Copyright 2019

HD 5.2019 okl

W numerze:

  1. Kokcydiostatyk to antybiotyk czy dodatek paszowy? Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  2. Ekstruzja jako metoda uszlachetniania materiałów paszowych Anna Wilkanowska
  3. BIOMIN FORUM 2019 Wyzwanie dla Polski – redukcja antybiotyków w produkcji zwierzęcej Katarzyna Markowska
  4. Jakość mięsa drobiowego 3 Paneuropejskie Seminarium Drobiowe ZINPRO Katarzyna Markowska
  5. Czystość linii pojenia Bartosz Korytkowski
  6. Handel zagraniczny produktami drobiowymi w 2018 r. Dorota Pasińska
  7. Dobra wentylacja w kurniku Joanna Marć-Pieńkowska
  8. Mykoplazmozy – choroby negatywnie wpływające na nieśność kur Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  9. Stres ptaków w okresie przedubojowym Jakub Biesek
  10. Ptaszyniec globalny pasożyt Martyna Wilk
  11. Biologia muchy i metody jej zwalczania Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk
  12. Odchów gęsi reprodukcyjnych Zbigniew Sztramkowski
  13. Żywienie gęsi Joanna Marć-Pieńkowska

Kup ten numer - 9.50 zł tutaj

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł tutaj

 

Joanna Marć-Pieńkowska; Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

 

Wydaje się, że tradycja spożywania gęsiny w Polsce powoli się odradza. Bogate walory mięsa gęsięgo powodują, że produkt ten jest coraz bardziej doceniany, nie tylko za granicą, ale i w naszym kraju. Należy jednak pamiętać, że jednym z najważniejszych czynników, który determinuje uzyskanie surowca wysokiej jakości jest żywienie gęsi.

Zbigniew Sztramkowski

 

Mięso gęsi doceniane jest przez szerokie grono konsumentów, szczególnie z Niemiec, za niespotykany smak oraz delikatność, co nie przez przypadek łączone jest z tuczem owsianym. 

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk

 

Muchy należą do rzędu dwuskrzydłych i posiadają tylko jedną parę skrzydeł. Są to owady żyjące samotnie, których cykl życia prowadzi przez całkowitą przemianę. Muchy, powszechne na całym świecie, różnią się między sobą wyglądem. Niektóre przypominają komary, inne mają nogi w formie piórek lub też prążkowane jak osa lub pszczoła. Pełnią one dwojaką rolę w środowisku – z jednej strony przenoszą różnego rodzaju drobnoustroje chorobotwórcze i jaja pasożytów, z drugiej zaś strony – żywiąc się wszelkiego rodzaju odpadkami (żywnością, padliną, ekskrementami) biorą udział „w oczyszczaniu” Ziemi. Są też takie muchy – np. mucha zielona, które biorą udział w zapylaniu kwiatów.

Martyna Wilk

 

Pasożytnictwo to antagonistyczne współżycie dwóch organizmów, z których jeden czerpie z tego korzyści (pasożyt), a drugi ponosi straty (żywiciel lub gospodarz). Pasożyt wchodząc we wzajemne oddziaływania metaboliczne z organizmem gospodarza wykorzystuje go jako środowisko życia i źródło pokarmu. Żywiciel ponosi szkody – w postaci strat substancji odżywczych, destrukcji tkanek lub zatrucia produktami przemiany materii pasożyta, prowadzących do wyniszczenia organizmu, a nawet śmierci gospodarza.

Jakub Biesek; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Produkcja żywca drobiowego to szereg zabiegów i czynności związanych z odchowem ptaków rzeźnych. Jakość jej jest zależna od wielu czynników. Od wylęgu, przez warunki utrzymania, żywienie, postępowanie z ptakami podczas odchowu, aż po sam ubój. Istotnym elementem jest jakość postępowania z ptakami rzeźnymi w okresie przedubojowym – końcowy i jakże kluczowy czas przed zakończeniem odchowu ptaków, gdzie obecne są bodźce wywołujące stres.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Drobnoustroje Mycoplasma są szeroko rozpowszechnione na świecie. Najlepiej zbadano i opisano gatunek Mycoplasma galisepticum odpowiedzialny za zachorowania u kur i indyków oraz Mycoplasma meleagridis – czynnik chorobowy dla indyków. Oprócz dwóch powyższych, najlepiej poznanych gatunków, spotykamy się także z zakażeniami drobiu wywołanymi Mycoplasma synoviae, a także szeregiem innych, nowo opisanych gatunków mykoplazm u drobiu wodnego. 

Joanna Marć-Pieńkowska; Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

 

W budynku dla drobiu należy zadbać o właściwy mikroklimat, który pozwoli utrzymywać ptaki w warunkach komfortu termicznego. Zwierzętom należy zapewnić odpowiednią temperaturę oraz jakość i wilgotność powietrza, zarówno latem, jak i zimą. Uzyskanie właściwych parametrów mikroklimatu nie jest możliwe bez sprawnie działającego systemu wentylacji, którego zadaniem jest ograniczenie zawartości szkodliwych gazów w pomieszczeniu inwentarskim i usuwanie nadmiaru ciepła oraz zapewnienie obiegu powietrza wokół zwierząt latem. 

Dorota Pasińska

 

Mimo niektórych problemów dotykających branżę drobiarską, dane statyczne za 2018 r. wskazują, że sektor ten nadal rozwija się dynamicznie. O rozwoju branży świadczy chociażby rekordowo wysoki eksport produktów drobiowych, ponadto pozytywną przesłankę stanowi wzrost produkcji drobiu, który zanotowano w 2018 r. W ubiegłym roku największe zwiększenie produkcji, spośród najpopularniejszych gatunków mięsa, ponownie wystąpiło w drobiarstwie. Nadal najczęściej spożywanymi gatunkami mięsa są wieprzowina i drób, a spożycie wołowiny jest relatywnie niskie.

Bartosz Korytkowski

 

Oprócz jakości stosowanej wody bardzo ważne pozostaje także utrzymywanie systemów pojenia w odpowiedniej czystości. Od higieny pojenia drobiu w dużym stopniu zależy jego zdrowie. Ażeby linie pojenia nie stały się źródłami zakażeń wymagają regularnego czyszczenia i dezynfekowania.