Copyright 2019

Agnieszka Misiura, Tomasz Misiura
Lublin

 

Zdrowotność zwierząt wiąże się głównie z odpowiednim pokryciem ich potrzeb na składniki odżywcze. Nie ilość białka, a jakość decyduje o dobrze zbilansowanej paszy. Nadmiar białka wydalany jest w postaci mocznika i amoniaku, przez co świnie zapadają na różne choroby. Amoniak osłabia cały organizm, a większy poziom białka wymaga dostarczenia większej ilości energii potrzebnej do jego przetworzenia. Odpowiednie dostarczanie poziomu białka i aminokwasów do potrzeb świń zapewnia ich wzrost i rozwój, a tym samym ogranicza zbędne wydalanie produktów azotowych z mocznikiem i kałem do środowiska.

 

Paweł Gajewczyk
Uniwerytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 

Problem, który w najbliższych latach musi być rozwiązany, dotyczy radykalnego ograniczenia emisji szkodliwych gazów trafiających do atmosfery. W tym przypadku chodzi o zmniejszenie wydalania dwutlenku węgla (CO2) i amoniaku (NH3) oraz siarkowodoru (H2S). Normy dopuszczalnego stężenia w atmosferze poszczególnych gazów wynoszą: dla CO2 – 3000 ppm, dla NH3 – 20 ppm, a dla H2S – 0,5 ppm. Źródłem ich emisji jest między innymi produkcja zwierzęca. Z praktyki dnia codziennego wiadomo, że w chowie zwierząt najbardziej uciążliwym gazem jest amoniak.

 

Wanda Milewska
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej

 

Wyniki produkcyjne stada zależą od wielu różnych czynników. Podstawowym jest potencjał genetyczny zwierząt, ale nawet najlepsze zwierzęta utrzymywane w nieodpowiednich warunkach nie ujawnią swoich zdolności produkcyjnych. Toteż planując wielkość stada i produkcji trzeba dobrze rozeznać sytuację na rynku i możliwości własnego gospodarstwa w zakresie odpowiedniej wielkości pomieszczeń. Obecnie bardzo popularny staje się tucz w cyklu otwartym. Można go prowadzić utrzymując świnie na ściółce lub bezściołowo. Pierwsze rozwiązanie dotyczy chlewni tradycyjnych lub pomieszczeń adaptowanych, zaś drugie to zwykle produkcja tzw. fermowa (przemysłowa).

 

Wojciech Grudzień
Zbójno

 

Wielu hodowców trzody chlewnej boryka się z przewlekłymi chorobami w swoich stadach. Problemy są różne i dotyczą praktycznie wszystkich grup wiekowych oraz technologicznych. Bardzo często jest tak, iż pomimo dezynfekcji, zmiany dostawcy prosiąt, profilaktyki problem cały czas zostaje i hodowcy akceptują straty jako rzecz normalną…

 


Piotr Lisiecki

 

Utarło się kojarzyć Austrię z tradycją, elegancją, przepychem, starymi dobrymi czasami monarchii cesarsko-królewskiej. Walc, opera, kawa po wiedeńsku …
Ale jakoś nie kojarzymy Austrii z postępem i nowoczesnymi technologiami. Z tym zwykło się kojarzyć mówiącego tym samym językiem sąsiada Austrii. A zupełnie niesłusznie! Austriacy, albo szerzej, poddani wielonarodowościowej mieszanki monarchii austro-węgierskiej od wieków należeli do pionierów nowoczesności w przeróżnych dziedzinach nauki.

 

Damian Knecht, Kamil Duziński
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 

Nieodłącznym problemem prowadzonej produkcji prosiąt są problemy zdrowotne nie tylko nowonarodzonych osobników, ale również stada podstawowego loch. Dzięki lochom możliwe jest prowadzenie całorocznej produkcji prosiąt. Produkcyjność stad podstawowych zmieniła się drastycznie na przestrzeni lat. Ciągła selekcja genetyczna doprowadziła do wysokiej plenności i uzyskiwania wyrównanego potomstwa.

 

Rodian Pawłowski
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, UWM Olsztyn

 

O tym, że stosowanie ziół w żywieniu zwierząt gospodarskich jest korzystne nie trzeba nikogo przekonywać. Zioła znajdują swe zastosowanie już od dawnych czasów, stanowiąc fundament farmakologii.

 

Dr Loannis Mavromichalis
Międzynarodowy Konsultant ds. Żywienia, Ariston Nutrition, Hiszpania

 

Początkowo stosowanie tlenku cynku w produkcji trzody chlewnej przyjmowane było z pewnym sceptycyzmem. Od tamtej pory metoda ta zawsze była przedmiotem dyskusji o jej wadach i zaletach, która doprowadziła w jednych państwach do jej legalizacji, w innych do zakazu stosowania lub też do ponownej legalizacji. Niniejszy przegląd obejmuje historię stosowania i alternatywy dla tlenku cynku.

 

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Prowadzone prace hodowlane mają na celu m.in. polepszenie jakości mięsa pozyskiwanego od trzody chlewnej. Zazwyczaj poprawie jednej cechy towarzyszy pogorszenie innych, istotnych gospodarczo. Podstawowym kierunkiem prowadzenia selekcji w hodowli trzody chlewnej jest intensyfikacja produkcji, poprzez osiągnięcie możliwie jak najszybszego tempa wzrostu, a także zadowalającej ilości oraz jakości wyprodukowanego mięsa.