Copyright 2019

HTCH 7 8.2013 okl

W numerze:

  1. Sterowanie środowiskiem jelit u trzody chlewnej Dorota Bederska-Łojewska, Marek Pieszka
  2. Pasza dla loch prośnych Wanda Milewska
  3. Antybiotykowy czy ziołowy stymulator wzrostu? Wojciech Grudzień
  4. Preparaty sprzyjające produkcyjności trzody chlewnej dozwolone do stosowania w żywieniu zwierząt 
  5. Strawność surowców paszowych Agnieszka Misiura
  6. Wpływ żywienia na jakość mięsa Damian Knecht, Marcin Sibiński, Kamil Duziński
  7. Stres cieplny w chlewni Artur Mazurowski
  8. Środowisko bytowania zwierząt a zdrowotność Katarzyna Jankowska
  9. Cechy pokrojowe wpływające na płodność świń Paweł Gajewczyk
  10. Eliminacja zapachu płciowego u knurów Anita Zaworska
  11. Rasy świń wykorzystywane w produkcji ekologicznej Rodian Pawłowski
  12. Szczególnie niebezpieczne wirusowe choroby świń, występujące w warunkach intensywnej produkcji Henryk Maciołek, Dorota Łukomska, Ewelina Rucińska
  13. Zdrowe świnie = konkurencyjna produkcja Katarzyna Markowska
  14. Magazyn i sklep rolny w Ornecie. Nowa inwestycja firm Supros i Agrochemia Katarzyna Markowska
  15. Od pomysłu aż po dach Athena Art

Autorska pracownia projektowa AthenA Art. została założona w 2012 roku. Właścicielem biura jest inż. Kamil Roszczyc, absolwent Wydziału Budownictwa Politechniki Białostockiej, który przed założeniem firmy odbył gruntowną, długoletnią praktykę projektową jak i realizacyjną na budowach obiektów inwentarskich (obór, chlewni, kurników, magazynów – dla Gospodarstw Rolnych w całej Polsce) oraz dla budownictwa przemysłowego.

Magazyn i sklep rolny w Ornecie, Nowa inwestycja firm Supros i Agrochemia


12 lipca w Ornecie (powiat Lidzbark Warmiński) odbyło się uroczyste otwarcie magazynu firm Agrochemia Sp. z o.o. oraz Supros. Te dwie rodzinne firmy należące do Państwa Małgorzaty i Grzegorza Nowikowskich współpracują ze sobą bardzo blisko. Agrochemią zarządza p. Małgorzata, a Suprosem p. Grzegorz.

Katarzyna Markowska


Pod hasłem Zdrowe świnie = konkurencyjna produkcja odbyła się w dniach 4-5 czerwca, kolejna, 18-sta już konferencja przeznaczona dla lekarzy weterynarii zajmujących się opieką nad stadami trzody chlewnej w naszym kraju. W tym roku dość licznie reprezentowani byli lekarze zza naszej wschodniej granicy. Do Puław przyjechały także firmy obsługujące tą gałąź produkcji oraz uznani hodowcy i producenci świń – w sumie na konferencję przyjechała rekordowa liczba uczestników – 1150 osób.

Henryk Maciołek1, Dorota Łukomska, Ewelina Rucińska1
1 SITR o/Piotrków Tryb.


Niebezpieczna grupa chorób wirusowych występujących w warunkach intensywnego chowu trzody chlewnej aktualnie nabiera specjalnego znaczenia epizoologicznego, klinicznego oraz ekonomicznego. Zachorowania zwierząt najczęściej są stwierdzane w chlewniach przy dużej przeciążonej obsadzie pogłowia świń na stosunkowo małej powierzchni.

Rodian Pawłowski; Katedra Hodowli Trzody Chlewnej UWM Olsztyn


Produkcja ekologiczna to sposób uzyskania produktu, z zastosowaniem naturalnych metod produkcji, nie naruszając przy tym równowagi przyrodniczej. Zasada ta dotyczy wszystkich rodzajów i etapów produkcji – zarówno roślinnej, zwierzęcej, jak i przetwórstwa.

Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań


W Polsce jak i w Europie, prowadzi się intensywne prace zmierzające do poprawienia, jakości mięsa wieprzowego. Niestety, nie wszystkie tusze przeznaczone są do obróbki. Głównie dyskwalifikowane jest mięso pochodzące od knurów, które charakteryzuje się niepożądanym zapachem. Naukowcy odnaleźli związki, które są odpowiedzialne za niekorzystne wrażenia smakowe i zapachowe podczas obróbki cieplnej mięsa z tusz niekastrowanych osobników. Substancjami, które wpływają na wystąpienie nieprzyjemnego dla konsumenta smaku i zapachu mięsa są skatol i androstenon. Wystąpienie obu tych substancji w mięsie może być powodem obniżenia jakość tuszy lub jest dyskwalifikacji. Stale prowadzi się badania nad eliminacją tych związków z organizmów zwierząt. Prowadzona jest także selekcja oraz dobór do hodowli ras oraz linii knurków, które nie wykazują nieporządanego zapachu płciowego, ponieważ konsumenci kupujący wieprzowinę przykładają coraz większą uwagę do smaku i zapachu mięsa.

Paweł Gajewczyk; Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


Podstawą do prowadzenia selekcji świń, czyli dokonywania ich wyboru do rozpłodu i dalszej hodowli, jest ocena cech użytkowych tego gatunku zwierząt. Hodowców i producentów  interesują zawsze cechy związane z użytkowaniem rozpłodowym oraz wartości tuczne i rzeźne świń. Jednym z ważnych elementów, przestrzeganym podczas dokonywania selekcji, jest opis budowy zewnętrznej, czyli ocena pokroju osobnika.

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn


„Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.“
(Art. 1 Ustawy z dn. 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt DzU Nr 106 z roku 2003, poz. 1002 wraz z późniejszymi zmianami)

Artur Mazurowski; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zwierzęcego, tym samym wysoka produkcyjność wymaga utrzymania wewnętrznej ciepłoty ciała świń na odpowiednim poziomie. Gdy zwierzęta utrzymywane są w zbyt niskich temperaturach może dojść do hipotermii, natomiast gdy zwierzęta bytują w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest podwyższona oraz panują nieprawidłowe warunki zoohigieniczne, może dojść do hipertermi czyli tzw. stresu cieplnego. W wyniku stresu termicznego świnie pobierają mniej paszy, wydłuża się faza tuczu, a przy długotrwałym utrzymywaniu się stresu może dojść do padnięć.