• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2020

HD 32019 okl

W numerze:

  1. Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków Bartosz Korytkowski
  2. Wykorzystanie nasion roślin strączkowych w żywieniu gęsi Jakub Biesek, Bartosz Bigorowski
  3. Mikrobiom jelit – jak wpływa na zdrowie i produkcyjność drobiu Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  4. Choroby grzybicze drobiu Bartosz Korytkowski
  5. Akademia kaczek i gęsi – dobre praktyki w żywieniu i hodowli drobiu wodnego Fermo
  6. Kampylobakterioza u drobiu Maciej Kucharski
  7. Kondycjoner ściółki KS-160 Indoor
  8. Poprawa stanu zdrowia łap Katarzyna Jankowska
  9. MiniKiwi – nowy owoc o dużym potencjale rynkowym Monika Michalczuk, Anna Siennicka, Piotr Latocha
  10. Polska gęsina – produkcja i charakterystyka Teresa Skiba
  11. Gliceryna jako czynnik moderujący zmiany jakości jaj podczas przechowywania Kamil Drabik, Karolina Dobrosz, Alina Woronowa, Kostiantyn Vasiukov, Alicja Budzyńska, Justyna Batkowska
  12. Odnawialne źródła energii na fermach drobiu Joanna Marć-Pieńkowska
  13. Centralne Targi Rolnicze w Nadarzynie

 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Pomiędzy 1 a 3 lutego 2019 roku w Ptak Warsaw Expo odbyły się Centralne Targi Rolnicze – największe tego typu wydarzenie w Europie Centralnej. Organizowane pod hasłem „Gospodarstwo na miarę przyszłości – nowoczesne technologie”, przyciągnęły ponad 29 tysięcy wyłącznie branżowych zwiedzających.

Joanna Marć-Pieńkowska

 

W związku z ryzykiem wyczerpania się paliw kopalnych oraz w celu ograniczania emisji dwutlenku węgla, od lat poszukuje się ekologicznych rozwiązań w produkcji energii. Alternatywną dla konwencjonalnych źródeł energii są źródła odnawialne, czyli takie, które w procesie przetwarzania wykorzystują energię wiatru, promieniowania słonecznego, geotermalną, fal, prądów i pływów morskich, spadku rzek, a także energię pozyskiwaną z biomasy, biogazu powstałego w procesach odprowadzania lub oczyszczania ścieków albo rozkładu składowanych szczątek roślinnych i zwierzęcych.

Kamil Drabik¹, Karolina Dobrosz¹, Alina Woronowa¹, Kostiantyn Vasiukov¹, Alicja Budzyńska¹, Justyna Batkowska²
¹ Sekcja Hodowli Drobiu Studenckiego Koła Naukowego Biologów i Hodowców Zwierząt
² Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Jaja konsumpcyjne stanowią niezwykle cenne źródło aminokwasów egzogennych, a także związków mineralnych jak wapń, cynk czy selen. Stanowią zatem jeden  z podstawowych elementów zbilansowanej diety. Produkcja drobiarska w kierunku pozyskiwanie jaj konsumpcyjnych jest w Polsce dobrze rozwinięta. Bezpieczeństwo surowca ma gwarantować przestrzeganie przepisów prawa regulującego zarówno niektóre cechy jakościowe, jak i dozwolony czas obrotu jajami sprzedawanymi jako konsumpcyjne (Calik 2013).

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

W Polsce hodowla drobiu, a zwłaszcza kur, kaczek i gęsi, była zjawiskiem powszechnym. Taki zawsze był krajobraz polskiej wsi. Nawet w najbiedniejszych gospodarstwach trzymano chociaż kilka sztuk. Co ciekawe, w naszej kuchni od wieków bardzo popularne były gęsi. Te dorodne ptaki były i są odpowiednie dla tradycyjnych, dużych rodzin oraz na uroczyste przyjęcia. Zgodnie z rytmem natury i zasadą sezonowości produktu spożywano je przede wszystkim jesienią i na początku zimy, w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada, dziś Narodowe Święto Niepodległości).

Monika Michalczuk, Anna Siennicka; Wydział Nauk o Zwierzętach, Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt, SGGW Warszawa
Piotr Latocha; Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Katedra Ochrony Środowiska, SGGW Warszawa

 

Poszukiwanie nowych roślin poszerzających asortyment na rynku owoców i warzyw o nowe gatunki czy odmiany charakteryzujące się dużymi walorami dietetycznymi i prozdrowotnymi, a jednocześnie wpisującymi się dobrze w warunki glebowo-klimatyczne Polski, to w ostatnich latach jeden z ważniejszych kierunków badań w ogrodnictwie.

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

W przypadku ferm produkcyjnych najważniejszą rolę odgrywają warunki bytowe (środowiskowe) zwierząt oparte na wskaźnikach zoohigienicznych. Czynniki środowiska, w którym utrzymywane są zwierzęta wywierają znaczący wpływ na ich stan zdrowotny, a tym samym na produkcyjność. Każda hodowla (produkcja) prowadzona jest w ściśle określonym systemie, podyktowanym głównie koniunkturą na rynku oraz możliwościami finansowymi hodowcy.

Indoor

O tym jak ważne w nowoczesnym chowie i hodowli drobiu jest zarządzanie ściółką – nikogo dziś nie trzeba przekonywać

Maciej Kucharski; Specjalista Chorób Drobiu i Ptaków Ozdobnych

 

Jednym z powszechnie występujących zakażeń bakteryjnych na świecie u ludzi i u zwierząt, w tym ptaków jest zakażenie bakteriami z rodzaju Campylobacter sp.

Fermo

 

22 lutego 2019 roku, w zajeździe Olsza k. Turku, odbyło się szkolenie dla hodowców drobiu wodnego. „Akademia kaczek i gęsi” została zorganizowana przez firmę De Heus ze specjalnym udziałem FERMO – firmy zajmującej się kompleksowym wyposażaniem ferm drobiu.

f t g