Copyright 2019

Jagoda Popek, Jacek Nowicki; Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Katedra Hodowli Trzody Chlewnej i Małych Przeżuwaczy


Behawior dzików może dostarczyć nam wielu informacji na temat funkcji różnych zachowań u ich udomowionych krewnych. Dowodem na to może być fakt, że kiedy świnie domowe zaczynają żyć na wolności (np. po ucieczce z fermy) to powracają do pierwotnych zachowań przodków oraz mogą łączyć się z nimi w grupy.

Specjalnie dla naszej redakcji, Stuart Lumb, niezależny dziennikarz z Wielkiej Brytanii, odwiedził farmę świń działającą w systemie Outdoor. Oprócz systemu utrzymania innowacyjny jest także pomysł na funkcjonowanie całej firmy.
Przeczytajcie Państwo koniecznie poniższy reportaż.


Stuart Lumb; Wielka Brytania



Gdybym był normalnym producentem świń w Wielkiej Brytanii, rzuciłbym produkcję już 12 lat temu i został kierowcą ciężarówki – mówi Mark Hayward, który wraz z bratem Paulem prowadzi gospodarstwo rolne o wielkości 200 ha, położone w Suffolk, w malowniczej dolinie, 20 mil od Deben, na wschód od Ipswich. – W 1990 sprzedawaliśmy nasze świnie do miejscowej ubojni, okresowo z uwagi na wahania na rynku świń otrzymywaliśmy raz więcej, raz mniej pieniędzy. Zwierzęta utrzymywane były na głębokiej ściółce, co w owym czasie nie było dobrym systemem, gdyż panowała powszechnie dyzenteria, cierpiały i zwierzęta i my. Wówczas zdecydowaliśmy się wyprowadzić świnie z chlewni i zastosowaliśmy wolnościowy system chowu.

Dr hab. Tadeusz Bakuła – kierownik projektu; Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Od września 2011 r. Wydział Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie realizuje projekt pt.: „Budowa laboratorium analiz zagrożeń biologicznych i opracowanie metod bioseakuracji w hodowli zwierząt, przemyśle paszowym i przemyśle spożywczym” w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013 r., którego zakończenie przewidziane jest na czerwiec 2013 r.

Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Sebastian Środoń; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej


W odchowie prosiąt ważną rolę odgrywa wiele czynników, takich jak warunki utrzymania zwierząt, stan techniczny urządzeń i budynków, opieka weterynaryjna oraz żywienie. Odchów zdrowych i prawidłowo rozwiniętych prosiąt w znaczącym stopniu determinuje opłacalność produkcji. Szczególnie ważne jest, aby utrzymywane lochy produkowały możliwie jak najwyższą liczbę prosiąt, o wysokiej masie ciała. W pierwszym okresie życia prosięcia intensywnie wzrastają jego tkanki i narządy, a także kształtuje się odporność organizmu, która decyduje o jego przystosowaniu do środowiska. Prawidłowy odchów warunkuje odpowiedni wzrost zwierząt, a także ich rozwój i zdrowotność, co wpływa na późniejszą ich wartość użytkową i rynkową.

Krzysztof Karpiesiuk; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Wydział Bioinżynierii Zwierząt, UWM w Olsztynie


Bardzo ważnym składnikiem pokarmowym, niestety często niedocenianym w żywieniu świń, jest woda (o której przypominamy sobie najczęściej w upalne dni). W produkcji świń woda pozostaje najtańszym i najłatwiej dostępnym składnikiem odżywczym. Jest ona niezbędnym i aktywnym składnikiem każdego organizmu. Jest głównym składnikiem ciała, stanowi około 80% masy ciała nowo narodzonych prosiąt (u płodów nawet 97%) i około 55% masy ciała tuczników. Ubytek około 10% wody z organizmu powoduje zaburzenia w jego funkcjonowaniu, a strata powyżej 15% może prowadzić do śmierci zwierzęcia. Niedostateczne pobieranie wody ma szczególnie niekorzystny wpływ na rozwój młodych zwierząt oraz negatywnie wpływa na funkcje rozrodcze i produkcję mleka.

Henryk Maciołek, Magdalena Smyczek
SITR o/Piotrków Trybunalski

 

Po wejściu Polski do UE, należałoby na bieżąco analizować koszty produkcji w chowie trzody chlewnej. Oprócz czynników genetycznych i żywieniowych na koszty produkcji tuczników składają się także warunki środowiskowe, higiena żywienia, dobrostan, status zdrowotny stada oraz uwarunkowania ekonomiczne.

 

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W ekonomicznej produkcji trzody chlewnej podstawową kwestią jest zapewnienie jak najlepszych warunków zoohigienicznych, w których bytują zwierzęta. W szczególności należy zwrócić uwagę na prosięta, ponieważ im więcej prosiąt zostanie odchowanych od lochy w ciągu roku, tym bardziej produkcja wieprzowiny staje się opłacalna. Wychów prosiąt jest najtrudniejszym etapem w całkowitym procesie chowu świń, ponieważ wymaga od hodowcy wiedzy, dużego doświadczenia, cierpliwości oraz dokładności w wykonywaniu niezbędnych zabiegów profilaktycznych.

 

 

Dorota Bugnacka
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

Płodne, plenne i mleczne lochy to podstawa wysokiej efektywności produkcji w chlewni. Aby zapewnić opłacalność produkcji, lochy powinny rodzić w miocie nie mniej niż 11-12 żywych prosiąt (płodność rzeczywista), a odchowywać przynajmniej 90% z nich.

 

Damian Knecht
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 

W odchowie prosiąt istotną rolę odgrywa szereg czynników, jednym z ważniejszych jest ich żywienie. System żywienia winien być taki, aby odchowywać zwierzęta zdrowe, silne, dające doskonałe efekty w tuczu lub reprodukcji. Właściwy odchów wpływa na tempo wzrostu prosiąt, ich rozwój oraz zdrowotność, decydując o późniejszej ich wartości użytkowej i efektywności produkcji trzody chlewnej. Dlatego postępowanie hodowcy w pierwszych dniach i tygodniach życia prosiąt, decydują o późniejszych wynikach produkcyjnych tuczników.