Copyright 2019

Katarzyna Jankowska; IRZ i BŻ PAN Olsztyn


Główną przyczyną chorób zwierząt hodowlanych, jest obecność patogenów (bakterii, wirusów, pasożytów i pierwotniaków) w środowisku ich bytowania. Zmiana warunków zoohigienicznych (m.in. temperatura, podwyższenie poziomu stężenia szkodliwych gazów – awaria systemu wentylacyjnego, zmiana obsady zwierząt na powierzchni przeznaczonej do użytkowania oraz zmiana paszy i zanieczyszczona woda) powoduje, iż organizm zwierzęcia staje się mniej odporny na działanie drobnoustrojów obecnych w pomieszczeniu. Warunki sprzyjają namnażaniu się w szybkim tempie mikroflory patogennej, a zachwianie równowagi w układzie immunologicznym powodujące osłabienie organizmu, umożliwia wtargnięcie mikrobów chorobotwórczych.

Rodian Pawłowski
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Efektywność produkcji i dążenie do wzrostu jej opłacalności, zmusza do szerszego postrzegania hodowli trzody chlewnej. Należy spojrzeć na świnie nie z punktu widzenia produktu, lecz żywego organizmu, który aby spełniał nasze oczekiwania wymaga dostosowania warunków bytowych i żywieniowych do jego anatomii i fizjologii. Żywienie i związane z nim fizjologia i anatomia układu pokarmowego już od pierwszych chwil życia świni odgrywają ważną rolę w jej prawidłowym wzroście i rozwoju. Dlatego istotne jest unikanie schorzeń przewodu pokarmowego, zwracając uwagę na każdy jego komponent, od narządów, po najmniejsze elementy tworzące i wyścielające owe narządy. Jednym z takich elementów są właśnie kosmki jelitowe.

 

Agnieszka Misiura
UP Lublin

 

Obecnie w żywieniu świń najczęściej stosowane są mieszanki pełnoporcjowe (sypkie lub granulowane) o zaw. suchej masy ok. 88%, które są podawane do automatów paszowych lub koryt. Inny system żywieniowy to tzw. żywienie na mokro, które polega na mieszaniu wody i/lub płynnych produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego z typowymi paszami suchymi, które są stosowane w postaci pojedynczych pasz lub mieszanek paszowych.

 

Rodian Pawłowski
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej UWM Olsztyn

 

Utrzymujące się od kilku lat niewspółmiernie wysokie ceny zbóż i komponentów paszowych w relacji do cen żywca wieprzowego, zmuszają producentów do szukania oszczędności. Niestety, dla wielu z nich wcześniejsza jak i obecna sytuacja rynkowa stała się na tyle trudna, że zmniejszają oni swoją produkcję lub ją kończą, zamykając chlewnie. Pozostali jednak szukają ograniczenia kosztów zaczynając od analizowana swoich wyników produkcyjnych. Poszukują tym samym rozwiązań prowadzących do ich polepszenia. Jednym z takich sposobów poprawy opłacalności jest obniżenie wskaźnika wykorzystania paszy. To właśnie w kosztach paszowych należy poszukiwać oszczędności, ponieważ jak już wielokrotnie pisano stanowią one 70-80% wszystkich kosztów produkcji. Nie polega to jednak na szukaniu pasz tańszych, które często są gorszej jakości, ale na takim doborze komponentów paszy, który w sposób właściwy pokryje zapotrzebowanie naszego tucznika.

 

Damian Knecht
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 

Odporność jest przedmiotem badań immunologii, która jest nauką o strukturze i funkcji układu odpornościowego. U zwierząt, także gospodarskich najczęstszymi antygenami są zarazki lub ich metabolity, ale również obce białka, węglowodany pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, niezgodne grupowo krwinki, czy przeszczepiane tkanki lub narządy.

 

 

Wojciech Grudzień
Zbójno

 

Kwestia skrupulatnego mieszania prosiąt przez pewien czas została odsunięta na bok. Jednak wraz z postępem genetycznym, specyfikacją produkcji świńskiej oraz pojawieniem się nowych chorób zakaźnych obserwuje się rozrzut w ilości rodzonych oraz odsadzanych prosiąt. W wyniku tego odpowiednie mieszanie ze sobą tych zwierząt stało się znów istotne.

 

 

Wanda Milewska
UWM Olsztyn

 

Świnie są gatunkiem gromadnym, w większości utrzymuje się je grupowo. Dotychczas jedynie dorosłe knury, ze względów bezpieczeństwa, przebywają w kojcach indywidualnych. Natomiast lochy utrzymywano tradycyjnie w zależności od fazy cyklu rozpłodowego.

 

W dniach 8/9 września 2012 w miejscowości Drzeczkowo w woj. Wielkopolskim odbył się Festiwal wieprzowiny organizowany pod patronatem Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych, a honorowy patronat nad imprezą objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pierwsza część spotkania upłynęła w naukowej atmosferze, a motywem przewodnim wykładów było hasło „JAKOŚCIOWA WIEPRZOWINA – przeszłość czy przyszłość?“.

 

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Na opłacalność produkcji trzody chlewnej wpływa wiele czynników. Obok warunków środowiskowych, do których zalicza się żywienie odpowiednio zbilansowaną paszą, optymalne warunki zoohigieniczne, stan zdrowia zwierząt, istotne znaczenie ma efektywnie zaplanowana i przeprowadzona reprodukcja w stadzie, zazwyczaj oparta o najnowsze techniki metod hodowlanych.