Strefa Drób

Warunki środowiskowe i żywienie kaczek

Zbigniew Sztramkowski

 

W Polsce od 2014 roku zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego możemy zaobserwować sukcesywny wzrost pogłowia kaczek. Najbardziej popularną w naszym kraju jest kaczka typu pekin, stanowiąca około 90% całego pogłowia oraz kaczka piżmowa posiadająca udział w chowie na poziomie około 10%. W Polsce spożycie mięsa kaczek jest nadal na niskim poziomie, dlatego większość produkcji trafia na eksport. Głównymi kierunkami do eksportu w 2018 roku był rynek niemiecki (50%), francuski (12,7%) i Hongkong (6,8%). 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.