• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

HD 8.2018 okl

W numerze:

  1. Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków Teresa Skiba, Magdalena Dymek
  2. Uszlachetnione komponenty białkowe w żywieniu drobiu Jarosław Iwaniuk
  3. SOS na stres cieplny Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  4. Postępowanie z kurami nieśnymi w okresie upałów Alina Rachwał
  5. Jakość jaj - wartość dodana Bartosz Korytkowski
  6. Zwalczanie i monitorowanie szkodników na fermie Oliwia Duszyńska-Stolarska
  7. Choroby drobiu jako wynik nieodpowiedniego zarządzania stadem Oliwia Duszyńska-Stolarska
  8. Syndrom nagłej śmierci sercowej Anna Wilkanowska
  9. Sympozjum Drobiarskie 2018 czyli w poszukiwaniu sposobu na salmonellę
  10. VI Forum Drobiarskie Maria Gwizdała, Iwona Brzoskowska
  11. Metody oceny genetycznego potencjału indyków Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

 

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS



Udana i opłacalna produkcja indyków znalazła szerokie zastosowanie w światowym i polskim rolnictwie. Według Biegańskiego (2018) skup żywych indyków w Polsce wyniósł w 2017 r. 510 tys. ton, utrzymując się na poziomie z 2016 r. Natomiast wylęgowe zakłady sprzedały 46 224 tys. indyczych piskląt, czyli o prawie 7,7% więcej niż w roku poprzednim. Według Jankowskiego i Kozłowskiego (2012) Polska zajmuje w Unii Europejskiej trzecie miejsce w produkcji indyków, po Niemczech i Francji.

Maria Gwizdała, Iwona Brzoskowska; Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu



W dniach 18-19 czerwca 2018 roku w Chmielnie odbyło się VI Pomorskie Forum Drobiarskie zorganizowane przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu w partnerstwie z Pomorskim Zrzeszeniem Hodowców Drobiu i Producentów Jaj oraz Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

Rok 2018 jest pierwszym rokiem, w którym producenci jaj zostali pozostawieni samym sobie. Brak odszkodowań za likwidacje stad w przypadku pozytywnego wyniku prób na obecność pałeczek Salmonella dla wielu hodowców może oznaczać bardzo poważne kłopoty, a w skrajnym przypadku nawet konieczność zaprzestania działalności. Nic więc dziwnego, że podczas tegorocznego, już XXII, Sympozjum Drobiarskiego w Zakopanem aż trzy prezentacje w sposób pośredni lub wprost nawiązywały do metod zapobiegania i zwalczania zakażeń bakteryjnych. 

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Minione dziesięciolecia to stopniowa intensyfikacja produkcji zwierzęcej. Nie powinno to nikogo dziwić, zważywszy na niemalejące potrzeby rosnącej populacji ludzkiej. Na szczególną uwagę zasługuje produkcja drobiu, którego mięsa i jaja są doskonałym źródłem taniego, wysokowartościowego białka. Produkty drobiowe cenione są na całym świecie. Rosnącemu zainteresowaniu drobiem, intensyfikacją jego produkcji towarzyszy pojawienie się wielu zaburzeń chorobowych ptaków. 

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Homeostazą organizmu nazywamy taki stan, w którym utrzymuje on prawidłowe funkcjonowanie za pomocą fizjologicznych mechanizmów, w zmiennych warunkach środowiskowych. Utrzymanie homeostazy jest również zależne od jakości pobieranego pokarmu, wody, warunków bytowania. Zarządzanie na fermie może mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie się stanu zdrowia i choroby. 

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 


Bezpieczeństwo żywności stanowi standard w dzisiejszej produkcji. Zapewnienie bezpiecznego produktu jest obowiązkiem każdego hodowcy oraz przedsiębiorcy. Wymaga to wszechstronnego i zintegrowanego podejścia. Zapewnienie odpowiednich warunków chowu jest jednym z nich. Istotnym ich elementem jest stworzenie odpowiednich warunków higienicznych na fermie wpływających na stan zdrowia stada, a tym samym produktów powstających z hodowli.

Bartosz Korytkowski



Jaja są jednym z najczęściej wybieranych przez konsumenta produktów spożywczych. Świadczy to przede wszystkim o tym, że produkt ten jest powszechnie dostępny oraz o tym, że cechują go dobre parametry żywieniowe. Na przestrzeni ostatnich lat odkryto, że można go dodatkowo „wzbogacać”, w z góry określone dodatki, które znacznie podnoszą jego walory dietetyczne.

Alina Rachwał; Poznań

Upały i związany z nimi stres u niosek powodujący spadek produkcji jaj jest problemem występującym w wielu rejonach świata. Nioski narażone są na stres cieplny, gdy temperatura powietrza w kurniku przekracza 27°C. Stwierdzono, że powyżej 27°C przy dalszym wzroście temperatury powietrza o każdy 1°C spożycie paszy zmniejsza się o 1,5-2,0%. Obok temperatury o komforcie środowiska decyduje też wilgotność względna i ruch powietrza.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



W trakcie tegorocznych upałów jak bumerang powrócił temat wysokich temperatur i towarzyszącego temu zjawiska: stresowi cieplnemu drobiu. Myślę, że wszyscy pozostajemy zgodni co do tego, że zbyt wysoka temperatura otoczenia lub upał nie są korzystne zarówno dla zwierząt, jak również dla ludzi. O ile jednak, my możemy się swobodnie przemieszczać, wybierać miejsca zacienione i takie, gdzie ruch powietrza pozwala na zapewnienie przynajmniej minimalnego odczucia komfortu, o tyle ptaki utrzymywane stale w jednym pomieszczeniu i w stosunkowo dużym zagęszczeniu, nie mogą nawet w minimalnym stopniu liczyć na dobre samopoczucie w czasie letnich, wysokich temperatur. Utrzymywane obecnie linie drobiu, zwłaszcza typu mięsnego cechują się bardzo szybkim tempem wzrostu, a więc także bardziej intensywnymi przemianami metabolicznymi, a ubocznym produktem przemiany energii jest wyprodukowane ciepło.

f t g