Copyright 2019

 W numerze:

  1. Dodatki wieloskładnikowe dla świń – co się pod tym terminem kryje Anita Zaworska
  2. Żywienie loch w okresie okołoporodowym Artur Mazurowski
  3. Witamina E w żywieniu trzody chlewnej Adam Mirowski
  4. Doskonałość drożdży piwnych firmy Leiber w żywieniu trzody chlewnej Andrzej Sobieraj
  5. Spełnij marzenie o Legolandzie Trouw Nutrition
  6. DDGS – pełny suszony wywar zbożowy Elwira Fiedorowicz-Szatkowska
  7. Groch w paszach dla świń Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka
  8. Zabiegi modyfikujące wartość odżywczą oraz właściwości funkcjonalne materiałów paszowych Dariusz Minakowski, Jarosław Zabielski
  9. Właściwa opieka nad prosiętami gwarantem sukcesu przy ich odsadzaniu Marcin Różewicz
  10. Przyczyny biegunek u świń Katarzyna Jankowska
  11. Zakażenia Chlamydia Kwestia istotna dla zrowia świń, czy tez nie? Andrzej Bochniak
  12. Nie tylko dezynfekcja budynku – ale także mycie – ma znaczenie Katarzyna Jankowska
  13. Selekcja loch pod względem wielkości miotów nie osiągnęła jeszcze swojego optimum Wanda Milewska
  14. Innowacyjne rozwiązania w organizacji pracy w chlewni – konferencja POLSUSa Elwira Fiedorowicz-Szatkowska
  15. POLAGRA-PREMIERY otwierają sezon rolniczy w Polsce Katarzyna Markowska
  16. PRRS – zagrożenia w chlewni Małgorzata Horecka
  17. Możliwości wykorzystania nutrigenomiki i nutrigenetyki w ochronie zdrowia świń Marek Babicz, Marcin Bany
  18. Międzynarodowe targi hodowlane SPACE 2015 redakcja
  19. Hodowla świń. Danbred w Tajlandii Stuart Lumb

Stuart Lumb; dziennikarz niezależny, Wielka Brytania


Tajlandia jest krajem o stosunkowo dobrze rozwiniętym sektorze produkcji trzody chlewnej, obecnie w kraju tym hodowanych jest około 1 mln macior. Sektor ten został zdominowany przez dwie główne firmy: CP Foods i Betagro, ale funkcjonują tu również inni producenci trzody chlewnej – wielu z nich sprowadza zwierzęta hodowlane z Europy.

Andrzej Bochniak i współpracownicy


W ostatnich latach świat nauki „na nowo” zainteresował się zakażeniami świń wywoływanymi przez chlamydie. Być może jest to rezultatem wzrostu obawy odnośnie szkodliwych aspektów oddziaływania tych patogenów, a być może postęp w technice badań laboratoryjnych pozwala na łatwiejszą izolację tych bakterii.

Marcin Różewicz; Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Użytkowość rozpłodowa loch oraz liczba uzyskanych i odchowanych prosiąt jest ważna z punktu widzenia ekonomiki prowadzenia produkcji trzody chlewnej. Zarówno w produkcji towarowej, jak i hodowli z przeznaczeniem na remont stada ważne jest uzyskanie zdrowych prosiąt. Krytyczny w tym kontekście jest pierwszy okres życia noworodków, kiedy są one najbardziej narażone na wpływ różnych negatywnych czynników. Zapewnienie na tym etapie hodowli właściwej opieki nad prosiętami od momentu urodzenia procentuje podczas dalszych etapów produkcji.

Dariusz Minakowski, Jarosław Zabielski; WSA Łomża


Większość materiałów paszowych przeznaczonych do żywienia zwierząt poddawanych jest różnym zabiegom technologicznym, które modyfikują ich wartość pokarmową i właściwości funkcjonalne. Dotyczy to przede wszystkim ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych, produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego i innych.

Super Konkurs to akcja Trouw Nutrition skierowana dla całej rodziny, dzięki której marzenie o wycieczce do Legolandu może przeistoczyć się w rzeczywistą przygodę.

Idea akcji jest prosta, wystarczy wysłać fotografię lub pracę plastyczną pokazującą rodzinę wraz ze  zwierzętami hodowlanymi. Współpraca rodziców z dzieckiem przy tworzeniu prac konkursowych to nie tylko wspólne spędzanie czasu, ale również zabawa. Organizatorem SuperKonkursu jest Trouw Nutrition, w ramach Klubu SuperHodowcy, który oferuje korzyści finansowe i zwrot części pieniędzy za kupowane produkty. Akcją Klubu SuperHodowcy objęte są linie produktów Selko, Milkivit, Sprayfo, Farm-o-san, Milikwean.

Adam Mirowski


Żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia zwierząt i opłacalność produkcji zwierzęcej. Szczególną uwagę należy zwracać na odpowiednią podaż witamin, między innymi witaminy E, która należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Często łączy się ją z selenem. Obie substancje wykazują właściwości antyoksydacyjne. Chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając uszkodzeniom makromolekuł komórkowych. Ich niedobór powoduje nasilenie procesów utleniania. W badaniach pośmiertnych można zaobserwować między innymi nekrozę wątroby oraz zwyrodnienie mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego (Nolan i wsp., 1995; Piper i wsp., 1975).

Artur Mazurowski; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy


Zapewnienie lochom odpowiedniego komfortu zarówno psychicznego jak i bytowego w okresie okołoporodowym jest bardzo istotnym elementem w produkcji trzody chlewnej. Skutki zaniedbań mogą przysporzyć wielu kłopotów, a co gorsza, mieć konsekwencję wykraczające poza sektor rozrodu. Błędy żywieniowe, jak również nieprawidłowe utrzymanie higieny zwierząt i pomieszczeń, to niedopuszczalne uchybienia w grupie loch i prosiąt w okresie okołoporodowym. Żywienie loch w tym okresie ma znaczący wpływ na późniejszy odchów i rozwój prosiąt.

Marek Babicz, Marcin Bany, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Właściwie dobrane i odpowiednio zbilansowane żywienie jest jednym z głównych czynników wpływających na zdrowie poszczególnych grup trzody chlewnej, zarówno w warunkach hodowlanych, jak też produkcyjnych. Niedobór określonych składników odżywczych i biologicznie czynnych może doprowadzić do poważnych zaburzeń procesów metabolicznych organizmu, czego przejawem jest obniżona odporność na stres i podatność na choroby. Jedną z przyczyn takiego stanu są uszkodzenia DNA i destabilizacja genomu.

Małgorzata Horecka


Nie oszukujmy się, w dzisiejszych czasach każda strata finansowa jest bardziej bolesna niż kiedykolwiek. Tym bardziej należy więc zwrócić uwagę na chorobę, która w bezpośredni sposób zagraża opłacalności naszej produkcji. PRRS czyli zespół rozrodczo oddechowy świń nie oszczędza ani świń, ani naszej kieszeni. Jest jedną z najważniejszych, z punktu ekonomicznego, chorobą trzody chlewnej.