Copyright 2020

Sebastian Wlaźlak, Mirosław Banaszak; Katedra Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Branża drobiarska jest jedną z najszybciej i najlepiej rozwijających się części przemysłu rolno-spożywczego w Polsce. W 2018 r. produkcja mięsa drobiowego wyniosła 3,5 mln ton, a jaj kurzych 11814,3 mln sztuk, co stanowi wzrost o 7,4% do poprzedniego roku. Wiąże się to przede wszystkim z krótkim czasem odchowu kurcząt rzeźnych oraz rosnącym zainteresowaniem mięsem drobiowym względem obniżenia popytu na mięso czerwone. Istotnym czynnikiem rozwoju jest także sprzedaż zagraniczna, której dynamika jest znacznie większa niż produkcja. Za sukcesem przedsiębiorców zajmujących się chowem zarówno brojlerów rzeźnych jak i kur nieśnych stoi uzyskanie wysokiej jakości pisklęcia, które ma znaczenie dla opłacalności dalszej produkcji i uzyskanie zamierzonych wyników produkcyjnych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.
f t g