Copyright 2017

Hodowca Trzody Chlewnej

 

IV Pomorskie Forum Trzodziarskie

14 listopada 2016 w Restauracji K2 przy ul. Wczasowej 30, w Borzechowie, k. Starogardu Gdańskiego odbędzie się IV Pomorskie Forum Trzodziarskie

Zapraszamy hodowców, producentów trzody chlewnej oraz osoby zainteresowane do udziału w tym wydarzeniu.

Forum jest jednym z największych wydarzeń w województwie pomorskim poświęconym tematyce trzody chlewnej, źródłem szerokiej wiedzy oraz miejscem do wymiany poglądów i doświadczeń. Udział w nim wezmą hodowcy i producenci trzody chlewnej, wybitni wykładowcy akademiccy, lekarze weterynarii i inni przedstawiciele branży trzodziarskiej oraz instytucji okołorolniczych.

W trakcie Forum odbędą się spotkania tematyczne z przedstawicielami firm paszowych, budowalnych, weterynaryjnych, ubojowych i przetwórczych.

Każdy uczestnik otrzyma materiały konferencyjne i wyżywienie.

Udział w Forum jest płatny.

Zapisy i informacje w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu oraz

Maria Gwizdała: tel. 797-010-649 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Krystyna Plata: tel. 797-010-605 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.        

Andrzej Okrój tel. 607-462-000, e-mail. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Więcej informacji: tutaj

 

Sprawdź najnowsze ceny skupu żywca wieprzowego na: kliknij tutaj

W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności.

W latach 2015-16 Komisja przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych wobec średniej z lat 2010-14. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, największe w Hiszpanii (+11,7%) i Polsce (+6,6%), a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%. W krajach „starej” UE-15 średnia waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 obniżyła się o 1,4%, głównie ze względu na spadek w Polsce.

Pod koniec lipca 2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,37 zł/kg. Cena zakupu trzody chlewnej była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 15% niższa niż przed rokiem.

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w tych dniach wyniosła 144,46 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 12% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 141,45 EUR za 100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu.