Copyright 2017

 

 W numerze:

  1. Trzy warianty ptasiej grypy mogą zagrozić europejskiej produkcji drobiarskiej
  2. Kontrowersje wokół oznakowania jaj z wolnego wybiegu
  3. Rozporządzenie MRiRW dotyczące wirusa grypy ptaków – większe zaostrzenia
  4. 100 lat badań naukowych nad żywieniem drobiu, II Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
  5. Jełczenie tłuszczu w paszach: w żywieniu drobiu problem ważny, jednakże nie dramatyczny Zenon Zduńczyk, Jan Jankowski, Andrzej Koncicki
  6. Wartość pokarmowa nasion soi z upraw krajowych Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Tomasz Kołata
  7. Pomiary dobrostanu w hodowli zwierząt Bartosz Korytkowski
  8. Bezpieczeństwo i jakość surowców drobiarskich a system utrzymania drobiu Anna Wilkanowska
  9. Syndrom czarnych kości (BBS) wada jakościowa mięsa drobiowego, a jednocześnie czuły wskaźnik dobrostanu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  10. Zastosowanie witaminy C Anna Wilkanowska
  11. Inżynieria genetyczna u kur Maciej Kucharski
  12. Wpływ zwiększania masy ciała mięsnych kur rodzicielskich w okresie wychowu i wczesnej stymulacji świetlnej na produkcję jaj Alina Rachwał
  13. Wermikulit jako dodatek do ściółki i do paszy
  14. Potargowe reminiscencje AVICONS