Hodowca Drobiu 10/2016
W numerze:
- Co warto wiedzieć o antyoksydantach? Anna Wilkanowska
- Flawonoidy jako fitogeniczne związki bioaktywne Justyna Sokół
- Lepszy dobrostan drobiu oraz zadbane środowisko dzięki BIOSTRONG® 510 Leopold Jungbauer
- Kwas masłowy i maślan sodu w żywieniu drobiu Katarzyna Jankowska
- Tradycja i nowoczesność od 15 lat łączą Cargill i GPR Bakss AW/SG
- Wpływ wybranych czynników żywieniowych na mineralizację układu kostno-szkieletowego drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
- Stany zapalne stawów u drobiu Bartosz Korytkowski
- Jakość jaj od kur niosek utrzymywanych z dostępem do wybiegów Marcin Różewicz
- Najnowocześniejsza Wytwórnia Pasz w Polsce otwarta!! Inwestycja kosztowała 118 milionów złotych PZZ Wałcz
- Branża drobiarska na Podkarpaciu integruje siły Res-Drob
- Na co zwrócić uwagę podając szczepionki w wodzie pitnej? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
- Uwaga na ptasią grypę! Maciej Kucharski
- XI Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi Stanisław Wężyk, Bogdan Ogrodowski
- XXVIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie POWPSA Nauka praktyce – praktyka nauce Katarzyna Markowska
- Następstwa nadmiaru azotanów w organizmie kur Alina Rachwał
- Dni otwarte Tecsisel Piotr Lisiecki
- 25 lat CEDROB S.A. Piotr Lisiecki
- Szczegóły
Katarzyna Markowska
W Licheniu Starym w dniach 14-16.09.2016 roku odbyło się kolejne, XXVIII już Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA. Wzięło w nim udział 190 uczestników, w tym 90 osób reprezentujących praktykę.
- Szczegóły
Inwestycja kosztowała 118 milionów złotych.
24 września 2016 roku Polskie Zakłady Zbożowe w Wałczu, oddały do użytku Wytwórnię Pasz w Pile. Zakład wchodzący w skład Grupy Kapitałowej Henryka Stokłosy jest najnowoczesniejszym kompleksem produkcyjnym związanym z przemysłem paszowym w Polsce i w Europie.
- Szczegóły
Oliwia Duszyńska-Stolarska
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
Prawidłowo funkcjonujący układ kostny wpływa na rozwój i metabolizm organizmu będąc jednocześnie wyznacznikiem efektywnej hodowli. Nowoczesne trendy w hodowli są związane z szybkim osiągnięciem wieku ubojowego. Niestety zaburzona równowaga we wzroście i dojrzewaniu układu kostnego oraz przyrostu mięśni może doprowadzić do powstania licznych jednostek chorobowych. Zapewnienie zdrowego układu kostnego stanowi podstawę efektywnego chowu.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.
- Szczegóły
Piotr Lisiecki
Tegoroczne lato było stosunkowo chłodne. Brak upałów uśpił naszą czujność. Ale bywają w Polsce lata, gdy wysokie temperatury spędzają sen z powiek hodowcom. Właśnie w takich okresach doskonale sprawdzi się sprzęt Tecsisel.
- Szczegóły
Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Szczepienia to podstawowy element programów profilaktycznych dla drobiu. Stada drobiu są zazwyczaj bardzo liczne, co powoduje że stosowanie szczepionek w wodzie do picia staje się jedną z najłatwiejszych metod podawania biopreparatów, wymagającą mniejszych nakładów pracy ludzkiej i kosztów. Jakkolwiek, ten sposób podawania szczepionek nie jest odpowiedni dla wszystkich preparatów. Co więcej – wbrew pozorom – metoda wakcynacji w wodzie pitnej nie jest niestety najłatwiejsza. Popełnienie nawet drobnych błędów może skutkować brakiem efektywności przeprowadzonych szczepień.
- Szczegóły
W Europie rośnie zapotrzebowanie na tzw. drób wolno rosnący. We Francji od wielu lat utrzymywany jest drób w systemie Label Rouge. Podobne produkty coraz chętniej kupowane są także w Wielkiej Brytanii i w Holandii. Kierownik techniczny Hubbard – Claude Toudic stwierdził, że we Francji do końca 2020 roku mięso drobiowe w handlu detalicznym będzie pochodziło z drobiu wolno rosnącego. Obecnie w tym kraju w systemie konwencjonalnym odchowywanych jest 76% kurcząt, 15% w systemie label Rouge, 8% to drób certyfikowany a 1% ekologiczny.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.
- Szczegóły
Bartosz Korytkowski
Bydgoszcz
Stany zapalne stawów u drobiu bez względu na swoją etiologię charakteryzują się zazwyczaj jedno- lub dwustronnymi obrzękami, wzrostem miejscowej temperatury i silną bolesnością. Ptaki stają się osowiałe, niechętnie przyjmują pokarm, nie chcą się poruszać i widoczne są ich silne kulawizny.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.
- Szczegóły
W Hotelu Arłamów odbyło się spotkanie osób związanych z branżą drobiarską. Przetwórców reprezentowały Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drob. Okazją był Jubileusz 65-lecia Res-Drobu a zarazem całej branży w regionie.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.
- Szczegóły
Maciej Kucharski
Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie
Grypa jest jedną z tych chorób ptaków, która szybko się może rozprzestrzeniać, powoduje olbrzymie straty w produkcji drobiu. Na początku ubiegłego wieku, „śmiertelne żniwo” wśród ludzi zebrała grypa nazywana Hiszpanką. Ze względu na szybką drogę rozprzestrzeniania się jak i podatność wielu gatunków zwierząt, w tym i człowieka, jest jedną z niebezpiecznych chorób na ziemi. Dotyczy to szczepów o wysokiej zjadliwości HPAI (Higly Pathogenic Avian Influenza) i szczepów o niskiej zjadliwości LPAI (Low Pathogenic Avian Influenza).
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.
- Szczegóły
Strona 1 z 2