Copyright 2019

HD 42019 okl

W numerze:

  1. Preferencje konsumentów dotyczące barwy produktów drobiarskich Kamil Drabik, Małgorzata Stopyra, Alina Woronowa, Kinga Rokicka, Justyna Batkowska
  2. Właściwości krwawnika pospolitego Teresa Skiba
  3. III Kujawskie Spotkanie Paszowe „Znane i sprawdzone dodatki paszowe w nowych aspektach wykorzystania” Agnieszka Markowska
  4. Podstawy immunoprofilaktyki kokcydiozy u drobiu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  5. Wpływ stresu cieplnego na drób. Jak ograniczyć wpływ na ptaki i zapobiec utracie wydajności w okresie letnim? Jennifer Maurin
  6. 5 pytań dotyczących metody naturalnego wygładzania dziobów. Nowy miskowy system karmienia, najlepsza alternatywa dla obróbki dziobów Roxell
  7. Salmonellozy drobiu czy nowe programy zwalczania pomogą zmienić negatywny wizerunek polskiej hodowli drobiu? Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  8. Wpływ dostępu mięsnych kur rodzicielskich do paszy w okresie wychowu i nieśności na ich wzrost, produkcję jaj oraz skład ciała Alina Rachwał
  9. Możliwości wykorzystania słońca jako źródła energii na fermie drobiu Anna Wilkanowska
  10. Zwalczanie wektorów chorób w kurniku Katarzyna Jankowska
  11. A może na Wielkanoc jaja przepiórcze? Bartosz Korytkowski
  12. Światowa produkcja mięsa kaczek Tomasz Rokicki
  13. Choroba Derzsyegou gęsi i kaczek Maciej Kucharski
  14. Odchów gęsi Joanna Marć-Pieńkowska

Kup ten numer - 9.50 zł tutaj

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł tutaj

Joanna Marć-Pieńkowska; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

W ostatnich latach zapotrzebowanie na gęsinę rośnie. Chów gęsi jest źródłem nie tylko zdrowego mięsa, ale również puchu i pierza, uważanego w Japonii za towar luksusowy. Ze względu na duże zainteresowanie gęsimi produktami warto rozważyć utrzymywanie gęsi, zarówno w warunkach chowu intensywnego, jak i przyzagrodowego.

Maciej Kucharski; specjalista chorób drobiu i ptaków ozdobnych

 

Choroba Derzsyego jest chorobą występującą u dzikich gęsi, gęsi domowych i u kaczek. Przebiega z wysoką śmiertelnością, sięgającą u ptaków młodych do pierwszego tygodnia życia, nawet 100%. Powoduje to znaczne straty na fermie zajmującej się produkcją gęsi czy kaczek. Dodatkowo, diagnostyka różnicowa jaka stosowana jest podczas stawiania diagnozy tej choroby jest złożona – nie zawsze objawy kliniczne ją potwierdzają i wymagane są bardziej skomplikowane badania.

Tomasz Rokicki; SGGW w Warszawie

 

W artykule przedstawiono sytuację i zmiany w światowej produkcji mięsa kaczek. Kolejno ukazano udział mięsa kaczek w produkcji drobiu, największych producentów tego rodzaju mięsa i kierunki zmian produkcji w tych państwach. Określono także stopień koncentracji produkcji na kontynentach i w krajach świata. Skupiono się również na Polsce, ukazano jej miejsce na świecie, kierunki zmian w produkcji i pogłowiu kaczek, przyczyny takich tendencji. Określono również perspektywy w kolejnych latach w zakresie produkcji mięsa kaczek w Polsce.

Bartosz Korytkowski; Poznań

 

U progu Wielkiej Nocy jaja przeżywają zasłużony renesans zainteresowania. Nie bez powodu jajo jest wpisane w symbolikę życia i jego odrodzenia, które kultywujemy w czasie tych Świąt. Jaja przepiórcze z pewnością zasługują na miejsce na świątecznym stole.

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Zapobieganie chorobom wiąże się w pierwszej kolejności ze stosowaniem programu bioochrony, na który składa się czyszczenie i odkażanie całej fermy przed każdym cyklem produkcyjnym. Jest to forma zapobiegania rozprzestrzenianiu się czynników chorobotwórczych ze środowiska otaczającego fermę, a tym samym eksplozji chorób w stadzie ptaków.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W skali roku do powierzchni ziemi dociera ze słońca ok. 1,069 miliarda TWh, czyli o ok. 10000 więcej niż wynosi cała konsumpcja energii ludzkości. Dlatego dobrze jest wykorzystać tę energię do produkcji prądu. Co ciekawe, jest to prostsze niż jeszcze parę lat temu mogłoby się wydawać, a dostępne innowacyjne technologie pozwalają na prężny rozwój branży odnawialnych źródeł energii. Przemawiają za tym wymogi nakazujące pozyskiwanie energii elektrycznej ze źródeł niekonwencjonalnych. To one „inspirują” nas to korzystania z elektrowni wiatrowych, pomp ciepła, biogazowi rolniczych.

Alina Rachwał; Poznań

 

W celu uzyskania dobrej wydajności reprodukcyjnej, przyrost masy ciała ptaków hodowlanych winien znajdować się pod stałą kontrolą prowadzącego stado. Zalecane wielkości masy ciała ptaków w danym wieku odnoszą się zawsze do ostatniego dnia określonego tygodnia życia.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Bakterie Salmonella stanowią drugi pod względem częstości występowania drobnoustrój odpowiedzialny za zakażenia przewodu pokarmowego u ludzi. Zakażenia bakteriami Salmonella nie zawsze ograniczają się do przewodu pokarmowego – obserwuje się również zachorowania, gdzie bakterie przenikają barierę jelitową i doprowadzają do uogólnionych zakażeń zagrażających nawet życiu chorego. Co ciekawe, od 2-3 lat można zaobserwować wzrastającą liczbę przypadków salmonelloz u ludzi (obecnie ponad 10 tys. przypadków rocznie).

Roxell

 

Charakterystyczne dla ostatnich lat traktowanie obróbki dziobów brojlerów rozpłodowych jako przestarzałej metody stało się w firmie Roxell przyczyną gorących dyskusji. Doprowadziło to niedawno do powstania innowacyjnej koncepcji „naturalnego wygładzania dziobów”. Firma Roxell odpowiada na pięć pytań dotyczących tego trwałego rozwiązania, nowych tendencji rynkowych oraz przepisów w zakresie dobrostanu zwierząt.