Copyright 2019


Pytanie 1.

Zakładam z mężem hodowlę kur reprodukcyjnych. Mówiona nam, że należy oddzielnie żywić kury i koguty. Jednak zrobienie oddzielnej linii paszociągu jest w naszym obiekcie trudne i bardzo drogie. Czy jest jakieś inne rozwiązanie?

 

Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju wszystkich zwierząt i muszą być im dostarczane wraz z pokarmem. Są zazwyczaj dzielone na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C). Zapotrzebowanie na witaminy jest najczęściej wyrażane w mg/kg mieszanki, z wyjątkiem witamin takich jak: A, D, ponieważ występują one w różnych chemicznych formach i zapotrzebowanie na nie wyraża się w jednostkach międzynarodowych.

 

SKOV – Klimat dla wzrostu

Od ponad 40 lat systemy i rozwiązania firmy SKOV zapewniają zwierzętom optymalne warunki klimatyczne, umożliwiające ich prawidłowy rozwój i gwarantujące najwyższy możliwy poziom produktywności hodowli.
Systemy wentylacyjne SKOV każdego dnia zapewniają wentylację dla milionów zwierząt na całym świecie. Systemy wentylacji SKOV są instalowane na całym świecie. Dysponujemy systemami dostosowanymi do różnych warunków klimatycznych. Tworzymy klimat dla wzrostu, niezależnie od tego, gdzie nasi klienci i partnerzy prowadzą swoją działalność.

 

Produkcja żywności o bezpiecznej i wysokiej jakości powiązana jest ściśle z przemysłem paszowym. W myśl zasady „from field to fork” („od pola do widelca”), niezbędna jest wnikliwa kontrola już na etapie produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich. Od jakości surowców i materiałów paszowych, a także gotowych mieszanek paszowych podawanych zwierzętom hodowlanym, zależy bowiem jakość wyprodukowanego mięsa oraz innych produktów zwierzęcych tj. jaj i mleka oraz ich przetworów.

 

W wyjątkowo ciepłe, jak na tę porę roku, piątkowe południe 19 października 2012 roku w leśnictwie Czarci Dół, w miejscowości Pogorzel Osiecka, firma Trouw Nutrition Polska wraz ze swoimi Klientami postanowili posadzić drzewa, by w ten sposób po raz kolejny uczcić jubileusz 20-lecia istnienia na rynku polskim. Działając wspólnie pozostawili po sobie trwały, pozytywny ślad.

 

Mikroklimat to ogół czynników środowiskowych (ożywionych i nieożywionych) oddziałujących na zwierzęta w ich najbliższym sąsiedztwie. Mikroklimat w budynkach, w których utrzymuje się drób jest niezwykle ważny dla jego zdrowia, produkcyjności, ale również istotnie wpływa na środowisko naturalne w pobliżu fermy oraz na zdrowie osób pracujących w gospodarstwie. Schorzenia w stadzie związane z układem oddechowym, pokarmowym lub zaburzenia behawioralne (np. kanibalizm) są bardziej prawdopodobne w kurnikach, w których warunki środowiskowe odbiegają od standardów. Im młodsze są ptaki i im wyższa jest ich produkcyjność, tym bardziej są one podatne na szkodliwe oddziaływanie niekorzystnych czynników mikroklimatu.

 

Dotyczy: artykułu w Hodowca Drobiu z 2012 nr 10 str. 54-55

Szanowna Redakcjo,

Przesyłam ten list z prośba o opublikowanie. Jestem uważnym czytelnikiem artykułów oraz innych opracowań naukowych i specjalistycznych w Hodowcy Drobiu. Są lepsze i gorsze merytorycznie opracowania, co jest zrozumiałe. Nie bardzo popierałbym zwyczaj by ten sam autor opisywał wiele różnych problemów (z wyjątkiem kilku uznanych autorów), gdyż najczęściej ma to niekorzystny wpływ na profesjonalizm publikowanych opracowań. Postanowiłem jednakże napisać opinię swą o artykule autorstwa lek. wet. inż. Wojciecha Grudnia pt. „Choroba zielonych mięśni, problem konfiskat poubojowych”, opublikowanym w Hodowcy Drobiu nr 10 z br. na str. 54-55. Najpierw wyrażę pochwały a następnie krytyczne uwagi. Artykuł bowiem kieruje uwagę na istotnie ważny i narastający problem strat ekonomicznych, jakie przynosi choroba zielonych mięśni, precyzyjniej zwanej Deep Pectoral Myopathy (DPM), w tłumaczeniu miopatia głębokiego mięśnia piersiowego.

 

Temperatura determinuje metaboliczne tempo rozwoju embrionu. Temperatura 20°C jest uważana za minimalną dla rozwoju zarodka, za górną granicę przyjmuje się 42°C. W tym zakresie temperatur może przebiegać rozwój zarodka, jednak optymalna mieści się w znacznie węższym przedziale, mianowicie między 37 a 38°C.

 

Jest to bardzo rozpowszechniona w Polsce i na świecie choroba zwierząt, w tym i drobiu. Powoduje ona duże straty ekonomiczne na fermie ze względu na zahamowanie przyrostów i znaczne upadki. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań by zapobiec tej chorobie. Obecnie zakaz stosowania kokcydiostatyków został przesunięty do 1 stycznia 2017 roku.