Drukuj

dr n. wet. Stanisław Tokarzewski

prof. dr hab. Grażyna Ziółkowska

 

Intensywny wzrost produkcji drobiu w Polsce zwiększa częstotliwość występowania infekcji różnorodnymi czynnikami chorobotwórczymi. Wśród nich ważne miejsce stanowią inwazyjne zakażenia grzybicze. Pierwotnym źródłem tych chorób, szczególnie w produkcji wielkofermowej są zainfekowane jaja wylęgowe oraz nieprawidłowości związane z ich niehigienicznym pozyskiwaniem oraz przechowywaniem. Jednak w chwili obecnej zakażenia grzybicze stanowią najczęściej wtórny czynnik wikłający. Jest to konsekwencją nadmiernej antybiotykoterapii, związanej ze zwiększeniem liczby i częstotliwości stosowania antybiotyków oraz chemioterapeutyków, a także wielokrotnego powtarzania kuracji, często tym samym preparatem. Bardzo ważne jest również to, że zakażenia grzybicze pojawiają się coraz częściej u bardzo młodych osobników.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.