Copyright 2019

HTCH 3 4.2012 okl

W numerze: 

  1. Choroby prosiąt spowodowane nieprawidłowym żywieniem Anita Zaworska
  2. Dlaczego warto korzystać z doradztwa żywieniowego? Paweł Bieliński
  3. Co to jest flushing? Krzysztof Karpiesiuk
  4. Wpływ czynników środowiskowych i żywieniowych  na jakość wieprzowiny Damian Knecht, Leszek Jasiński
  5. Mniej amoniaku, większa zdrowotność Katarzyna Jankowska
  6. Czosnek w żywieniu świń Agnieszka Misiura
  7. Unia Europejska potwierdza bezpieczeństwo i skuteczność fitogenicznych dodatków paszowych Delacon
  8. Dobór komponentów rasowych do krzyżowania towarowego świń Damian Knecht, Leszek Jasiński
  9. Znaczenie inseminacji w hodowli i produkcji trzody chlewnej Wanda Milewska, Paweł Zejer
  10. Cysty jajnikowe przyczyną zaburzeń płodności loch Karol Kotowski
  11. Ile kosztuje własna loszka? Paweł Bieliński
  12. Jak najefektywniej żywić lochy? Robert Burek
  13. Innowacyjna mikrobiogazownia w Studzionce Wolf System
  14. Hala ekspozycyjna JOSKIN TECHNIC CENTER w Trzciance już otwarta! Joskin
  15. Produkty
  16. Producenci świń w Azji zmagają się z europejskimi problemami Stuart Lumb

 

Karol Kotowski; Kępno


W miarę postępującej intensyfikacji hodowli i chowu świń, zagadnienie optymalnego wykorzystania potencjału rozrodczego tych zwierząt nabiera coraz większego znaczenia gospodarczego. Problem ten szczególnie wyraźnie zaznacza się w dużych obiektach trzody chlewnej.

Sztuczna inseminacja jest jedną z najstarszych i najszybciej rozwijających się metod biotechnicznych na świecie i w Polsce. Początki inseminacji świń sięgają roku 1931, kiedy to McKenzie po raz pierwszy pozyskał nasienie knura. Rok później Miłowanow przeprowadził pierwsze skuteczne unasiennianie lochy.

 

Wielu hodowców wie o tym, że poprawnie zbilansowana pasza gwarantuje nie tylko lepsze wyniki w hodowli i chowie zwierząt, lecz również jest bezpieczniejsza w żywieniu. To właśnie aspekt bezpieczeństwa żywieniowego jest tematem przewodnim tego artykułu.

 

Najważniejszym celem żywienia prosiąt jest uzyskanie żywotnych, zdrowych odchowanych zwierząt. Zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego są przyczyną licznych schorzeń i niezadowalających efektów produkcyjnych. U prosiąt podczas pierwszych tygodni życia następują intensywne zmiany, które dotyczą procesów trawiennych oraz układu odpornościowego. To właśnie w tym okresie notuje się największą liczbę upadków zwierząt. Bardzo często ze względu na nieprawidłowe warunki środowiskowe, w tym niedostateczną opiekę, występują rozmaite schorzenia, z których znaczna ilość ma swoje podłoże żywieniowe.

 

Świnie to zwierzęta monogastryczne a o zdrowotności ich organizmu decyduje flora bakteryjna zasiedlająca jelito cienkie i grube. Zachowanie równowagi pomiędzy patogenami a mikroorganizmami niepatogennymi w układzie pokarmowym decyduje o odpowiednim funkcjonowaniu organizmu.

 

Duże, produkujące na eksport firmy kontraktują większość potrzebnego surowca i utrzymują własne fermy, gdzie pod nadzorem zootechników i weterynarzy z dobrego materiału hodowlanego produkowane są pożądane tuczniki. Takiego surowca oczekują też zakłady po zwierzętach kontraktowanych na fermach lub w dużych gospodarstwach trzodowych. Aby zapewnić sobie surowiec, na jaki czekają technolodzy przygotowujący towar dla sieci handlowych czy importerów, zakłady mięsne często oferują rolnikom materiał hodowlany i doradztwo z zakresu żywienia i utrzymania trzody. Niektóre firmy, wzorem przykładów unijnych, stosują produkcję nakładczą: zaopatrują kontrahentów w prosięta do tuczu, paszę, oferują opiekę weterynaryjną i doradztwo, i po kilku miesiącach odbierają gotową partię dobrego żywca.

 

 

Krzysztof Karpiesiuk

Produkcja prosiąt wymaga szczególnego podejścia na każdym jej etapie. Częstym zjawiskiem obserwowanym przez rolników jest problem braku rui u loch lub zbyt niska ilość komórek jajowych uwalnianych podczas owulacji. Problemy z rują po odsadzeniu prosiąt mogą być spowodowane między innymi słabą kondycją loch po laktacji. W wielu badaniach zaobserwowano, że problem deficytu energii częściej dotyczy loch pierwiastek niż wieloródek, które są przeważnie w lepszej kondycji i posiadają większe rezerwy energetyczne.

 

To z pozoru proste pytanie przysparza wielu kłopotów hodowcom dlatego, że każdy z nich wie o innym żywieniu loszek niż tuczników, ale czy tak naprawdę, wie ile to kosztuje? Z tym bywa różnie, dlatego chciałbym przybliżyć kalkulację produkcji loszek we własnym gospodarstwie.

 

Phu Son Livestock Company jest jedną z największych ferm trzody chlewnej w Wietnamie. Ma także duży udział w rynku producentów brojlerów kurzych. Posiada własną mieszalnię pasz. Tym ogromnym przedsięwzięciem zarządza Le Van Me. W 2007 miałem po raz pierwszy okazję odwiedzić to ogromne gospodarstwo. Jakże fascynujące było to, co zobaczyłem po 4 latach od mojego ostatniego pobytu. Zmieniło się tutaj prawie wszystko.