Copyright 2019

W dniach 19-21 lutego br. w Łodzi odbyły się XVI Międzynarodowe Targi FERMA 2016 zorganizowane przez Spółkę DLG AgroFood. Patronem honorowym targów FERMA było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast partnerem strategicznym była Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Mięso zwierząt rzeźnych jest głównym składnikiem produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie mieszkańców większości krajów świata. Duże spożycie mięsa wynika z tradycji, zwyczajów żywieniowych. Konsumenci doceniają także walory smakowe oraz łatwość przygotowywania posiłków z mięsa. Ponadto, mięso jest doskonałym uzupełnieniem urozmaiconej diety, dostarcza bowiem wiele cennych składników odżywczych, takich jak: jony żelaza, cynku, selenu czy witamina B₆. Jest ono również źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej zawartości niezbędnych aminokwasów.

Zuzanna Wiśniewska; studentka studiów magisterskich Animal Production Management

opieka merytoryczna nad tekstem: Anita Zaworska; Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Wygląd świni domowej Sus scrofa domestica jest wszystkim powszechnie znany. Masywna budowa ciała, duża głowa osadzona na krótkiej szyi, stosunkowo małe oczy, dobrze widoczne uszy i przede wszystkim charakterystyczny pysk zakończony nosem w kształcie dysku są właściwe dla całej rodziny Suidae.

Andrzej Bochniak; Prywatna Praktyka Weterynaryjna


W chowie trzody chlewnej największe znaczenie mają obecnie choroby infekcyjne. Wynika to oczywiście ze specyfiki hodowli tych zwierząt, które utrzymywane są w dużych grupach i przez stosunkowo krótki okres czasu, poprzez co choroby metaboliczne nie mają większego wpływu na ich wyniki produkcyjne. Istnieje szereg czynników wirusowych (podobnie zresztą jak i bakteryjnych), które powodują zachorowania u świń.

Michał Boćkowski, Marek Gaworski *
* Katedra Organizacji i Inżynierii Produkcji SGGW w Warszawie


Istotą sprawnie działającego systemu produkcji trzody chlewnej jest zapewnienie pełnej kontroli nie tylko nad stadem zwierząt, dostępem do paszy i wody, ale i bezpiecznym zagospodarowaniem odchodów. Kontrolę tym łatwiej zachować, jeśli ma się oręż w postaci nowoczesnych rozwiązań technicznych i technologicznych związanych z obsługą gnojowicy.

Henryk Maciołek; SITR – Piotrków Tryb.


W przetwórstwie mięsnym poza preparatami azotanowymi stosowane są fosforany, a w niektórych krajach mleczany sodu.

Andrzej Bochniak i współpracownicy


Okres ciąży i poród to naturalne, gwarantowane fizjologią etapy w życiu loch. Nie oznacza to jednak wcale, że muszą one przebiegać bez komplikacji. Jest to czas stresu i wzmożonego wysiłku dla organizmu samicy, a bez odpowiedniego przygotowania (zwłaszcza w odniesieniu do kwestii żywienia) może zakończyć się niepowodzeniem. Jednym z problemów, z jakim często borykają się hodowcy trzody chlewnej są zaparcia występujące u loch po oproszeniu. O występowaniu zaparć mówimy, gdy locha nie wydala kału po oproszeniu (nawet do 5 dni) lub też kał jest zbyt twardy, zbity i nieprawidłowo uformowany w postaci tzw.” bobków”.

Małgorzata Horeck


Wśród zagrożeń, na które są narażone stada trzody chlewnej olbrzymią rolę odgrywają te, które bezpośrednio wiążą się z jakością zadawanych pasz. Jednym z takich cichych wrogów produkcji są mikotoksyny. Niestety, są one zauważalne w paszach dopiero, gdy ich nagromadzenie jest na tyle duże, by zmieniły one cechy organoleptyczne paszy. Dlatego bardzo ważnym kierunkiem badań i rozwoju przemysłu paszowego jest zastosowanie do neutralizacji mikotoksyn specjalnie wyselekcjonowanych mikroorganizmów, a także enzymów.

Każdego dnia przemieszczamy się, by dotrzeć do pracy, do szkoły, na zakupy, do lekarza; używamy maszyn i sprzętu do prac rolniczych, którymi poruszamy się po drogach. Bardzo często działamy w dużym pośpiechu. Samochodów i wszelkich pojazdów przybywa i ruch na drogach jest coraz większy.