Copyright 2017

Hodowca Trzody Chlewnej

W środę 3 maja 2017r. Główny Inspektorat Weterynarii opublikował nową mapę obszarów objętych restrykcjami w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń na terenie Polski.

W przypadku kilku gmin w powiecie sokólskim, ze statusu obszaru objętego ograniczeniami przeszły na status obszaru ochronnego. Z kolei w powiecie łosickim sytuacja była odwrotna.

Źródło: 3trzy3.pl

 

W pierwszych dwóch miesiącach br. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 75,8 tys. t, co oznacza prawie 7% wzrost w skali roku (o 4,6 tys. t). Było to spowodowane głównie ożywieniem w wywozie na rynki pozaunijne. Sprzedaż do pozostałych krajów Unii w analizowanym okresie była bowiem o 2,5% niższa niż przed rokiem, kształtując się˛ na poziomie 53,1 tys. t. Tym samym udział UE w wolumenie eksportu wyniósł 70% wobec prawie 77% w 2016 r. oraz 82% w 2015 r.

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa informuje, że od 15 maja do 30 września br. posiadacze zwierząt, którzy przystąpili do programu wypłat rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie w gospodarstwie zwierząt z gatunku świnia (sus scrofa) mogą składać w Biurach Powiatowych ARiMR wnioski o:

- wypłatę II transzy rekompensaty - jeżeli przystąpili do programu w 2016 r.

- wypłatę III transzy rekompensaty - jeżeli przystąpili do programu w 2015 r.

Formularz wniosku znajduje się na stronie ARiMR w zakładce Pomoc Krajowa

Źródło: ARIMR

Komisja Europejska udostępniła krajom członkowskim pomoc dostosowawczą dla producentów mleka i rolników w innych sektorach hodowlanych. W ramach zadań związanych z ustanowieniem tej pomocy do 7 kwietnia br., Agencja Rynku Rolnego przyjmowała od producentów trzody chlewnej wnioski o refundację kosztów zakupu świń hodowlanych, a od producentów trzody chlewnej ze strefy objętej restrykcjami z tytułu ASF również kosztów zakupu bydła hodowlanego.

W dniu 30 marca 2017 r. malezyjskie władze weterynaryjne poinformowały o zaakceptowaniu proponowanego przez stronę polską wzoru świadectwa zdrowia dla mięsa wieprzowego. Uzgodnienie wzoru świadectwa zakończyło trwające 5 lat negocjacje dotyczące otwierania rynku malezyjskiego na mięso z Polski. Prowadzenie wysyłek będzie możliwe z 9 zakładów, które uzyskały uprawnienia eksportowe.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. GIW z dn. 03.04.17

Dnia 10 kwietnia br. Komisja Europejska opublikowała po raz pierwszy bilans proteinowy w UE. Określa on przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkich źródeł białek w paszach dla zwierząt. Bilans dla sezonu 2015/16 określa całkowite zapotrzebowanie na źródła białek paszowych w UE w tym użycie zbóż na cele paszowe (174,4 mln ton; 92% pochodzi z produkcji w UE) oraz co-produktów (38% pochodzi z produkcji w UE) w tym surowców oleistych (śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa), które stanowiące ważne źródło białka (83,9 mln ton). W tej ilości występuje największa zależność od importowanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie wynosiło 31,2 mln ton (tylko 5% z produkcji w UE). Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania popytu na źródła białka paszowego w Unii. Kolejny tego typu bilans dla sezonu 2016/17 ma ukazać się jesienią br.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 32-17

Według oficjalnych danych za 2016 rok pogłowie macior w Hiszpanii wzrosło do 2,5 mln sztuk (+4,6%). W 2017 roku jest możliwy spadek pogłowia macior z powodu wzrostu efektywności produkcji oraz rosnącego importu z Holandii i Portugalii. Pomimo spodziewanego spadku liczby macior, przewiduje się, że produkcja wieprzowiny w Hiszpanii w bieżącym roku wzrośnie o 4%, a głównymi odbiorcami nadwyżki będą Chiny oraz inne kraje azjatyckie.

