Copyright 2019

Agro Trade Sp. z o.o. z siedzibą w Gowarzewie k. Poznania to obecnie jeden z ważniejszych podmiotów w branży higieny i bioasekuracji na rynku rolnym w Polsce. Firma działa od 25 lat, przyczyniając się do podniesienia efektywności produkcji rolnej, przede wszystkim w zakresie:

1.    produkcji zwierzęcej, w szczególności drobiu,
2.    produkcji pieczarek oraz podłoża pod uprawę pieczarek,
3.    szklarniowej produkcji pomidorów i ogórków oraz upraw pod osłonami (papryka),
4.    zapobiegania strat w przechowalnictwie ziemniaków,
5.    ponadto firma działa na rynku profesjonalnym branży DDD, jak i hobbystycznym rynku z segmentu „Dom i Ogród”.   

Jakub Biesek, Joanna Kuźniacka, Katedra Nauk o Zwierzętach Zakład Hodowli Drobiu UTP w Bydgoszczy

Zasady chowu to przede wszystkim warunki środowiskowe i żywienie. Jednakże każdy kto utrzymuje jakikolwiek gatunek ptaków powinien zadbać o dobrze wykonany „dom” dla swoich podopiecznych. Mocna konstrukcja i estetyka – to cechy, które powinny być brane pod uwagę przy planowaniu i budowie wolier, bo woliera „byle jaka” może popsuć efekt ekspozycji tych barwnych ptaków.

Monika Michalczuk, Katarzyna Markowska



W dniach 18-20 września br. w Tarnowie Podgórnym odbyło się XXIX Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie „Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”. Organizatorem sympozjum był Zarząd Polskiego Oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej (PB WPSA). Patronat medialny sprawowały czasopisma branżowe: Hodowca Drobiu i Indyk Polski „APRA”, Polskie Drobiarstwo.

14 i 15 października w Warszawie odbyła się I edycja Agro Days. Dni Hodowcy 2017. Podczas wydarzenia odbyły się liczne warsztaty i konferencje, a swoją ofertę przedstawiło 76 firm branży hodowlanej z kraju i zagranicy. W spotkaniu wzięło udział ponad 3000 uczestników.

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

Ubój drobiu w nowoczesnych zakładach przemysłowych wymaga instalacji wysoko wydajnych linii o dużym udziale czynności mechanicznych. Ponadto standardem jest uwzględnienie systemu oceny oraz klasyfikacji jakości powstającego produktu. Niestety nie wszystkie zakłady produkcyjne mają możliwość zainwestowania w nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne, a operacje w znacznym stopniu wykonywane są ręcznie.

OVUM

Od chwili złożenia jajko narażone jest na wiele niebezpieczeństw. Szczególnie ryzykowny jest proces jego transportu, podczas którego nie jest trudno o uszkodzenia. Pęknięcia całkowite charakteryzujące się przerwaniem błony oraz rozbitą skorupą na całej grubości są stosunkowo łatwe do zauważenia podczas inspekcji. W celu wykrycia pęknięć włoskowatych możemy posiłkować się prześwietlaniem. Nie pozwala ono jednak w pełni zidentyfikować mikropęknięć, które skutecznie możemy wykrywać dopiero podczas techniki rezonansu akustycznego, kiedy jajko jest poddawane wielu niskopoziomowym uderzeniom.

Justyna Sokół, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

Polska jest pod względem produkcji pierza trzecim największym krajem na świecie (za Rosją i Chinami). Puch gęsi jest używany do produkcji kołder, poduszek, kurtek czy śpiworów. Roczna produkcja w naszym kraju przekracza wartość 50 mln zł, co wynosi mniej niż 5% światowej produkcji. Eksportujemy je głównie do Niemiec, Japonii, USA, Szwajcarii czy Tajlandii.

Maciej Kucharski, Słuchacz Podyplomowych Studiów z Zakresu Chorób Ptaków i Drobiu Ozdobnego na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej SGGW



W pracy opisano zabieg przeprowadzania zabiegu kapłonowania kogutów. Zwrócono szczególną uwagę na wynikające z tego zabiegu problemy zdrowotne. Opisano lokalizację jąder w jamie ciała u koguta i stosunki anatomiczne z innymi narządami wewnętrznymi. Zwrócono uwagę na kontrole stanu zdrowia ptaków przed zabiegiem kapłonowania.

Katarzyna Markowska



Pod takim hasłem w dniu 5 października w Hotelu Afrodyta Business & SPA w Radziejowicach odbyła się konferencja naukowa firmy Nutriad, światowego producenta dodatków paszowych, lidera w zakresie produktów do inaktywacji mykotoksyn, stymulacji trawienia i poprawy smakowitości pasz.