Copyright 2018

Katarzyna Markowska

 

Weterynaryjne Laboratorium Diagnostyczne Biolab należące do Państwa Alicji i Henryka Szubstarskich obchodziło swoje 20-ste urodziny. Z tej okazji w dniach 27-28 września 2011 roku w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbyła się konferencja naukowa. Poniżej prezentujemy wystąpienia drugiego dnia konferencji.

 

dr n. wet. Stanisław Tokarzewski

prof. dr hab. Grażyna Ziółkowska

 

Intensywny wzrost produkcji drobiu w Polsce zwiększa częstotliwość występowania infekcji różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi. Wśród nich ważne miejsce stanowią inwazyjne zakażenia grzybicze. Pierwotnym źródłem tych chorób, szczególnie w produkcji wielkofermowej są zainfekowane jaja wylęgowe oraz nieprawidłowości związane z ich niehigienicznym pozyskiwaniem oraz przechowywaniem. Jednak w chwili obecnej zakażenia grzybicze stanowią najczęściej wtórny czynnik wikłający. Jest to konsekwencją nadmiernej antybiotykoterapii, związanej ze zwiększeniem liczby i częstotliwości stosowania antybiotyków oraz chemioterapeutyków, a także wielokrotnego powtarzania kuracji, często tym samym preparatem. Bardzo ważne jest również to, że zakażenia grzybicze pojawiają się coraz częściej u bardzo młodych osobników.

 

Jan M Fijor
www.fijor.com

 

Straszy profesor Gomułka, straszy profesor Orłowski, już nawet premier Donald Tusk straszy. Grozi nam tragedia, inflacja, upadek gospodarczy, PKB spadnie do zera, będzie głód, chłód, zgrzytanie zębów. Niemcy się załamią, a jak Niemcy są załamane, to my wszyscy będziemy załamani. Staną fabryki, staną trolejbusy, krowy przestaną dawać mleko. Straszą przywódcy, straszą autorytety i straszą media. Jedni powtarzają te strachy bezmyślnie za drugimi.

 

Ryszard Gilewski  AVICONS Warszawa 

Stanisław Wężyk  Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

 

Celem współczesnej biotechnologii jest uzyskiwanie nowych produktów lub wprowadzanie innowacyjnych procesów wytwórczych. Jest to obecnie rozległa gałąź nauki i praktyki, wykorzystująca zdobycze genetyki, biologii, inżynierii genetycznej, mikrobiologii, medycyny, immunobiologii, biochemii, informatyki i innych dziedzin.

 

Inwest-Agro

 

Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów w hodowli drobiu przynosi wymierne korzyści w zakresie ochrony zdrowia ptaków, ale nie tylko. Dzięki tej technologii możliwe jest obniżenie kosztów hodowli, poprawienie wykorzystania paszy, ograniczenie upadków, poprawienie w pełni rozumianego dobrostanu zwierząt.

 

Anna Wilkanowska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Data 1 stycznia 2012 roku, czyli do niedawna data wprowadzenia w Unii Europejskiej bezwzględnego zakazu utrzymywania kur nieśnych w konwencjonalnych klatkach, w ciągu ostatnich kilku lat była wielokrotnie przywoływana przez producentów drobiu oraz zagorzałych obrońców zwierząt. Zarówno jedni i drudzy przedstawiali swoje racje na łamach mediów oraz składali kolejne listy otwarte, petycje do Ministra Rolnictwa, jak i do samego Prezesa Rady Ministrów.

 

Alina Rachwał 

Poznań

 

Producenci jaj mają, poza masą ciała, szereg wizualnych sposobów oceny wartości eksploatacyjnej stada kur. Są to, np. zabarwienia głowy i nóg, jasność oka, stan uperzenia, a nawet sposób „śpiewania”. Najbardziej zobiektywizowaną metodą jest jednak ocena masy ciała.

 

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras

Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie

 

Wysokie spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym również mięsa drobiowego i jajek skłaniają do szukania sposobów modyfikujących (poprawiających) wartość dietetyczną wymienionych produktów. Efekt ten m. in. można uzyskać na drodze genetycznej przez odpowiednio ukierunkowaną pracę hodowlaną lub na drodze żywieniowej. Ilość i jakość tłuszczu w tuszce lub żółtku jaja, w dużym stopniu uzależnione są od sposobu żywienia ptaków, w tym rodzaju tłuszczu w diecie.

 

Paweł Konieczka

Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt  im. Jana Kielanowskiego, PAN, Jabłonna

 

Jeżeli analizować produkcję w fermie drobiu nieco pod innym względem tj. w ujęciu ilościowym wytwarzanej masy produktu, nasuwa się oczywiste, aczkolwiek interesujące spostrzeżenie. Mianowicie bez względu czy na fermie utrzymywane są kury nioski czy kury mięsne, to największą ilościowo produkowaną masę stanowią odpady. Nie oznacza to oczywiście, że producenci drobiu powinni nastawić się wyłącznie na produkcję pomiotu, bo jest to najbardziej opłacalne. Chodzi tu o podkreślenie ważnego aspektu, którym jest ogromna ilość masy odpadów wytwarzanych przy produkcji zwierzęcej. Odpadów, których zagospodarowanie przysparza producentom drobiu poważne problemy.