Copyright 2019

Wywiad z Helen Wojcinski doktorem nauk weterynaryjnych, specjalistą w zakresie zdrowia drobiu, menadżer ds. nauki i technologii Hybrid Turkeysna temat epidemii ptasiej grypy w Ameryce Północnej

Joanna Marć-Pieńkowska; UTP Bydgoszcz


    Drób użytkuje się w dwóch podstawowych kierunkach:

  • mięsnym – produkcja młodego drobiu rzeźnego (brojlerów),
  • nieśnym – produkcja jaj konsumpcyjnych.

 

    W nieśnym użytkowaniu drobiu wykorzystuje się przede wszystkim kury w dwóch typach użytkowych:

  • nieśnym lekkim,
  • nieśnym średnio-ciężkim.

Coraz więcej polskich przedsiębiorców rolnych, pozbawionych dostępu do gazu ziemnego, opiera swój biznes na gazie płynnym głównie z powodów ekonomicznych oraz ekologicznych aspektów i wynikających z nich możliwości uzyskania dopłat unijnych. Każda decyzja zakupowa, a zwłaszcza ta, dotycząca tak ważnego elementu jakim jest źródło ogrzewania, wymaga głębokiej analizy ofert, i to nie tylko w zakresie ceny. Prowadząc gospodarstwo rolne nie można bowiem pozwolić sobie na straty finansowe wynikające ze złej jakości paliwa lub nagłego jego braku. Dlatego też kwestia wyboru i odpowiedniego sprawdzenia dostawcy źródła energii powinna być istotnym elementem rozważań, zarówno w zakresie optymalizacji kosztów, jak i bezpieczeństwa funkcjonowania.

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz


W  ekologicznym systemie żywienia i utrzymania kur niosek obowiązuje przede wszystkim zasada pozyskania jaj wysokiej jakości przy równoczesnej rezygnacji z maksymalizacji produkcji nieśnej.

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Milena Górecka; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Rozwój hodowli drobiu nieustanie dąży za pośrednictwem wzmożonej intensywności do wzrost opłacalności ekonomicznej. Choroby wywoływane przez grzyby należą do najczęściej występujących oraz najbardziej uciążliwych w hodowli drobiu. Hodowca powinien posiadać odpowiedni zasób wiedzy w zakresie potrzeb fizjologicznych utrzymywanego drobiu pozwalającej unikać potencjalnych zagrożeń. Natomiast w razie konieczności możliwie jak najszybciej podjąć kroki w celu niwelowania niekorzystnych skutków.

Namiotu Cedrob Pasze nie mogło zabraknąć podczas tegorocznych targów rolnych w Poświętnem. Dla najmłodszych dostępna była dmuchana zjeżdżalnia oraz konkursy z nagrodami, gry i zabawy. Na odwiedzających czekały grillowane kiełbaski, medaliony, rumsztyki i regionalne piwo. Każdy mógł zjeść kiszonego ogórka, a do tego posmarować sobie pajdę chleba domowym smalcem.

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka; Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


Początek ciepłych pór roku to czas nieustannej walki z muchami. Mimo że hodowca często stoi na pozycji straconej, to jednak musi podjąć z nimi walkę. Te małe stworzenia roznoszą wiele groźnych dla zdrowia ludzi i zwierząt schorzeń, m.in. dezynterię, salmonellozę, kolibakteriozę, brucelozę lub gruźlicę. Powodują też znaczny dyskomfort fizyczny i psychiczny nie tylko dla zwierząt, ale także dla obsługi.

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Pomimo doskonalenia programów prewencyjnych nadal choroby zakaźne stanowią poważny problem w produkcji drobiarskiej. Produkty spożywcze pozyskiwane od chorych zwierząt mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów. Unikanie potencjalnych zagrożeń wywołujących choroby jest niezwykle istotne nie mniej jednak ważnym aspektem jest zachowanie zdrowia ptaków. Immunoprofilaktyka jest bardzo prężnie rozwijającą się dziedziną. Najskuteczniejszym działaniem profilaktycznym są szczepienia ochronne.

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Zapoznając się z analizami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE) dotyczących ognisk występowania na świecie grypy ptaków (AI – avian influenza), można popaść w depresję, co znajduje zresztą potwierdzenie w ogólnej opinii.