Strefa Drób

Marta Malkiewicz

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

 

Ketoza jest najczęściej występującym zaburzeniem metabolicznym w stadach krów mlecznych. Choroba ta związana jest z ujemnym bilansem energetycznym, który występuje w okresie okołoporodowym i w pierwszych tygodniach laktacji. Wzrost zapotrzebowania na energię, związany z rozpoczęciem laktacji i jednocześnie słaby apetyt krów, przy niskiej wartości energetycznej dawek pokarmowych, powoduje intensywne uruchomienie rezerw energetycznych organizmu. W celu pokrycia niedoborów energetycznych w organizmie w pierwszej kolejności wykorzystywane są zapasy węglowodanów, po ich zużyciu następuje mobilizacja tłuszczu z tkanek ciała. Niedobór węglowodanów prowadzi do niepełnego spalania tłuszczów, a przez to do zwiększenia ilości ciał ketonowych we krwi tj.: powstawania kwasu beta-hydroksymasłowego (BHM), kwasu acetooctowego oraz acetonu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.