Copyright 2019

W dniach 5-6 listopada Trouw Nutrition miało przyjemność gościć Hodowców z Północnej Polski na Zamku w Gniewie, gdzie odbyła się konferencja poświęcona koncepcji odchowu cieląt i prosiąt LIfe Start. Wykład otwierający konferencję poprowadził Dr Leonel Leal z Trouw Nutrition R&D Holandia. Goście Trouw Nutrition mieli również okazję wysłuchać interesujących wystąpień: prof. Tadeusza Stefaniaka, lek. wet. Karola Wierzchosławskiego oraz specjalistów żywieniowych Trouw Nutrition Polska.

Henryk Pawlak, Poznań


Chociaż genotypowa płeć przyszłego osobnika jest wyznaczona w chwili zapłodnienia (chromosomy XX = samica, chromosomy XY = samiec), to w tym czasie narządy płciowe obydwu płci (nawet w formie elementarnej) są trudne do rozróżnienia za pomocą badania makroskopowego lub mikroskopowego. Według niektórych autorów zajmujących się reprodukcją trzody chlewnej, dopiero w czwartym tygodniu życia płodowego zarodka świni widoczne są pierwsze zawiązki narządów płciowych, natomiast płeć przyszłego prosięcia można zewnętrznie odróżnić dopiero od szóstego tygodnia życia płodowego. U zarodków o długości około 23 mm (czwarty tydzień), na brzusznej stronie ciała, pojawiają się zawiązki gruczołów mlecznych, a w szóstym tygodniu (długość zarodka 44-55 mm) dochodzi do zróżnicowania wysepek komórkowych na prakomórki jajowe (oogonie) dające w przyszłości komórki jajowe i na komórki ziarniste pęcherzyków jajowych. U płodów dwumiesięcznych, osiągających przeciętną długość około 80 mm, zaznaczone są już kształty jajników, a w dwa tygodnie później zostaje zakończony proces oogenezy.

Wouter Naeyaert, Product Manager, Nuscience, Gent, Belgia
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dawid Kołacz, Sales Manager Poland
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.


Nie tylko zastosowanie antybiotyków jako stymulatorów wzrostu (AGP) zostało zabronione w UE w 2006r. lecz również użycie terapeutycznych antybiotyków podlega rosnącej presji. Niewątpliwie, wcześniej czy później można oczekiwać przyjęcia tej polityki także w Azji. Przy stałym nastawieniu na poprawę płodności macior i lepsze wskaźniki wzrostu i przetwarzania żywności przez prosięta i tuczniki, nacisk na zdrowie jelit staje się ogromny. Wiele substancji pochodzenia roślinnego o właściwościach antymikroorganicznych, nie zawierających antybiotyków, zostało zaproponowane jako obiecujące alternatywy dla AGP. Wouter Naeyaert i Dawid Kołacz dokonują przeglądu zastosowania wolnych kwasów tłuszczowych średnio łańcuchowych (MCFA) jako alternatyw dla AGP.

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


O dobrych wynikach ekonomicznych fermy w dużej mierze decyduje zdrowie zwierząt. Odpowiednio dobrany i przeprowadzony program profilaktyczny (szczepienia), a także podjęcie trafnych decyzji leczniczych w okresie, gdy dojdzie już do wybuchu choroby świadczy zazwyczaj o dużej wiedzy i doświadczeniu opiekującego się stadem lekarza weterynarii. Nie zawsze jest to jednak tak proste. Często dochodzi bowiem do rozwoju zakażeń mieszanych i nadkażeń co sprawia, że postawienie trafnego rozpoznania jedynie na podstawie objawów klinicznych i zmian sekcyjnych jest trudne lub wręcz niemożliwe. W takich przypadkach niezbędne jest wykonanie laboratoryjnych badań diagnostycznych pozwalających na sformułowanie wiarygodnej diagnozy.

Wraz ze spadkiem temperatur, który przyniósł nam ulgę po intensywnych letnich upałach, hodowcy świń zaczęli przygotowywać swoje obiekty do zmiany warunków pogodowych.

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Znaczne straty ekonomiczne w polskiej hodowli trzody chlewnej przynoszą chorobowy. Najczęściej występującym objawem chorobowym jest w biegunka u prosiąt ssących. Przyczyną tych zaburzeń są czynniki zakaźne lub niezakaźne, w tym infekcje bakteryjne i wirusowe oraz pasożytnicze. Za główny czynnik etiologiczny biegunek u prosiąt uznawana jest inwazja pasożyta Isospora suis, który wywołuje kokcydiozę. Biegunki zwiększają śmiertelność u młodych zwierząt z ok. 2% do 8,5% a w skrajnych okolicznościach do kilkunastu procent. U prosiąt po przebyciu biegunek odnotowuje się gorsze wykorzystanie paszy i zahamowanie przyrostów masy ciała, czego konsekwencją jest znacznie dłuższy okres osiągania wagi rzeźnej.

Wanda Milewska, UWM w Olsztynie


Na jakość sensoryczną mięsa składa się wiele cech, przede wszystkim należy wymienić takie jak: barwa, zapach, kruchość i soczystość. Decydują one o przydatności mięsa do bezpośredniego spożycia a także i do przerobu. Mięso wieprzowe charakteryzuje się zwykle jasnoróżową barwą, posiada przyjemny zapach, jest kruche i soczyste oraz łatwe do przyrządzenia. Jednak na jego jakość wpływa bardzo wiele różnych czynników, m.in. rasa i płeć, żywienie, warunki utrzymania oraz obrót przed- i poubojowy. Najlepsze mięso pozyskuje się od świń ras krajowych, żywionych paszami tradycyjnymi, utrzymywanych w warunkach zgodnych z dobrostanem oraz właściwie traktowanych w drodze z chlewni do rzeźni, przed i w czasie uboju a później mięso musi być również właściwie przechowywane zanim trafi do konsumenta.

Piotr Lisiecki


Nasza Redakcja zawsze szczególnie kibicuje polskim inwestycjom. Dlaczego? Bo sami jesteśmy polską firmą rodzinną. Z przyjemnością przyjąłem więc zaproszenie na wielkie święto polskiego biznesu – Otwarcie nowej Wytwórni Pasz Golpasz SA 4 września 2015 w Podkonicach Dużych (niedaleko Rawy Mazowieckiej).

Adam Mirowski


Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia. Wśród składników odżywczych o kluczowym znaczeniu dla organizmu są mikroelementy, między innymi cynk. W latach 30. ubiegłego wieku udowodniono, że cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla zwierząt. Potem stwierdzono, że można nim leczyć parakeratozę, która powodowała spore straty ekonomiczne w fermach trzody chlewnej (Nielsen, 2012). Niedobór cynku u świń wynikał z niskiej zawartości tego pierwiastka w stosowanych komponentach paszowych, a także z niskiej dostępności biologicznej.