Strefa Drób

Zabiegi uszlachetniające poprawiające wartość paszową nasion bobowatych

Marcin Różewicz; IUNG-PIB Puławy

 

W celu usunięcia substancji antyodżywczych, zwiększenia strawności oraz poprawy wykorzystania składników pokarmowych z surowców i mieszanek paszowych są one poddawane zabiegom uszlachetniającym. Jednak wiąże się to często z kosztami związanymi zarówno z ich przeprowadzaniem, jak i z zakupem odpowiednich do tego celu urządzeń. Dlatego muszą być one stosowane rozważnie do konkretnych surowców, które w naturalnej formie są znacznie tańsze. Stosując odpowiednią metodę przetwarzania surowców można poprawić strawność białka i skrobi oraz wyeliminować substancje szkodliwe, będące czynnikami antyodżywczymi. Wysoka temperatura oraz ciśnienie stosowane podczas uszlachetniania pasz niszczą także szkodliwe mikroorganizmy, wpływając korzystnie na jakość higieniczną.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.