Copyright 2019

Przemysław Wieczorek


Już po raz drugi, Cid Lines, lider innowacji w zakresie rozwiązań w dezynfekcji, zaprosił reprezentantów zakładów wylęgowych z całej Polski na konferencje szkoleniową. Tym razem odbyła się ona 7 marca 2013 roku w Centrum Konferencyjnym Falenty k. Raszyna pod Warszawą.

Udomowienie gęsi sięga prawdopodobnie czasów starożytnego Rzymu i Grecji i było związane z rozwojem społeczności ludzkiej oraz jej osiedleniem się. Początkowo chowano gęsi głównie z pobudek kultowych i religijnych, a dopiero później do celów gospodarczych – przede wszystkim dla mięsa, tłuszczu i pierza. Niezależnie jednak czy mamy do czynienia z osobnikami udomowionymi czy wolnożyjącymi, gęsi to bardzo interesujące zwierzęta. W warunkach naturalnych są silnie związane z partnerami i potomstwem, a przysposobione przez człowieka potrafią być bardzo towarzyskie.

 

 

Jednym z głównych źródeł zanieczyszczeń środowiska naturalnego, obok przemysłu, transportu i odpadów komunalnych jest rolnictwo.

 

Od kiedy stosowanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu zostało zakazane w UE, trwają nieustanne poszukiwania substancji o działaniu alternatywnym. Fitobiotyki z powodu wysokiej zawartości składników farmakologicznie aktywnych wydają się być bardzo obiecujące. Ogromna liczba badań in vitro i in vivo przeprowadzona na fitobiotykach potwierdziła ich szerokie zastosowanie w żywieniu drobiu m.in. poprzez stymulację pobierania paszy oraz działanie antybakteryjne, kokcydiostatyczne i przeciwpasożytnicze.

 

W dobie XXI wieku dążenia hodowców mają na celu ustalenie najkorzystniejszego genotypu zwierzęcia, który w sposób istotny wpływa na jego cechy reprodukcyjne. Nowoczesna hodowla drobiu wykorzystuje osobniki cechujące się udoskonalonymi cechami reprodukcyjnymi. Nieśność należy do najistotniejszych spośród tych cech. Nieustannie opracowywane metody doskonalące nieśność stanowią jedną z głównych trendów rozwoju hodowli. Nie bez znaczenia są również prace nad eliminacją cech niekorzystnych jakim niewątpliwie jest zjawisko kwoczenia. Nowoczesne metody genetycznego doskonalenia mają istotny wpływ na poprawę efektów hodowlanych u drobiu.

 

Głównym źródłem energii w dawkach pokarmowych dla drobiu jest ziarno zbóż (zawiera najwięcej węglowodanów, występujących głównie w postaci łatwo strawnej skrobi). Podstawę skarmiania stanowią pasze roślinne (udział ziarna w dawkach to 60-80%), które muszą być uzupełniane dodatkami pochodzenia zwierzęcego.

 

Pośród stosowanych powszechnie składników pasz niewiele jest takich o wysokiej koncentracji naturalnych pigmentów i są to składniki cieszące się dużym zainteresowaniem jako komponenty do produkcji w pełni naturalnych jaj dla specyficznych odbiorców.

 

 

Świat imitacją stoi. Imitacja brzmi lepiej niż podróbka i samo używanie synonimów, też jest swoistą imitacją rzeczywistości. Głośnym echem odbiła się afera wołowiny, w której była konina – czy to jest jednak podrabianie mięsa?

 

Pleśniakowiec lśniący to szkodnik często występujący w kurnikach, który żeruje na paszy dla zwierząt. W naturze larwy i dorosłe osobniki najlepiej czują się i występują tam, gdzie jest gnijąca materia organiczna, a także w mącznych składnikach. To owady dokuczliwe dla kurcząt, są nosicielami wielu chorób m.in. Salmonelli oraz choroby Mareka i białaczki drobiu. Poza bezpośrednim oddziaływaniem na drób, pleśniakowce lśniące mogą wyrządzać istotne szkody w budynkach, ponieważ znane są z tego, że niszczą drewno i materiały izolacyjne podczas poszukiwania pokarmu i miejsca do przepoczwarzania się.