Copyright 2018

Białko jako źródło aminokwasów jest najdroższym i podstawowym składnikiem pasz dla drobiu. Ono to decyduje o tempie wzrostu, produkcyjności, opierzaniu się i zdrowotności stada. Stosowanie w żywieniu drobiu dobrze zbilansowanych mieszanek pod względem zawartości białka, aminokwasów, witamin, składników mineralnych może pozwolić osiągnąć właściwe efekty produkcyjne. Dla zapewnienia ptakom prawidłowego wzrostu i produkcji należy zawsze w mieszance zbilansować niezbędne aminokwasy. Jeżeli znajdują się one w paszy w proporcjach odpowiadających zapotrzebowaniu ptaków następuje wówczas ich pełne wykorzystanie.

 

 

 

„Niezależnie ile mamy środków, które planujemy przeznaczyć na budowę gęśnika, musimy brać pod uwagę sezonowość produkcji i zaplanować pełne wykorzystanie obiektu.“

 

Stosowanie technologii Efektywnych Mikroorganizmów pozwala hodowcom na nowoczesne zapobieganie i skuteczne ograniczanie rosnącego rozprzestrzeniania się degeneratywnych drobnoustrojów.

 

Istnieją różne poglądy na zagadnienie poziomu białka i energii w mieszankach dla brojlerów oraz ich wzajemnego stosunku, dającego optymalne rezultaty.

 

Media i wieszcze zapowiadali koniec Świata i wiele wskazuje na to, że będzie. Szczerze powiedziawszy, to osobiście czekam nań już od kilku lat.

 

 

IB jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową kur i bażantów, która jest znana już od 1930 roku. Pierwszy przypadek został zanotowany w USA. Pomimo jednak dużej profilaktyki w postaci szczepień ochronnych do dziś borykamy się z tą chorobą. Głównym problemem jest fakt, iż choroba ta nie zawsze manifestuje się objawami ze strony układu oddechowego.

 

„Cieszę się niezmiernie, że możemy po raz kolejny w tym samym miejscu spotkać się w tak licznym gronie. Dzisiejsze spotkanie jest dla nas szczególnie ważne, gdyż jest to pierwsza konferencja, która odbywa się w roku jubileuszowym. Jest to bowiem już 10 rok naszej działalności.” - tymi słowami przywitała na konferencji przybyłych gości p. prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi Krystyna Ziejewska.

 

Styropian to polistyren, który produkuje się z ropy naftowej. Został wynaleziony w 1950 roku przez firmę BASF. Najczęściej używany jest jako materiał izolacyjny, ale ponieważ nie jest toksyczny i nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie (PN-EN13163/2009), znalazł zastosowanie w wielu obszarach ludzkiej działalności. Między innymi również w produkcji tacek do żywności, kubków do napojów, wytłaczanek do jaj i itp. Nikt nie przypuszczał jednak, że upodobają go sobie również jako „przysmak” ptaki.

 

Straty spowodowane uszkodzeniami skorup jaj spożywczych i wylęgowych występują w takiej ilości, że stanowią poważny problem w branży drobiarskiej. Przyczyn należy dopatrywać się w nienajlepszej jakości skorup, która z kolei w dużej mierze zależy od genotypu ptaków, ich żywienia i warunków środowiskowych. Ponadto rozwiązania techniczne zastosowane w danym systemie chowu wpływają również na stan skorup jaj.