Strefa Drób

Alina Rachwał

 

Prowadzona od wielu lat selekcja kur na przyspieszenie dojrzałości płciowej i zwiększenie masy jaja w początkowym okresie nieśności przyniosła znaczną poprawę pierwszej cechy, natomiast stosunkowo małą – drugiej.

Przeciętna masa jaja kurzego wynosi 56 g przy objętości 53 cm3 i powierzchni 68 cm2. Od tych wartości są jednak znaczne odchylenia tak indywidualne między kurami, jak i między stadami. Jak większość cech użytkowych tak i wielkość masy jaja uwarunkowana jest czynnikami dziedzicznymi i środowiskowymi. Ogólnie przyjmuje się, że wartość współczynnika odziedziczalności (h2) dla tej cechy wynosi około 0,6 co oznacza, że na kształtowanie masy jaja w 60% ma wpływ genotyp kury, a w 40% środowisko. W związku z tym występują w masie jaj duże różnice pomiędzy rodami, wynikające zarówno z uwarunkowań genetycznych powodowanych różną ostrością selekcji na tę cechę, jak i odmiennymi warunkami środowiskowymi, panującymi w poszczególnych fermach.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.