Copyright 2019

Drożejące nośniki energii oraz zwiększające się wymogi w hodowli drobiu stają się coraz ważniejszym kryterium już na etapie planowania budowy, bądź modernizacji istniejących obiektów hodowlanych. Efekt ekonomiczny liczy się nie tylko w momencie projektowania oraz realizacji inwestycji, lecz przede wszystkim podczas użytkowania obiektów. Dlatego wybór technologii budowy podejmowany jest coraz częściej w oparciu o przyszłe oszczędności związane ze zużyciem energii oraz trwałością i konserwacją budynku.

System ogrzewania Roxell-Quad-Glow 80 – pomaga hodowcom osiągnąć pozytywne rezultaty w produkcji drobiarskiej. Farma Krzysztofa Panasiuka używała naszego systemu ogrzewania tej zimy po raz pierwszy. Krzysztof chciałby podzielić się z Państwem swoimi obserwacjami.

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50% krajowej produkcji.

Bartosz Korytkowski


Rynek produktów drobiowych jest bardzo ważnym elementem rynku spożywczego, zarówno w kraju jak i na świecie. Jego oferta bardzo często uzależniona jest od oczekiwań konsumentów. Wymusza to w pewien sposób także na producentach drobiu śledzenie aktualnych „trendów” żywieniowych i dostosowywanie surowców powstających w zakładach produkcyjnych do oczekiwań klientów.

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Jaja kurze stanowią jeden z najbardziej powszechnych produktów żywnościowych. W składzie można wyróżnić bogate źródło wysoko strawnego białka oraz tłuszczów. Ponadto wśród przydatnych dla zdrowia komponentów w jajku znajdują się witaminy i substancje mineralne. Wiedza konsumentów o jakości jaj nie należy do znacznych. Klienci nadal w swoim wyborze kierują się brązową barwą skorupy kojarząc ją z intensywną barwą żółtka. Jakość skorupy stanowi istotny aspekt, gdyż zabezpiecza jajo przed wnikaniem drobnoustrojów do wewnątrz.

Robert Burek; DPI Global Partners, Polska


Powierzchnia skóry brojlera ważącego 2 kg wynosi ok. 0,4 m² i nie jest podstawowym miejscem kontaktu organizmu ptaka ze środowiskiem zewnętrznym. Całkowita powierzchnia układu oddechowego jest ok. 50 razy większa (20 m²), a rozwinięta powierzchnia przewodu pokarmowego ponad 250 razy większa (100 m²) od powierzchni skóry.

Alina Rachwał; Poznań


Starania producentów kurcząt brojlerów nie ograniczają się tylko do uzyskiwania dużej masy ciała ptaków i zwiększania ich wydajności, lecz dotyczą także jakości tuszek. Dużą wagę przywiązuje się przede wszystkim do wzrostu udziału mięśni piersiowych – tzn. mięsa chudego, powszechnie uznawanego za najbardziej wartościowe.

10 marca 2018 w rodzinnym gospodarstwie Pana Łukasza Kostrzewy ze Strzebieszewa (woj. łódzkie), odbyło się oficjalne otwarcie nowo powstałej hali produkcyjnej przeznaczonej do tuczu brojlera. Budynek mieści ponad 50 000 sztuk drobiu i jest kolejnym obiektem na fermie w Strzebieszewie. Kompleksowe wyposażenie fermy, wraz z podbitką sufitową wykonała firma FERMO z Piotrowa.

Jakub Biesek; Zakład Hodowli Drobiu, Katedra Nauk o Zwierzętach, UTP w Bydgoszczy


Żywienie drobiu to pasze objętościowe i treściwe, które stanowią fundament dawki pokarmowej, a także różnego rodzaju dodatki paszowe uzupełniające w niezbędne składniki odżywcze. Żywienie jest jednym z ważniejszych aspektów, które mają wpływ na wyniki produkcyjne i jakość mięsa drobiowego.