Copyright 2019

Agrifirm

 

W sierpniu ubiegłego roku firma Agrifirm wprowadziła na rynek nowy program żywienia dla brojlerów oparty na koncentracie paszowym, do którego w zależności od okresu tuczu dodawane jest całe ziarno pszenicy w odpowiednich proporcjach. Po półrocznym funkcjonowaniu programu Core na rynku pora na weryfikację jego efektywności w codziennej praktyce żywieniowej. W tym celu odwiedziliśmy fermę pana Zbigniewa Tomiak w Zamysłowie (k. Poznania).

 

Alina Rachwał  

 

Intensywne formy chowu (system bateryjny), o znacznym poziomie technizacji procesu produkcji zwiększają nakłady na jedno stanowisko produkcyjne kury i efektywość chowu uzależniona jest od maksymalnej produkcji z tego stanowiska.

 

dr inż. Ryszard Michalczyk  Ekoplon S.A., Grabki Duże  dr inż. Halina Bielińska  Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy,  Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

 

W ramach szeroko pojętej współpracy Instytutu Zootechniki – PIB z praktyką rolniczą, w Zakładzie Doświadczalnym w Krajowym Ośrodku Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej przeprowadzono obserwacje efektów zastosowania mieszanek treściwych, produkowanych przez firmę Ekoplon S.A. w żywieniu gęsi owsianych.

 

Przemysław Wieczorek

 

Na rozmowę z Panią Bożeną umówiłem się w jej domu pod Iławą, gdzie przy szklance gorącej kawy i wśród bawiących się dzieci miałem okazję zapytać jaki jest sekret produkcji owsianej gęsie eksportowej.

 

INDOOR Group Ltd.

 

W dniu 28 stycznia firma INDOOR zaprosiła producentów drobiu na fermę Państwa Marii i Szczepana Będzikowskich, Mistrzów Agroligi 2010. Spotkanie odbyło się w miejscowości Zakrzewko koło Sierpca i było połączone z uruchomieniem i prezentacją wyposażenia nowej hali do chowu brojlera.

 

Inwest-Agro

 

W opinii publicznej krąży niezliczona ilość informacji dotyczących klas jajek dostępnych w sklepach. Anonimowi internauci dzielą się swoją „wiedzą” na temat okrutnego traktowania kur w chowie klatkowym, co wpływa na obniżenie jakości jaj uzyskiwanych z ferm tego typu. Niestety, wiele osób nie ma pojęcia o tym, że istnieją rasy kur na zasadzie selekcji przystosowane do chowu w klatkach.

 

Katarzyna Bobusia, Andrzej Gaweł  Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych,  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Kokcydioza jest chorobą pasożytniczą ptaków powodującą znaczne straty ekonomiczne. Wywoływana jest przez wykazujące wysoką specyficzność gatunkową pierwotniaki należące do typu Apicomplexa, pasożytujące głównie w przewodzie pokarmowym.

 

Katarzyna Jankowska  PAN Olsztyn

 

Odporność – (łac. immunitas – nietykalność) definiowana jest jako zdolność organizmu do wytwarzania oraz uruchamiania mechanizmów obronnych, które zabezpieczają organizm przed działaniem szkodliwych czynników obcych, w postaci patogenów lub innych obcych organizmowi substancji (toksyn) i ciał (transplantów). Zagadnieniami odporności organizmu zajmuje się immunologia, będąca dziedziną nauki łączącą biologię i medycynę.

 

Wojciech Grudzień  Specjalista hodowli i użytkowania zwierząt

 

Konkurencja w produkcji drobiarskiej na świecie była od zawsze. Z uwagi na wejście Polski do Unii Europejskiej oraz narzucenie na naszych producentów nowych przepisów, wygląda ona obecnie nieco inaczej niż jeszcze 10 lat temu. Możemy nawet w pewnym stopniu mówić o nierównej konkurencji, z racji paru aspektów, które ograniczają krajową produkcję zwierzęcą.