Copyright 2019

Marcin Różewicz, Katarzyna Łagowska, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

 

 

    Hodowla kaczek ozdobnych cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Ptaki te swoją atrakcyjność zawdzięczają nie tylko różnorodnemu i oryginalnemu upierzeniu, ale również łatwości utrzymywania przy stosunkowo niedużych nakładach finansowych oraz ufności jaką obdarzają opiekuna. Są doskonałymi zwierzętami towarzyszącymi zarówno dla właścicieli domków jednorodzinnych, którzy chcą utrzymywać te ptaki w swoich oczkach wodnych, jak również gospodarstw agroturystycznych, których klienci poszukują kontaktu z ciekawymi zwierzętami.

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

    Funkcjonowanie całego organizmu jest nierozerwalnie związane z jego zdolnościami adaptacyjnymi do środowiska. Łącznikiem zapewniającym ten kontakt jest niezliczona ilość bodźców nieustannie docierających do organizmu zarówno ze środowiska zewnętrznego jak i wewnętrznego. Mechanizmem pozwalającym na odbiór oraz odczyt bodźców są narządy zmysłów: wzroku, słuchu, dotyku oraz słabo rozwinięte u ptaków zmysły powonienia i smaku, które nierozerwalnie są związane z układem nerwowym. Cały układ nerwowy stanowi niezwykle skomplikowany mechanizm sterujący metabolizmem całego organizmu.

Ireneusz Stachowiak, Sekcja drobiarska, SGGW Warszawa

 

 

    Współcześnie, produkty drobiowe, takie jak mięso i jajka są łatwo przyswajalnym i tanim źródłem białka zwierzęcego, preferowanym w większości regionów świata. Popyt ten powoduje ciągły rozwój i intensyfikację produkcji. Ponieważ przedsiębiorstwa drobiarskie wymagają regularnego obrotu materiałów (m.in. piskląt i pasz), pozostają zależne od różnych środków transportu. Za ich pośrednictwem, w obszar hodowlany mogą być wprowadzane różne czynniki chorobotwórcze, co skutkuje pogorszeniem kondycji środowiska.

Alina Rachwał, Poznań

 

 

    W dążeniu do zwiększenia efektywności produkcji brojlerów ważną rolę spełnia odpowiedni program świetlny. Zarówno bowiem nadmiar światła, jak i jego brak nie są korzystne. Przedłużanie czasu oświetlenia powoduje wzrost zużycia energii elektrycznej, natomiast zbyt skrócony dzień świetlny może stać się przyczyną obniżenia przyrostów masy ciała na skutek zmniejszonego spożycia paszy.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło, UP Lublin

 

 

    Zakaźne zapalenie krtani i tchawicy (ang. Infectious laryngotracheitis – ILT) jest chorobą dróg oddechowych kurcząt, bażantów i pawi. Jest to choroba wysoce zaraźliwa i może rozprzestrzeniać się zarówno poprzez kontakt ptaków zdrowych z chorymi, a także poprzez czynniki mechaniczne (np. sprzęt używany w kurniku itd.).

Katarzyna Markowska

 

 

    Około 100 lekarzy weterynarii, specjalistów chorób drobiu, wzięło udział w I Kongresie Praktyki Terenowej, który odbył się w dniach 3-4 października 2014 roku w Ostródzie. Jego organizatorem była firma Biopoint. Podczas dwóch dni swoimi doświadczeniami z terenu podzielili się specjaliści z zakresu chorób drobiu z całego świata, w tym także z Polski. Partnerami wydarzenia były firmy: Kilco, Grelavi, InsektPol, Alior Bank, SLW Biolab oraz AviPoint.

Agnieszka Wiecka, Rigel

 

 

    Planując rozpoczęcie działalności związanej z chowem lub hodowlą bydła, należy wziąć pod uwagę, czy przedsięwzięcie będzie oddziaływać na środowisko oraz w jakim stopniu. Inwestycje, które mogą oddziaływać na środowisko wymagają uzyskania tzw. decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach.

Katarzyna Sartowska, Rettenmaier Polska Sp. z o.o.

 

 

    Naturalny koncentrat włókna surowego ARBOCEL® stosowany jest z sukcesem w żywieniu różnych grup produkcyjnych drobiu, między innymi kur nieśnych oraz stad reprodukcyjnych (Hodowca Drobiu, 10/2014). W niniejszej kontynuacji poprzedniego artykułu, przedstawimy Państwu przykłady obrazujące mechanizm działania oraz efekty uzyskiwane przez hodowców dzięki zastosowaniu ARBOCEL® w żywieniu tych właśnie grup ptaków.

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

 

 

    Stale zrastające ceny pasz sprawiają, że niezwykle istotne staje się obniżenie kosztów żywienia zwierząt. Jedną z alternatyw dla drobiu może być DDGS. Pomimo wielu kontrowersji wokół DDGS, dotyczących jakości i niestabilności składu, może on stanowić wartościowe źródło energii, białka i aminokwasów w paszach dla drobiu.