Drukuj

Emu (Dromaiidae) – jest drugim obok strusia największym ptakiem żyjącym na ziemi, zaliczany jest do rzędu Kazuarowych, rodziny Emu, w której możemy wyróżnić jeden żyjący i występujący podgatunek emu zwyczajne (Dromaius novaehollandiae) oraz dwa wymarłe tj. emu czarne (Dromaius novaehollandiae ater) i emu małe (Dromaius novaehollandiae baudinianus). Emu zasięgiem występowania obejmuje teren całej Australii.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.