowska, Rettenmaier Polska Sp. z o.o.

 

 

    Włókno paszowe opisuje się jako pozostałości komórek roślinnych, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne zwierząt. Wykorzystanie włókna paszowego (włókna surowego) w dawkach pokarmowych dla drobiu jest ciągle dyskutowane wśród specjalistów.

Techeuromont

    

 

We wrześniu 2014 na fermie drobiu u Państwa Mazurkiewiczów w Kaliszu, w województwie wielkopolskim, firma TECHEUROMONT (przedstawiciel FIENHAGE w Polsce) oddała do użytku Wolierę Easy 100 z wolnym wybiegiem dla 19 850 kur.

Cobb Germany

 

 

Firma Cobb Germany wylęgła swoje stumilionowe pisklę, które zostało dostarczone w dniu 8 października 2014 na fermę Pana Leszka Wąsikowskiego – pośród 47.176 piskląt Cobb 500 dostarczonych tego dnia na fermę we Wronkowie.

Agnieszka Misiura, Tomasz Misiura; Lublin

 

 

    Rozdrabnianie to inaczej podział materiału na mniejsze cząstki przy zastosowaniu elementów rozdrabniających maszyn. Metody rozdrabniania różnicuje się w zależności od rodzaju mieszanki paszowej i jej przeznaczenia. W produkcji pasz to rozdrabnianie, obok kondycjonowania, mieszania i granulowania, jest jednym z ważniejszych operacji technologicznych. Główne cele stosowania tego procesu to: zwiększenie strawności wskutek zwiększenia powierzchni cząstek surowców; ujednolicenie mieszanek wieloskładnikowych, umożliwienie granulowania, ułatwienie manipulowania w dalszych operacjach.

Joanna Marć-Pieńkowska

 

Skaza moczanowa jest chorobą spowodowaną odkładaniem się nadmiaru kwasu moczowego w stawach oraz narządach wewnętrznych na skutek zaburzenia pracy nerek. Podwyższone stężenie kwasu moczowego może być spowodowane zwiększeniem jego produkcji bądź zmniejszonym (a nawet zahamowanym) jego wydalaniem. Skaza moczanowa jest zaburzeniem metabolicznym występującym często u drobiu domowego.

dr inż. Agnieszka Misiura, mgr inż. Tomasz Misiura

 

                Wytłoki które powstają podczas tłoczenia owoców i warzyw, stanowią 20-25%  przetwarzanego surowca. Każdego roku produkuje się około 260 tys. ton wytłoków owocowych i około 100 tys. ton warzywnych zawierających znaczne ilości ligniny, celulozy oraz hemicelulozy. Składniki te składniki wykazują wysokie właściwości sorpcyjne m.in. w stosunku do tłuszczów, kwasów żółciowych, cholesterolu a także niektórych substancji szkodliwych np. metali ciężkich.  Lignina, hemiceluloza i celuloza w wytłokach z różnych owoców posiada niejednakową zdolność wiązania metali ciężkich.  Coraz więcej wytłoków z przerobu owoców i warzyw wykorzystywane jest w żywieniu zwierząt gospodarskich ale nadal ok 12% tych wytłoków kierowane jest na wysypiska. Jeśli chodzi o zioła to wykazują one działanie przeciwzapalne, ściągające, dezynfekujące i odpornościowe. Stymulują wątrobę, trzustkę, śluzówkę jelit ptaków i dzięki temu składniki paszy są lepiej wykorzystywane. Poprawiają one również smakowitość pasz i ich trawienie dzięki substancjom biologicznie czynnym. Wspomagają proces trawienia białek. Wpływają korzystnie na smak i zapach jaj oraz mięsa. Dodatki roślinne mogą być podawane drobiowi do mieszanek paszowych w różnych formach np. formie świeżej, suszonej lub w postaci wyciągów (np. olejków eterycznych). Najchętniej zjadane przez drób zioła to: mniszek lekarski, krwawnik pospolity, pokrzywa, mięta, szałwia, pięciornik gęsi, rdest, melisa, dziurawiec i wiele innych.

Bartosz Korytkowski

Bydgoszcz

 

 

                Światło jest jednym z podstawowych elementów egzystencji zwierząt. Bezpośrednim efektem promieniowania widzialnego jest działanie psychiczne, pozwalające zwierzęciu na orientację w terenie, wyszukiwanie paszy, ucieczkę przed napastnikiem itp. Jest ono także niezbędne przy obsłudze zwierząt.