Sektor intensywnej produkcji świń w Hiszpanii posiada efektywną strukturę, a koszty produkcji należą do najniższych w UE. Hiszpania wyprzedziła Duńczyków i stała się trzecim największym eksporterem wieprzowiny na świecie po USA i Niemczech. Według danych GTA w 2016 roku eksport Hiszpanii wzrósł o 19% przekraczając poziom 2 mln ton. Jest to najlepszy w historii wynik dla sektora eksportu wieprzowiny w tym kraju.

Źródło: KZP-PTCH

W 2016 r. Rosjanie wyeksportowali 173 tys. ton mięsa, tj. prawie dwa razy tyle w porównaniu z 2015 r. W poprzednich latach wywóz mięsa z Rosji wzrastał w dość umiarkowanym tempie, jednakże udało się Rosjanom poszerzyć listę krajów-odbiorców z 25 w 2015 r. do 40 w 2016 r. W minionym roku Rosja wyeksportowała blisko 115 tys. ton drobiu, w tym 41 tys. ton do krajów Euroazjatyckiej Unii Gospodarczej (Białorusi, Kazachstanu, Armenii i Kirgistanu), gdzie nie obowiązują bariery celne. W tym samym czasie blisko 37 tys. ton drobiu trafiło do wschodnich regionów Ukrainy. Ukraina jest obecnie największym odbiorcą mięsa z Rosji. W 2016 r. dostawy w tym kierunku zwiększyły się ponad dwukrotnie do poziomu 48 tys. ton. Tym niemniej cały eksport trafia do „rebelianckich regionów”, kontrolowanych przez prorosyjskich separatystów od połowy 2014 r. Co ciekawe biorąc pod uwagę dane podawane przez rosyjską służbę celną, Ukraina sprowadza z Rosji znaczne ilości mięsa, natomiast ukraińska agencja statystyczna podaje, że import jest minimalny. Dzieje się tak dlatego, że zbuntowane republiki nie przekazują danych, dotyczących importu mięsa z Rosji do ukraińskich agencji rządowych. Ponadto w 2016 r. Wietnam i Hongkong oddzielnie sprowadziły z Rosji po 24 tys. ton drobiu. Około 95% tego importu stanowiły produkty uboczne, w tym przede wszystkim łapki kurczaków. Trzeba podkreślić, że dalsze perspektywy wzrostu eksportu drobiu z Rosji stoją pod znakiem zapytania, gdyż zarówno popyt na dotychczasowych rynkach zbytu, jak i możliwości uzyskania odpowiednich zysków są dość mocno ograniczone. W 2016 r. Rosjanie zwiększyli także wywóz mięsa wieprzowego, o 170% do 18 tys. ton (w 2015 r. eksport wynosił 4 tys. ton). Wywóz produktów ubocznych uboju świń był natomiast dość skromny. Rosjanie zaczęli eksportować wieprzowinę do większej liczby krajów, w tym do Egiptu, Mongolii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Trzeba wspomnieć, że wywóz we wspomnianych kierunkach miał charakter pilotażowy, a jego celem było oszacowanie możliwych zysków. Część wywózki skierowana została do krajów afrykańskich, lecz wysokie opłaty logistyczne nie wypadły zbyt korzystnie. Z kolei wyniki eksportu do krajów karaibskich okazały się zadziwiająco pozytywne. Zdaniem rosyjskiej unii producentów wieprzowiny, w 2017 r. Rosja może zwiększyć eksport wieprzowiny o blisko 20-30%, i to bez „wchodzenia” ze sprzedażą na nowe rynki zbytu. Tym niemniej wzrost ten będzie zależał od utrzymania stabilnej sytuacji chorób zwierzęcych w kraju oraz braku „szoków” na rynku globalnym.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 23.03.17

W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności.

W latach 2015-16 Komisja przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych wobec średniej z lat 2010-14. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, największe w Hiszpanii (+11,7%) i Polsce (+6,6%), a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%. W krajach „starej” UE-15 średnia waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 obniżyła się o 1,4%, głównie ze względu na spadek w Polsce.

Pod koniec lipca 2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,37 zł/kg. Cena zakupu trzody chlewnej była o 2% niższa niż miesiąc wcześniej i o 15% niższa niż przed rokiem.

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w tych dniach wyniosła 144,46 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 12% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 141,45 EUR za 100 kg. Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu.