przejdź
Portal Hodowcy - Hodowla i Chów Trzody Chlewnej


Hodowca Trzody Chlewnej 3-4/2014 PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   




Adres redakcji:
Pro Agricola Sp. z o.o.
11-036 Gietrzwałd

Naglady, ul. Wiejska 3

Redakcja czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.oo - 16.oo
tel. (89) 512 35 13, -14
tel/fax (89) 512 35 15


Dostęp do artykułów na portalu 6 miesięcy po publikacji wersji papierowej.

Tymczasem zapraszamy do zakupu prenumeraty. 

Prenumeratorzy otrzymują kolejne numery wysyłkowo, za pośrednictwem Poczty Polskiej. Prenumeratę można rozpocząć w dowolnym momencie. Dopiero po wpłacie na konto wydawcy rozpocznie się realizacja zamówienia.

 

Wpłaty należy dokonywać na rachunek:

Pro Agricola Sp. z o.o.
Warmiński Bank Spółdzielczy Jonkowo o/Gietrzwałd

10 8857 1067 3001 0009 8179 0001


Artykuł
HTCH
Prenumerata dwumiesięcznika Hodowca Trzody Chlewnej + prezent dla nowych prenumeratorów: Segregator
Cena jednostkowa
50.00 zł
Ilość
Rabat
Nie jestem studentem Jestem studentem 50% rabat



 
Żyto w żywieniu świń PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Coraz częściej w produkcji trzody chlewnej mamy do czynienia z okresami złej koniunktury, występującej najczęściej w postaci bardzo niskich cen świń, przy wysokich kosztach związanych z żywieniem. Kluczowym zadaniem dla producenta żywca jest odpowiednie dobranie komponentów paszowych w sposób, aby opłacalność produkcji zwierząt była jak najwyższa.

 

Anita Zaworska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 
Zmiana upodobań konsumenckich o których powinien wiedzieć producent trzody chlewnej PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Zmieniający się styl życia wpływa na nawyki żywieniowe wszystkich grup społecznych. Świadomy konsument dokładnie wie, czego oczekuje od kupowanego produktu. Dyskusja w Unii Europejskiej nad zakresem dobrostanu zwierząt przyczynia się do pośredniego i bezpośredniego wpływu na produkcję mięsa. Rosnąca świadomość konsumentów przekłada się na producentów, którzy zmuszeni są sprzedawać tuczniki o określonym składzie tkankowym. Producent jest bowiem jednym z najważniejszych czynników wpływających na szeroko pojętą jakość wieprzowiny.

 

Damian Knecht, Kamil Duziński
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 
Złotnicka biała i złotnicka pstra – alternatywa w produkcji świń dla małych gospodarstw PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Po II wojnie światowej rozpoczęto prace zmierzające do wytworzenia rasy złotnickiej białej i złotnickiej pstrej. Prowadzono je w Wyższej Szkole Rolniczej, a później Akademii Rolniczej w Poznaniu, pod merytorycznym nadzorem Pana prof. dr Stefana Aleksandrowicza, uznanego za ich twórcę.

 

Paweł Gajewczyk
Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej,
UP we Wrocławiu

 
Strączkowe – wykorzystanie w żywieniu świń PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

W żywieniu trzody chlewnej stosowane są pasze o dużej koncentracji składników pokarmowych. Stosowanie pasz pochodzenia roślinnego oraz dodatków witaminowo-mineralnych to podstawa w żywieniu świń. Białko pochodzenia roślinnego powoduje wprowadzenie do dawki znacznej ilości włókna.

 

Agnieszka Misiura, Tomasz Misiura
Lublin

 
Rzepak w żywieniu świń PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

W żywieniu zwierząt zwraca się uwagę głównie na dostarczenie w paszy wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach, co niejednokrotnie związane jest z zastosowaniem dodatków uzupełniających skład paszy. Z dniem 1 stycznia 2006 r. stosowanie w paszach antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW) zostało prawnie w Polsce zabronione. Obecnie uwaga producentów paszy dla trzody chlewnej skierowana jest na dodawanie probiotyków, prebiotyków, synbiotyków, fitobiotyków i/lub eubiotyków, kwasów organicznych i enzymów paszowych oraz innych związków, które umożliwiają uzyskanie lepszej produkcji oraz zapewniają wyższy poziom zdrowia zwierzętom.

 

Katarzyna Jankowska
PAN Olsztyn

 
Optymalny potencjał rozrodczy loszek i loch PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Efektywność produkcji trzody chlewnej jest uwarunkowana wielkością uzyskiwanych parametrów w zakresie tempa wzrostu, mięsności i jakości tuszy oraz użytkowości rozpłodowej stada reprodukcyjnego.

 

Marek Babicz, Marcin Hałabis
Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin

 
Actinobacillus pleuropneumoniae (App) – „mała” bakteria generująca duże straty PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Actinobacillus pleuropneumoniae to bakteria odpowiedzialna za wywoływanie zapalenia płuc i opłucnej trzody chlewnej. Pleuropneumonia jest obecnie uważana za jedną z najistotniejszych pod względem częstości występowania, a także strat ekonomicznych chorób układu oddechowego świń.

 

Andrzej Bochniak i współpracownicy
Prywatna Praktyka Weterynaryjna

 
Przepis na udaną konferencję szkoleniową – Osada Karbówko 20/21 luty 2014, NUTRIAD Polska PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Jaki jest przepis na udane spotkanie firmowe?
–    Wybierz ciekawe miejsce
–    Zaproś ciekawych wykładowców i zleć im przygotowanie ciekawych, ale nieprzeładowanych prezentacji
–    Prezentuj ciekawy i pożyteczny produkt
–    Zapewnij miłe spędzenie czasu wolnego

 
W jaki sposób upewnię się, że wybiorę odpowiedni dodatek paszowy? PDF Drukuj Email
Hodowca Trzody Chlewnej
Wpisany przez Elżbieta Biedrzycka   

Tak wiele dodatków paszowych zostało jak dotąd wprowadzonych na rynek, że prawie niemożliwym jest dokonanie właściwego wyboru! Czy ten konkretny produkt jest naprawdę wydajny? Czy dochodzi do wzajemnego oddziaływania między wybranym dodatkiem paszowym a innymi składnikami receptury? Czy jest on dostosowany do moich potrzeb? Czy stanowi on odpowiedź na założone przeze mnie cele? Czy zwrócą się zainwestowane przeze mnie pieniądze?
Takie oto pytania są niezbędne, aby dobrać właściwe rozwiązanie dla Państwa, ale również po to, aby dokonać wyboru spośród mrowia ofert dostępnych na rynku.

 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Następna > Ostatnie >>

Strona 1 z 52