Copyright 2019

HTCH 1 2.2012 okl

W numerze:

  1. Związki antyżywieniowe w paszach stosowanych w żywieniu świń Dorota Bugnacka
  2. Od kiedy i czym dokarmiać prosięta? Krzysztof Karpiesiuk
  3. Mikroelementy w postaci organicznej w żywieniu trzody chlewnej Halina Skórko-Sajko
  4. Problemy zdrowotne na tle żywieniowym Agnieszka Misiura
  5. Innowacyjna gorzelnia z biogazownią w Łanach Wielkich ze zbiornikami Wolf System Wolf System Sp. z o.o.
  6. Doskonalenie wyników na tuczach Jak wykorzystać potencjał genetyczny świń? Robert Burek
  7. Skuteczne usuwanie odorów dzięki zastosowaniu instalacji Laminopol Sp. z o.o. Słupsk Zbigniew Miecznikowski
  8. System termoizolacji bezspoinowej pianą poliuretanową Zakład Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych Zakład Przetwórstwa Tworzyw Sztucznych
  9. Odchów prosiąt. Dogrzewanie stanowisk dla prosiąt Tadeusz Nikielski
  10. Skraplanie wody w budynkach inwentarskich Zdzisław Czmer
  11. Najważniejsza jest higiena na fermie Leszek Jasiński, Sebastian Środoń, Damian Knecht
  12. Idealni rodzice Rodian Pawłowski
  13. Diagnozowanie ciąży u loch nie jest łatwe Marek Babicz, Milena Kotlińska, Ewelina Flis
  14. Premiksy lecznicze a produkcja pasz leczniczych Agnieszka Misiura
  15. Świńska grypa. Etiologia i zwalczanie Wanda Milewska, Michał Kaczyński
  16. Liczba prosiąt w miocie wciąż za niska Wanda Milewska
  17. Kastracja prosiąt w świetle inicjatywy brukselskiej Aleksander Skoracki
  18. Jak wygląda innowacyjna produkcja świń w Tajlandii? Stuart Lumb
  19. Biomax

Trzoda chlewna, a prosięta w szczególności należą do grupy zwierząt hodowlanych o wysokich wymaganiach termicznych. Najważniejszym czynnikiem zewnętrznym decydującym o właściwym bilansie cieplnym organizmu świni jest temperatura otoczenia. Produkcja prosiąt, to nieustanna troska hodowcy w kierunku utrzymania optymalnych warunków termicznych.

 

Ekonomikę produkcji trzody chlewnej kształtuje szereg czynników. Jednym z głównych jest liczba odchowanych prosiąt od lochy (około 97% padnięć w chlewni występuje w okresie przebywania prosiąt z matką oraz tuż po odsadzeniu).

 

Liczebność miotu oraz jego wartość biologiczna są głównymi czynnikami decydującymi o wynikach ekonomicznych gospodarstwa. Liczba prosiąt żywo urodzonych w miocie, określana mianem płodności rzeczywistej, bezpośrednio wynika z płodności potencjalnej, czyli liczby komórek jajowych, zdolnych do zapłodnienia, owulujących w okresie jednej rui. Przyjmuje się, że w okresie pierwszych 30 dni ciąży obumiera 25-40% komórek jajowych lub zarodków. Jest to związane nie tylko z chorobami, zaburzeniami czynnościowymi, ale również z niewłaściwymi warunkami środowiskowymi (zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura, błędy w żywieniu) oraz z nieodpowiednim obchodzeniem się z lochami, czego przykładem jest zbyt szybkie włączenie pokrytej lochy do nowo tworzonej grupy samic.

 

Fermowa produkcja trzody chlewnej jest jedną z najtrudniejszych działalności rolniczych. Duża skala produkcji sprawia, że zwierzęta narażone są na szereg negatywnie oddziałujących czynników środowiskowych. Aby zapobiec niekorzystnym skutkom ich działania w postaci np. zakażenia stada jakąkolwiek chorobą z zewnątrz, niezbędne jest spełnienie odpowiednio wysokich standardów higienicznych.

 

Cechy użytkowe trzody chlewnej, które bezpośrednio wpływają na wyniki produkcji tuczników i materiału hodowlanego warunkowane są zarówno przez środowisko, jak również przez predyspozycje genetyczne. Ten ostatni aspekt oznacza, że zależą od tego, jakie wartości danych cech przekazali im ich przodkowie. Dlatego z punktu widzenia hodowli, jak i produkcji ważny jest przemyślany dobór zwierząt do rozrodu.

 

Kastrować knurki czy ich nie kastrować? To sprawa, która od wielu lat, co pewien czas poddawana jest w naszym kraju pod dyskusję. Powodem tego jest tak zwany zapach knura, który pojawia się w mięśniach i tłuszczu pochodzący od niekastrowanych knurów. Usunięcie jąder jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałającą temu zjawisku, zwyczajowo wykonywane jako zabieg chirurgiczny. Chirurgiczna kastracja świń stanowi natomiast problem w kontekście dobrostanu zwierząt.

 

Przedmiotem badań prowadzonych przez Katedrę Higieny Zwierząt i Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, były pomiary stężenia zanieczyszczeń powietrza atmosferycznego z instalacji BIOFILTR KBIO 5 – 400-800 m3/h i sprawdzenie skuteczności oczyszczania powietrza przy użyciu biofiltrów. Filtr został zaprojektowany przez firmę Laminopol Sp. z o.o. i zamontowany w Spółdzielni Rolniczo-Produkcyjnej Makówka koło Narwi.

Z obiektów monitorowanych przez UT w Lublinie następowała emisja substancji zapachowych, których rodzaj i skład pozwalały na biologiczny rozkład przez mikroorganizmy. Wyciąg zanieczyszczonego powietrza z obiektów odbywał się poprzez system rur wentylacyjnych o ustalonej ilości przepływu zanieczyszczonego powietrza, które było wysysane z obszaru emisyjnego za pomocą wentylatora i transportowane poprzez nawilżacz do biofiltra. Nawilżacz służył do utrzymania wymaganej wilgotności powietrza przetłaczanego przez złoże biologiczne biofiltra.

Liczba prosiąt żywych urodzonych w jednym miocie (tzw. płodność rzeczywista) jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na plenność gospodarczą loch. Z danych podawanych przez Instytut Zootechniki (Stan hodowli i wyniki oceny świń w 2010 r.) wynika, że liczba prosiąt żywych urodzonych w miocie zależy przede wszystkim od rasy loch.

 

Duże zainteresowanie wzbudza wykorzystanie możliwości zastosowania składników mineralnych, głównie pierwiastków śladowych, w formie połączeń organicznych, co sprzyja wysokiej absorpcji i aktywności biologicznej. Konsekwencją jest korzystny wpływ m.in. na stan zdrowotny, produkcyjność, walory dietetyczne produktów zwierzęcych, a także środowisko.